Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Ученици от ПГМЕТТ „Христо Ботев" проведоха стажове в Португалия по програма "Еразъм+"

4
Снимка: ПГМЕТТ Христо Ботев


20 ученици от ПГМЕТТ "Христо Ботев" в Шумен проведоха двуседмичен стаж в периода юни - юли 2022 г. в гр. Брага, Португалия.

„Европейски опит за качествено професионално обучение“ е името на проекта, за който професионалната гимназия получи финансова подкрепа от Европейския съюз по програма „Еразъм+”, КД 1 „Образователна мобилност за граждани”, сектор „Професионално образование и обучение”.

Партньор по проекта е организацията Braga Mob, която осигури работни места във фирми от гр. Брага.

В мобилността участваха ученици от направленията „Автомобилна техника“ и „Компютърна техника“.

В направление „Автомобилна техника“ 10 ученици от специалностите "Автомобилна мехатроника" и "Автотранспортна техника" проведоха стажове по програма "Car Mechanics" във фирмите LP Auto, CPI Car Power Improvement, Garagem Gastão, Renovacar и Big trail в гр. Брага. По време на стажуването учениците усъвършенстваха своите професионални знания и умения, свързани с диагностиката, техническото обслужване и ремонта на автотранспортната техника; работа с техническото сервизно оборудване; избор и организация на доставка на резервни части и консумативи; организация на дейности в сервиза и други.

От направление „Компютърна техника“ 10 ученици от специалностите "Компютърна техника и технологии" и "Приложно програмиране“ проведоха стажове по програма "IT" във фирмите Phosphorland, VerdeCenter и Recicla PC в гр. Брага и региона. Учениците от тези специалности усъвършенстваха своите знания и умения, свързани с инсталиране на хардуерни и софтуерни системи; диагностика и ремонт на компютърен хардуер, включително настолни компютри, лаптопи и периферни устройства; преинсталиране на операционни системи; настройване на ново оборудване и надграждане на съществуващи системи; тестване и обслужване на оборудването.

Реализирана бе целта на проекта за развиване на ключови компетентности и умения на учениците от ПГМЕТТ "Христо Ботев" в Шумен, придобиване на европейски опит в реална мултикултурна работна среда и подобряване качеството на професионалното обучение.

По време на мобилността учениците се запознаха с новостите в областта на IT-технологиите и автомобилната индустрия, обогатиха езиковата си подготовка, повишиха компетенциите си по изучаваната професия.

Работен език на мобилността бе английски. Паралелно с обучението учениците опознаха традициите и историческите ценности на португалската култура. Осъществиха контакти и обмениха опит с ученици от други европейски държави, провеждащи стажове в гр. Брага. Проектът оказа положително въздействие върху комуникационните им умения, способността им за работа в екип, развитието на креативност и творческо мислене.

В края на стажуването учениците получиха сертификати за Europass мобилност, за завършено обучение и придобити професионални умения от организацията партньор, както и сертификати за предварителните курсове по английски език, за специфична образователна подготовка по изучаваната професия и интеркултурна подготовка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бронз от Световната купа по танци

С бронзов медал ще се завърнат в Шумен талантливите момчета и момичета от Средно училище "Сава Доброплодни" - Шумен. Днес те представиха своя танц, подготвен специално за Световната купа по танци в Прага, Чехия. За успеха на Танцов състав ”Луди млади” съобщи преди минути ръководителят му Борис Иванов. Това не е първата международна награда за..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

Петима в битка за обществен посредник

Петима са кандидатите за обществен посредник на община Шумен. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия по избора.  Ветеран сред познатите имена е шуменският адвокат Стоян Стоянов. Той е участвал във всички досегашни процедури. За пореден път кандидатстват Катя Шалапатова, която има юридическо образование и предучилищният..

публикувано на 05.07.24 в 14:29

12 села на воден режим в Шуменско

Режим на водата е въведен в населени места от Шуменска област заради намаления дебит на водоизточниците. Това съобщават от ВиК дружеството.  В 3 каолиновски села – Климент, Тъкач и Наум и 4 села от община Венец – Изгрев, Осеновец, Буйновица и Венец, вода ще има през ден на четна дата. В Община Шумен е въведено режимно водоподаване в 4..

публикувано на 05.07.24 в 10:12

Шуменски хористи в Рим

Шуменският смесен хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников-1856“ пристигна в Рим за участие в Международния фестивал „Ние пеем“, който ще продължи до 7 юли. Диригент на хора е проф. д-р Николай Андриянов, а корепетитор - Ваня Джамбазова.  Във фестивала участват и хорови формации от Унгария, Румъния, Португалия, Полша, Латвия и Италия. Всички те ще..

публикувано на 05.07.24 в 08:46

Награди за смели сърца

Директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен старши комисар Георги Гендов е награден от вътрешния министър Калин Стоянов с почетен знак I степен за високи професионални резултати, инициативност и професионализъм. С   обявяване на благодарност и парична награда са отличени гл. инспектор Цветан Йорданов от сектор „Противодействие на икономическата..

публикувано на 05.07.24 в 08:14

Проблеми в Новата поликлиника

Актуализиране на цените в микробиологичната лаборатория на ДКЦ-1 (Новата поликлиника) в Шумен и нова техника, поиска д-р Йорданка Йорданова. Това стана по време на работна среща на здравната комисия към Общинския съвет с представители на медицинското общинско заведение. „По време на пандемията от Covid-19 ние бяхме единствената лаборатория в Шумен без..

публикувано на 04.07.24 в 18:07

Спортни битки за празника

Служители на Областната дирекция на МВР - Шумен отбелязаха 145-годишнината от създаването на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник 5 юли със спортни състезания. Турнир по футбол, теглене на въже, тенис на маса и турнир по стрелба са инициативите, организирани във връзка с празника.  Изключително оспорвани бяха футболните..

публикувано на 04.07.24 в 14:19