Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с три ясни изисквания

Снимка: БГНЕС

Твърденията, че България има две външни политики, са неверни. Това заяви премиерът Кирил Петков след отправените вчера обвинения от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

България има три ясни изисквания, за да се стигне до напредък по темата за Северна Македония. Това са спазването на рамковата позиция, приета от българския парламент, включване на българите в конституция на страната и изпълняване на договора за добросъседство, допълни Кирил Петков, който разговаря по темата с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

От своя страна Вархеи изрази недоволството на европейските институции от липсата на решение, което блокира и започването на преговори за членство на Република Северна Македония. „Бихме желали да видим постигнато споразумение през юни“, уточни еврокомисарят.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори кръг от консултации

Втори кръг от консултации с политическите формации в парламента ще проведе президентът Румен Радев.  Днес държавният глава ще се срещне с "Възраждане" и "БСП за България". Утре най-вероятно ще проведе срещи с „Има такъв народ“ и "Величие".  След това трябва да връчи първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС. От консултациите вчера стана..

публикувано на 25.06.24 в 08:05

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Вторник, 25.06.2024 г.: Разград На  25.06.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването селата Сваленик, Костаанденец..

публикувано на 25.06.24 в 06:42

Слънчево във вторник

Днес ще преобладава слънчево време. Oколо и след обяд с временни увеличения на облачността, са възможни слаби превалявания на изолирани места в крайните западни части на района.  Ще духа слаб до умерен вятър от североизток, следобед от изток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 29° и 34°, по Черноморието 26°-29°.  За района на Шумен..

публикувано на 25.06.24 в 06:11
Бойко Борисов

Предлагат кабинет на малцинството

Лидерът на партия ГЕРБ и на парламентарната група ГЕРБ-СДС   Бойко Борисов заяви след разговори при президента, че те ще поемат отговорността си и вероятно ще предложат правителство на малцинството. "Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството", заяви Борисов след консултациите с президента. Той допълни, че формацията..

публикувано на 24.06.24 в 10:47

Празнуваме Свети Дух

За православния свят днес е празникът на Светия Дух. Отбелязва се винаги след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите, при което те получили благодатните му дарове. Тази година тържественият ден съвпада с неподвижния църковен празник на рождението на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. В..

публикувано на 24.06.24 в 08:42

Консултации при президента

Консултации с представители на парламентарните групи в 50-то Народно събрание започва днес президентът Румен Радев  във връзка със съставянето на правителство.  От 9.00 часа държавният глава ще приеме представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. В 11.00 часа са консултациите с Движението за права и свободи, а от 14.00 часа – с..

публикувано на 24.06.24 в 08:38

Еньовден в Североизтока

Празник „С билки и песни на Еньовден“ ще се проведе в Силистра. Програмата с участието на читалищата от общината ще започне от 17.30 часа на сцената до втория шадраван в Дунавски парк. Посетителите ще могат да преминат за здраве под Еньовденския венец от билки, събрани от самодейките на читалище  „Заря“, с. Брадвари. По време на събитието ще бъдат..

публикувано на 24.06.24 в 08:34