Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи звънец за новия парламент

Снимка: БГНЕС

Най-възрастният депутат има честта да открие новия български парламент. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов. След регистрация Рашидов каза, че в залата има 235 народни представители.

"Мъдростта се ражда в паметта, а тя се изгражда в спомените. Често губим посоката си, днес е токът, утре хлябът, объркани в спорове затъваме все по-дълбоко в познатата антиутопия. Затова ви моля, колеги, мислете! В дните, когато се изправяме един срещу друг, да помним, че всеки има достойнство, близки, а зад всеки от нас седят хиляди хора. Нека се борим, но да не се обиждаме, да не се убиваме", каза той.

Президентът Румен Радев заяви, че основния приоритет в работата на пармамента и правителството е гарантиране на националната сигурност. Още днес служебния кабинет ще внесе проект за купуване на вторите осем самолета.

„Надявам се войнолюбците да са малцинство в 48-ото Народно събрание“, добави той.

"Родината ни се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, отправяне на обиди и клевети към политическите опоненти" декларира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова при откриването на първата пленарна сесия на 48-ото Народно събрание. Според нея страната ни не е в състояние да си плаща сметките, предприятията са изправени пред банкрут, а хиляди домакинства са пред рязко обедняване.

"В този парламент "Продължаваме промяната" ще възстанови работата си от там, където беше спряна, този път като конструктивна, предвидима опозиция". Това каза Кирил Петков от ПП. Той допълни, че ще настояват нито един данък да не бъде повишен.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че не искат да бъдат с ГЕРБ, но не искат да бъдат и с управлявалите през последната година и половина. По думите му последните са окрали парите на всички и са завещали по 15 млрд. дълг на всяка година, което е нечувано в историята на България.

Корнелия Нинова от БСП заяви, че могат да се справят с кризите, ако всяка власт поеме отговорност. Бързите решения според нея са таван на цените, увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните.

"Спасение отвън няма. Време е пак да започнем сами да пишем историята си", посочи от трибуната Костадин Костадинов от "Възраждане". 

Според Христо Иванов от „Демократична България“ страната ни има нужда от управление, но не управление на компромиса.

„Трябва да се търсят решенияq свързани с кризите, инфлацията и бъдещето на България“, заяви от своя страна Стефан Янев от "Български възход".



По публикацията работи: Деница Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. След Възкресението Христос се явил най-напред пред Петър, за да възстанови неговото..

публикувано на 29.06.24 в 08:21

Без ток на 29 юни

Търговище На  29.06.2024 от 16:30 ч. до 17:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, са възможни смущения на електрозахранването в района на Търговище, ВЕЛ "Парка" - абонати, захранени от: ТП "Първи долап", МТП "Стройкомерс", ТП "Сервиз", МТП "Лукойл", БКТП..

публикувано на 29.06.24 в 07:25
Лято на морския бряг

Слънчева събота

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза.  Максималните температури ще са между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Шумен около 32°.  Вълнение на морето е 3 бала. Температурата на морската вода е от 24° до 26°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева от..

публикувано на 29.06.24 в 07:12

Първият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9:00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.

публикувано на 28.06.24 в 12:30

Слънчево в петък

16 градуса е измерената в 6:00 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 94%. В Русе са отчетени 20 градуса, 18 градуса в Силистра, 17 градуса в Разград и 15 градуса в търговище. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури..

публикувано на 28.06.24 в 06:24

Адреси без ток

В Шуменска област от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия ще бъде прекъснато захранването в село Браничево - улиците "Септември", "Дунав", "Добри Войников", "Рила", "Плиска", "Демокрация","Цар Калоян","Иван Вазов" и "Никола Вапцаров", в част от село Кочово – абонати, захранени от МТП "Съвета", в село..

публикувано на 28.06.24 в 05:53

По-нисък резултат по математика

Десетокласници показват по-високи резултати по български език и литература, но по математика изостават. Това показва анализът на националното външно оценяване.  Средните резултати на десетокласниците са между 3 и 4,50. Но и тази година има деца, получили пълни шестици, отбелязват от Министерството на образованието и науката. Само един ученик от над..

публикувано на 27.06.24 в 08:42