Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тротинетките на прицел

4
Електрическа тротинетка
Снимка: Ами Петрова

Безопасното движение на електрическите тротинетки и велосипедите, които стават все повече алтернативен транспорт за движение, поставят повече въпроси, отколкото отговори. Това стана ясно на извънредната областна комисия по безопасност на движението в Шумен.

Градът е седмият в страната, в който тези превозни средства се движат, а законодателят не е направил нужната регламентация. Областният управител на Шумен Владимир Йолов ще организира експертна среща, която да изработи законодателни предложения. Но междувременно препоръча на общините да освободят велоалеите от търговските обекти. Той посъветва да се организират информационни кампании, в които да участват институции, които имат отношение.

До 2019 г. в България не е имало регламент за движение на електрическите тротинетки. Едва след навлизането им в София, страната е първата в света, която е изработила правила, каза при онлайн включването си Петко Анчев от фирмата доставчик. Той очерта и възможностите, които има фирмата да ограничава скоростта, ако техният софтуер засече превишение.

Електрическите тротинетки са превозни средства, чието движение е регламентирано в Закона за движение по пътищата, каза Веселин Георгиев от полицията.

Глобата за нарушение е от 10 до 50 лв., но само ако превозното средство подлежи на регистрация. А там е разковничето, което законодателят още не е прецизирал. Освен че на тротинетка могат да се качват деца, навършили 14 години, Румен Захариев от община Шумен съобщи, че проверки се правят. Има и пътни забранителни знаци по пешеходната улица, където движението им е забранено. Той препоръча да се направи наредба, в която да има и заложени санкции.

Скоро и в Каспичан ще има тротинетки, каза заместник-кметът Милен Минчев. Проблемът е, че няма изградена подходяща инфраструктура. Той предложи движението им да бъде забранено през нощта. Светослав Кокоянов, горд притежател на електрически скутер, сподели с комисията своя опит.

Особено опасни са рисковите карания. На това обърнаха внимание от шуменския велоклуб.

Срещите за решаване на проблемите с движението на електрическите скутери и велосипеди предстоят, каза областният управител Владимир Йолов.

Препоръката на ползващите превозните средства е общините да правят инфраструктурата удобна и за тях.

Чуйте репортажа на Здравка Русева.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стипендии за ученици без родители

За поредна година Фондация "Благотворител" ще даде годишна стипендия на ученици и младежи по програма "Постигам по-висок успех". Инициативата е адресирана към младежи, които живеят в институции или без родителска грижа и са постигнали много добри резултати в училище. Срокът за подаване на документи е до 15 октомври. Между 80 и 150 лв ще получават..

публикувано на 10.10.24 в 12:05

Нови дарения в Архива

Снимки и документи на семействата на Иваничка Няголова и Веска Ламбова са сред последните постъпления във фондовете на Държавен архив - Шумен.  Едното семейство е посветило живота си на стенографията, а другото - на краеведчеството, каза гл.експерт Илина Папазова от Архива. Тя уточни, че и двете постъпления попълват вече регистрирани фондове. Част от..

публикувано на 10.10.24 в 11:00

Социалната отговорност на фокус

От няколко години у нас корпоративната социална отговорност става част от стратегията на много компании, за да бъдат те устойчиви във времето. Това е тема, много популярна в развитите икономики, но не толкова позната в   България. Областите, които включва в себе си корпоративната социална отговорност, са участие в общността, вътрешнофирмена култура,..

публикувано на 09.10.24 в 15:22
архив

Битката за водата на Омуртаг продължава

В рубриката  „Животът отблизо", която се излъчва всеки вторник в предаването "Днес" на Радио Шумен, този път ви разказваме как може силата на гражданското недоволство да прерастне в гражданско и активно общество, с което общински и държавни институции да са принудени да се съобразяват и да започнат да работят адекватно. Примерът е от Омуртаг, където..

публикувано на 09.10.24 в 11:08

Успешен финал на проекта

Шест месеца деца на възраст между 7 и 11 години от Шумен провеждаха занимания по модерен двубой (бягане и плуване). Спортен клуб „Слава“ съвместно с Министерството на младежта и спорта започнаха реализацията на проекта, който е финансиран от министерството и напълно безплатен за участниците в проекта.   Във военния факултет в Шумен бяха проведени..

публикувано на 08.10.24 в 15:34

Световно образование

55 университета от 14 държави ще бъдат представени по време на юбилейното 20-то есенно издание на изложението „Световно образование“, което беше в София, Пловдив и Бургас, а днес гостува и във Варна. Учениците и родителите, които се интересуват от обучение в чужбина, ще бъдат консултирани за университети от 3 континента с традиционни и..

публикувано на 08.10.24 в 15:03

Сигнал за заплахи

Заплахи срещу общинското ръководство на Дулово водят до напрежение в работата на местните власти. За това сигнализираха кметът на общината инж. Невхис Мустафа, един от заместник-кметовете и секретарят на брифинг в Силистра. Опитите за всяване на страх стартират още преди месец с непристойна публикация в интернет сайт, в която лично е засегната..

публикувано на 08.10.24 в 09:16