Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да вдигат наемите

Снимка: Радио Шумен

До края на тази учебна година няма да бъдат увеличавани наемите в по-голямата част от висшите училища. Това става ясно след разговори с представители на студентската общност от различни ВУЗ-ове, каза пред БНР Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Според него с допълнителните средства за храноден и леглоден, записани в постановление на Министерския съвет, това може да се отнесе не само за календарната, а за самата учебна година.

Средно наемът излиза между 60 и 80 лева. Тази година над 40 000 студенти са подали молба, срещу 30 000 през миналата година.

У нас има около 140 студентски общежития. От тях около 100 са в прилично състояние, а другите 40 – в окаяно, стана ясно от думите на Парушев. Според него базата се е променила драстично с отпуснатите преди две години средства за ремонти, но помощта от държавата трябва да продължи.

Парушев каза още, че студентите още не са получили компенсацията си от близо 40 лева за октомври, ноември и декември 2021 г.

По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Историческият музей в Исперих приключва успешно проект

Завършват дейностите по проект „Съвременни решения за опазване и съхранение на движимото културно наследство“, който Историческият музей в Исперих изпълнява вследствие на спечелено финансиране от конкурсна сесия на Министерство на културата за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Проектът допълва,..

публикувано на 18.06.24 в 11:04

Гореща телефонна линия

Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще продължи да работи още една година. Днес е подписан нов договор с фондация „Асоциация Анимус“, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981 7686 .  Към момента това е единствената телефонна линия, която е..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Прегледи за туберкулоза

Безплатни прегледи за туберкулоза се извършват в цялата страна до 21 юни. Това съобщават от Министерството на здравеопазването и уточняват, че прегледите ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На..

публикувано на 18.06.24 в 08:27

5 милиона за лозарите

Финансова подкрепа за борба с вредители по лозата ще получат производителите на винено и десертно грозде. За целта са осигурени 5 000 000 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, съобщават от Държавния фонд „Земеделие“. Схемата е нотифицирана пред Европейската комисия и ще се прилага до 31 декември 2029 г...

публикувано на 18.06.24 в 08:17

Втори ден преговори

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност. Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Първата предвидена среща на ГЕРБ-СДС в 11:00 ч. днес е с БСП. Преди нея ще се събере Изпълнителното бюро на..

публикувано на 18.06.24 в 08:05

Планово без ток на 18 юни

Неотложни ремонти и обезопасяване на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България и днес, на 18 юни, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разград ска област от 08:30 ч. до 16:00 ч. и днес ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Малък Поровец, а от..

публикувано на 18.06.24 в 06:50

Горещ вторник

И днес ще е горещо – предимно слънчево, следобед ще се развива купеста облачност. Ще духа слаб вятър от изток и югоизток. Максималните температури ще са между 32 и 37 градуса, за Шумен – около 33. Прогнозата за времето е на дежурния синоптик във Варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология Любомир Маджаров.

публикувано на 18.06.24 в 06:22