Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 ноември – Световен ден на недоносените деца

Снимка: БГНЕС

Ден на отворените врати организира Неонатологичното отделение в шуменската болница на 17 ноември – Световния ден на недоносените деца. От 11 часа утре вратите са отворени за семействата на преждевременно родени бебета, за които са полагани грижи в отделението. В момента от 9 новородени в интензивния сектор, 6 са недоносени, каза началникът на отделението по неонатология в Шумен д-р Лиляна Куздова.

„Някои от тях са с тегло под 1500 грама. За щастие, децата са стабилизирани, с добри жизнени показатели и дишат самостоятелно. През първите девет месеца от тази година в отделението са родени 623 деца, от които недоносени са 79“ – уточни д-р Куздова.

Тя допълни, че в шуменската неонатология предстои откриването на семейна стая.

„Семейната стая ще бъде десетата в страната. В нея родителите на недоносени деца ще могат да прекарват по няколко часа със своите бебета. Изключително важен е контактът на семейството с новороденото дете. Доказано е че така се стабилизира общото състояние на детето, подобряват се жизнените показатели, затова е много важно да има място, къдато да се осъществи този контакт" – коментира д-р Лиляна Куздова.

Семейната стая в Шумен се изгражда със съдействието на Фондация “Нашите недоносени деца“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха обновени игрища в училище

2 реновирани футболни игрища и 1 площадка за тенис на корт откриха в шуменското СУ “Сава Доброплодни“. Това се случи в днешния Европейски ден на спорта с участието на звезди от ПФК “Лудогорец“.  Трите спортни игрища са обновени през лятото на тази година, като по проект на Министерство на образованието и науката са отпуснати 100 000 лева. Също около 100..

публикувано на 27.09.24 в 14:28

Деца с послания на пътя

Деца от Детска градина „Радост“ и полицейски служители от РУ-Силистра проведоха съвместна акция по безопасност на движението.Това съобщават от силистренската полиция. С помощта на учителките си децата са изработили флайери във формата на есенни листа с послания за пътна безопасност. С призив да ги пазят на пътя те ги раздадоха на водачите и пътниците от..

публикувано на 27.09.24 в 13:39

Удар в електрически стълб

55-годишен пиян водач, причинил катастрофа, е задържан за 24 часа в Районното управление на МВР в Търговище, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:30 ч. вчера на входа на село Дралфа. Правоспособният 55-годишен водач, управлявайки влекач „Скания“ с прикачено полуремарке – фирмена собственост, движейки се с несъобразена скорост, е изгубил..

публикувано на 27.09.24 в 12:35

Кражба у дома

81-годишен мъж от село Веселиново установил липса на парична сума от жилището си и подал сигнал в полицейското управление във Велики Преслав.  По негови данни, кражбата на 2400 лева станала за времето от 17 до 19 септември. В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите оперативни действия извършителят, 18-годишен местен жител, бил..

публикувано на 27.09.24 в 12:29

Скандал за паркиране

Сигнал за спор и последвал скандал за паркомясто е постъпил в шуменската полиция. Спорът е станал на ул. “Ген. Скобелев“ в Шумен между 46-годишен мъж и 28-годишна жена.  По данни на шуменката, мъжът не се съобразил с това, че му съобщила, че има платено място. При опит да паркира на същото място автомобила, два пъти я ударил при маневра на..

публикувано на 27.09.24 в 12:04

Музеят в Исперих на 40

Документална изложба под наслов „40 години Исторически музей град Исперих“ разказва за дейността на културната институция. Експозицията, подредена във фоайето на читалище „Съзнание“, е открита в рамките на Дните на културно-историческото наследство.  Ретроспективната изложба започва с проучванията и изследванията, които са правени в Археологическия..

публикувано на 27.09.24 в 09:09

Награди за първенци

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Аз обичам Тутракан", организиран от община Тутракан и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Награди получиха всички 17 участници. Най-малкият е 4-годишният възпитаник на ДГ „Полет” - Гален Тодоров, който участва в категория „Мама, татко и аз” с фотографията „Бойна..

публикувано на 27.09.24 в 09:03