Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
„Алкомет“ отново в "Шумът на парите"

3
Снимка: Алкомет АД
13-ото издание на едно от най-големите икономически събития в страната "Шумът на парите 2022" се проведе на 7 юни в Sofia Event Center. Форумът беше открит от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Участваха 40 водещи компании от цялата страна.

"Най-добрата дефиниция на термина "устойчиво развитие" е балансът между настоящото и бъдещето и взимането под внимание на това какви ще са нуждите на следващите поколения". Това заяви Емрах Сазак, член на Управителния съвет на "Алкомет", който взе участие в панел "Устойчиво развитие", част от форума.

По думите му, предизвикателствата са свързани най-вече с това, че след пандемията фокусът пада върху устойчивостта и регулациите както на национално, така и на европейско равнище, които се увеличават.

"Имаме Зелената сделка, която поставя на дневен ред някои нови ограничения и регулации. Честно казано, някои от тях са доста сложни. Освен това изискват определени разходи и нова нагласа от страна на бизнеса", посочи Сазак.

Според него, алуминият е металът на бъдещето. Основната причина за това е, че със своите характеристики той осигурява много решения, свързани с устойчивото развитие.

Сазак каза, че очаква търсенето на алуминий да продължи да расте, тъй като металът е тясно свързан и с възобновяемите енергийни източници.

"Новите изисквания и регулации ни насочват към подобряване на енергийната ефективност и към инвестиции в съответните технологии. Освен това алуминият има много голям процент на рециклируемост. Когато става въпрос за кръговата икономика, трябва да се има предвид, че алуминият може да се рециклира многократно", подчерта Сазак.

Той припомни, че алуминият е сравнително "млад" метал и се използва от приблизително 200  години, а 75% от цялото производство до момента все още се употребява. По думите му, новите технологии дават още повече възможности за рециклиране и за още по-устойчив цикъл на кръговата икономика.

"Следващата ни инвестиция ще бъде именно в сферата на рециклирането и затова следим всички нови тенденции в кръговия подход. Очакваме нови решения и разработваме такива заедно със стартъп компании за зелени технологии", коментира Емрах Сазак.

По темата за човешките ресурси като ключова част от стратегията за устойчиво развитие, Сазак заяви, че по време на пандемията от COVID-19 компанията е осигурила възможности за гъвкаво работно време на своите служители.

"В производството не може да има хоум офис, но в администрацията това е възможно и намерихме едно хибридно решение. В Шумен имаме много добра репутация като работодател. Аз живея в Шумен вече трета година и да ви кажа честно, за шуменци работата в "Алкомет" е въпрос на престиж. И това ни дава определени предимства. Устойчивостта е хубаво нещо, но тя трябва да се превърне в мисия на всеки служител. Това не е еднократно решение, за него трябва да се работи всеки ден", каза още Сазак.


Платена публикация




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пияна и дрогирана обърна колата

28-годишна дрогирана и пияна жена от Шумен катастрофира късно снощи. Това съобщават от шуменската оплиция. Сигнал за произшествието бил приет малко след 23:00 часа. Съобщено било, че между селата Дибич и Илия Блъсково се е преобърнал лек автомобил "Субару". На място бил пратен полицейски екип. Униформените установили, че водачът - 28-годишната шуменка..

публикувано на 12.06.24 в 09:59

Вредители поразяват борове

Вредители причиняват съхненето на черния бор на територията на Природния парк „Шуменско плато“. Това установиха експерти от Лесозащитната станция във Варна и Регионалната дирекция по горите в Шумен след обход на засегнатите площи.  В цялата страна, при изкуствено създадените през миналия век иглолистни горски насаждения от бял и черен бор, се..

публикувано на 12.06.24 в 08:56

Шестима ранени на пътя през май

6250 нарушения са установени през месец май при контрол на пътното движение в област Шумен. 2610 от тях са за превишение на скоростните режими. За неправилно паркиране и спиране са санкционирани 533 водачи. По време на проверките са установени 15 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, а други 7 - след употреба на наркотични вещества..

публикувано на 12.06.24 в 08:43

Уроци в гората

Над 400 деца и младежи участваха в уроци, проведени от служители на природен парк "Шуменско плато". Поводът беше кампанията на Изпълнителна агенция по горите, наречена „Горска класна стая“.  Инициативата започна с поход до Хан Крумския скален манастир, в който се включиха 75 души. На терен бяха показани уникални представители на растителния и..

публикувано на 12.06.24 в 08:27

Вода в жегата

Безплатна минерална вода на гражданите в летните жеги ще раздават от утре, 12 юни, служители на дирекция „Социална политика и здравеопазване“ в община Шумен.  Инициативата е заради високите температури, както и предупреждението за прием на повече течности през лятото.  Два ще бъдат пунктовете, на които ще се раздава водата. Първият е пред..

публикувано на 11.06.24 в 14:39

Автомобил удари моторист

Катастрофа между лек автомобил и мотоциклет затруднява движението на кръстовището на бул. "Ришки проход" и ул. "Съединение" в Шумен, съобщи репортер на Радио Шумен. По първоначална информация причината за инцидента е отнето предимство. Мотористът е откаран в шуменската болница за преглед. Там е установено счупване на лявото му рамо. Пострадалият..

публикувано на 11.06.24 в 12:48

Нулев интерес към ваксините

Изключително слаб интерес към поставянето на ваксини срещу коклюш проявяват бременните от Шумен, съобщиха за Радио Шумен от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).  През миналата седмица в кабинета на РЗИ не е влязла нито една бъдеща майка. Ваксината е безплатна и препоръчителна.  Бременните трябва да носят актуален документ, който удостоверява,..

публикувано на 11.06.24 в 11:39