Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи Фестивал на сетивата

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Силистра е домакин на двудневен Фестивал на сетивата „Danube Experience”. В Дунавския парк са подредени тематични кътове- кухня, вино, приключения, култура и история. Събитието е част от честванията на Международния ден на река Дунав – 29 юни. 

Гостите на фестивала ще могат да разходят с атракционен влак и голф колички, да се качат на соларен катамаран, да участват в работилници за малки и големи, да направят фото разходка из Силистра, да се запознаят с живота на римляните в античния Дуросторум. 

Над 100 дигитализирани и реставрирани изображения и документи, посветена на 150-тата годишнина от създаването на Дунавския парк в Силистра като най-старата обществена градина у нас, ще бъдат показани в специална изложба. Тя е дело на колекционерите на архивни документи и снимки Петко и Виктор Герасимови. Творбите са изложени в 17 табла, които са разположени по алеите на градската градина. 

С Фестивала на сетивата „Danube Experience” се  отбелязва и 30-тата годишнина от учредяването на Асоциацията на дунавските общини. 


По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

125 милиона за земеделие

Правителството одобри допълнителни 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" по т.нар. "украинска помощ" за земеделците за 2024 г.  Средствата ще бъдат осигурени и изплатени на стопаните в срок до 30 ноември.  Финансовият ресурс се отпуска за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи.

публикувано на 21.10.24 в 09:40

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Разград Няма прекъсвания за тази област Русе На  21.10.2024, от 8:30 до 16:30 , поради неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в гр. Русе, улиците: "Мостова"..

публикувано на 21.10.24 в 06:31

Времето в понеделник

Днес отново ще преобладава слънчево време, сутринта на места с намалена видимост до мъгла. Ще духа слаб до умерен вятър от север, следобед от североизток.  Преобладаващи максимални температури между 14° и 17°. За района на Шумен - около 16°.  Прогнозата за времето е на дежурния синоптик  Доротея Колева  от НИМХ- филиал  Варна.

публикувано на 21.10.24 в 06:07

Времето през новата седмица

През първата половина от седмицата ще преобладава ясно и слънчево време. Сутрин, най-вече край водните басейни, ще има условия за образуване на мъгли. Ще духа слаб до умерен вятър от север и североизток, който във вторник ще отслабне и ще се ориентира от източна четвърт.  В понеделник във вътрешността ще остане сравнително студено, ще има условия..

публикувано на 20.10.24 в 16:30

Частични и нови избори за местна власт

Нови избори за кмет се провеждат днес в община Омуртаг. Мястото си оспорват четирима кандидати. Двама кандидати, издигнати от политически партии и двама независими са в битка за гласовете на избирателите в общината. Сред тях е и доскорошният кмет. Той беше отстранен след като с решение на Върховният административен съд (ВАС) местния вот в общината от..

публикувано на 20.10.24 в 07:40

Слънчева, но студена неделя

Между 0° и 4° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен температурата бе 1°, атмосферното налягане 1003 хектопаскала – много по-високо от средното за месеца, слабо ще се повишава, а относителната влажност на въздуха – 96%. И днес ще преобладава слънчево, но сравнително студено за октомври време. Сутринта във вътрешността на района..

публикувано на 20.10.24 в 07:40

Готови за кметски избори в Шуменско

Над 40 полицейски служители са ангажирани преди и по време на провеждането на частични избори за кметове в селата Висока поляна, община Хитрино, и Ясенково, община Венец. Изборите ще се проведат утре, на 20 октомври, седмица преди извънредните парламентарни избори.  Секциите вече са под полицейска охрана. Предприети са всички необходими мерки за..

публикувано на 19.10.24 в 17:25