Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца се възмутиха от вялата почит към Левски

4
Снимка: Радио Шумен

С музика от Градския духов оркестър „Михаил Биков“ и със стихове за Апостола на свободата започнаха празненствата, посветени на 185-ата годишнината от рождението на Васил Левски и 144-ата годишнина от освобождението на Шумен.


Свободата в Шумен идва със закъснение от около 5 месеца“, припомни Милена Георгиева, уредник на къщата-музей „Панайот Волов“. Тук е бил разположен мощен турски военен гарнизон. Шумен е била важна и добре оборудвана крепост. За османците градът е бил ценен преход към Варна, където пък имали и пристанище с излаз към Черно море. Стремежът на империята е бил да задържат на всяка цена тези райони, обясни Георгиева.

Не случайно Левски се е превърнал в символ на свободата. Той е една личност, която е била изключително ерудирана и изключително информирана за времето си. Той е познавал много добре идеите на републиканизма в световен мащаб“, добави тя.


Сред шепата шуменци, които дойдоха да отпразнуват свободата на града и рождението на Левски, бе и малка група с деца. Те обясниха, че често си говорят за Апостола на свободата.

Знаеха, че е загинал на 36 години, че е посещавал Дряновския манастир, че е бил знаменосец в четата на Раковски и че не го е било страх да умре за свободата на България. „Ако него не го бяха убили, щяхме да сме още под турско робство“, обясни едно от момчетата.

На празничния ритуал присъстваха десетки шуменци, но стотици преминаваха, без да се спрат или дори да забавят ход пред паметника на Апостола. Това направи впечатление и на децата, дошли да почетат Левски и да отпразнуват освобождението на града.

Малките шуменци допуснаха, че минувачите не са добре възпитани или че не ги интересува България. Предположиха, че сред тях може да има и чужденци, но това не ги извинявало, защото след като са дошли тук, трябвало да празнуват с нас.

Чуйте гласовете на децата в репортажа на Стоян Стоянов.

Вижте и клипа от военния ритуал.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Санират 20 блока в Шумен

Двадесет блока в Шумен ще бъдат санирани с пари от Националния план за възстановяване и устойчивост. Освен това по Процедурата за модернизация на образователната среда, финансирана от Министерството на образованието и науката, ще бъде санирано и Трето основно училище „Димитър Благоев“.  Блоковете са одобрени за финансиране по програмата за саниране..

публикувано на 02.07.24 в 14:33
Язовир

Пестете водата

За намаляване на загубите и осигуряване на алтернативни източници за напояване апелират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), се казва в съобщение от пресслужбата на ведомството. С обезпокоително ниски нива в сравнение с предходни години са язовири, от които обичайно се използват съществени водни обеми за напояване като „Ястребино“,..

публикувано на 02.07.24 в 13:19

Делегация от Кулевча

С делегация от украинското село Кулевча се срещна областният управител на област Шумен проф. Добромир Добрев. Гостите, които са представители на кметството и училището в украинското село, в края на миналата седмица участваха в честване по повод 195 години от битката край село Кюлевча. Проф. Добромир Добрев акцентира на необходимостта от по-активни..

публикувано на 02.07.24 в 12:30

Дрогиран плаши хората

Сигнал за мъж в неадекватно състояние в двора на шуменската болница бил получен вчера около обяд в полицейското управление в Шумен. На място бил пратен екип на охранителна полиция. При извършената полицейска проверка на 30-годишния мъж от село Дибич униформените намерили и иззели плик с около 2 г суха тревна маса. По данни на мъжа веществото било..

публикувано на 02.07.24 в 11:46

Хванаха почерпен да шофира

47-годишен мъж от Шумен бил установен да шофира след употреба на алкохол. Това съобщават от шуменската полиция. Около 10:00 часа вчера сутринта за проверка на ул. “Карел Шкорпил“ в Шумен екип на пътна полиция спрял лек автомобил "Мазда". Водачът бил във видимо нетрезво състояние. Пътните полицаи го тествали с дрегер, който отчел 2,60 промила...

публикувано на 02.07.24 в 11:37

Крадец в колата

28-годишен мъж от Долни чифлик бил задържан за грабеж на дамска чанта. Това съобщават от шуменската полиция. В сутрешните часове вчера на паркинг на бул. “Мадара“ в Шумен 35-годишна жена от града си отключила автомобила, седнала, оставила си дамската чанта на дясната седалка и малко преди да потегли, неизвестен отворил дясната врата на автомобила..

публикувано на 02.07.24 в 11:12

Събират строителни отпадъци

В Шумен контейнери за строителни отпадъци от домашни ремонти са поставени в двора на бившето военно поделение „Дивизията“. Те може да се използват всеки ден, включително събота и неделя, от 8:00 до 19:00 часа. Съдовете са предназначени за ползване единствено от физически лица и служат за събиране на инертни строителни отпадъци в обем до 2 куб...

публикувано на 02.07.24 в 09:13