Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има дърва за огрев

Снимка: Ани Петрова

Близо 23 300 домакинства от Североизточна България вече са получили дървата си за отоплителния сезон, съобщават от Североизточното държавно предприятие.

18-те стопанства в системата на СИДП са доставили на хората 130 191 кубически метра дърва за огрев. ДЛС-Паламара и ДГС-Смядово са задоволили исканията на всички, които са подали заявления към тях към днешна дата. С приоритет се предоставят дърва за огрев за местно население.

Доставките по дългосрочните договори с големите заводи са сведени до минимум. За фабриките се вози тополова и иглолистна дървесина, която не става за горене. Към момента е ограничена и продажбата на фирми по ценоразпис, за сметка на заявките от физически лица. С предимство се доставят дърва на хората, които са получили ваучерите си за твърдо гориво от АСП.

Всички горски и ловни стопанства предоставят и насаждения на корен, когато има желаещи сами да добият дървата си. Дава се възможност и за събиране на остатъчна дървесина, след приключване на сечта в насажденията.

С кметовете на населените места се уточняват списъците, а където е необходимо количествата се намаляват до 5 кубика, за да се осигури топло за всички на първо време.

През миналата година при разчет от 90 000 кубически метра на населението от Североизтока са доставени 100 000 кубика, а през настоящата година при разчет 100 000 кубика населението получава 180 000 кубика.  Малко по-бавно е снабдяването с дърва в областните центрове, където желаещите да се отопляват с дърва са в пъти повече.


По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградите в конкурса "Индустрията в моя регион"

152 деца и ученици от много училища, арт школи и Центрове за подкрепа на личностното развитие участваха тази година в конкурса на тема „Индустрията в моя регион“. Те се включиха с 41 есета, 2 стихотворения, 119 рисунки и един проект. Участниците в конкурса се състезаваха в три възрастови групи – от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 8-ми клас и от 9-ти..

публикувано на 01.06.24 в 16:31

Ретро игри за децата

Във Велики Преслав детският празник за 1 юни ще започне в следобедните часове и ще продължи и в утрешния ден.  Библиотеката към читалище „Развитие” в града е подготвила за малките ретро игри от недалечното минало, с които са пораснали техните баби и дядовци.  Библиотекарите са подредили за малчуганите и ретро изложба, чрез който ще им разкажат как са..

публикувано на 01.06.24 в 11:55

Подаръци за децата на Шумен

Подаръци на най-малките шуменци раздават доброволци от фондация "Лазар Ивилинов Тодоров". Те са подготвили стотици малки играчки и балони.  Шатрата на фондацията e разположена на входа на Градската градина в Шумен. Кампанията е посветена на Международния ден на детето. Досега фондацията, създадена през 2023 г. в памет на трагично загиналия в..

публикувано на 01.06.24 в 10:05

Живот без цигарен дим

Световния ден за борба с тютюнопушенето за поредна година беше отбелязан в Шумен. Кампанията тази година е насочена повече към младите хора, които са най-уязвими към врения навик. Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва деня без тютюнопушене. Мотото на за 2024 година е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата..

публикувано на 31.05.24 в 14:49

Прощъпулник за 10 специални деца

Празник-прощъпулник беше организиран днес в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания „Ранно детство“ в Шумен. С помощта на специалистите през миналата година 10 деца са направили своите първи стъпки. В Центъра в момента има 70 деца, които са със забавяне в двигателното, говорното или психичното развитие. С помощта на..

публикувано на 31.05.24 в 13:15

Издирват 65-годишен мъж

Областната дирекция на МВР- Шумен издирва по молба на близките му Неждет Реджеб Али на 65 години от Нови пазар. Това съобщиха от полицията.  По информация на дъщеря му, е в неизвестност от ранните сутрешни часове днес, когато напуснал жилище в района на автогарата в Шумен. Мъжът е с черно долнище и бели маратонки на черни ивици, не..

публикувано на 31.05.24 в 11:25

Д-р Арнаудов остава шеф на КОЦ

„Аз съм безпристрастен, няма нито един лекар, който да защитавам в Комплексния онкологичен център“, каза кметът на община Шумен проф. Христо Христов по време на продължаващото втори ден майско заседание на Общинския съвет. Отправени бяха няколко призива към кмета той да оттегли докладната записка с вече гласуваните точки за освобождаване на..

публикувано на 31.05.24 в 10:51