Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 милиона повече за чистота

Снимка: Радио Шумен

С 2 млн. лв. повече ще похарчи Шумен за чистота през 2023 година, става ясно от публикуваната за обществено обсъждане план-сметка за чистотата на общината.

За чистотата на Шумен и 26-те села в общината догодина ще бъдат изхарчени малко над 11 млн. лв. Събирането и транспортирането на битовите отпадъци ще струва 2 млн. лв. За поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депото за битови отпадъци край Дивдядово ще се дадат други 7 464 174 лв. Почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите места, предназначени за обществено ползване, ще струва 2 132 676 лв.

През идната година е планирано купуването на съдове за битовите отпадъци за 253 839 лв. От тях 153 839 лв. ще се изхарчат за нови 151 метални контейнера за смет, които трябва да бъдат доставени до края на януари. Другите 100 000 лв. са за закупуване на съдове за компостиране, които ще бъдат предоставени на ясли, детски градини и училища и на домакинствата в община Шумен.

За изготвяне на проект за разширение на Регионалното депо са планирани 36 000 лв. Необходимите средства за строително-монтажни работи и контрол по време на строителството за разширението на съществуващия ретензионен басейн за инфилтратни води на сметището са 222 000 лв.

Почистването на дъждоприемните шахти пак ще се извършва от ОП „Строителство и благоустройство“, като планираните разходи за целта са 20 000 лв.


По публикацията работи: Деница Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Читалня за най-малките

Детска читалня правят във Велики Преслав доброволци от града. Тя ще отвори врати в сградата на библиотеката към читалище „Развитие“. Изграждането започна с ремонт и почистване на избраното помещение и продължава със сглобяване и подреждане на детски мебели.  Всичко това се прави от доброволци от местната организация „С мисъл за Преслав”. Те са..

публикувано на 15.06.24 в 15:01

Издават карти с намаление

Започва издаването на карти за градския транспорт, съобщиха от „Шумен – пътнически автотранспорт“. От понеделник, 17 юни, ще започне изготвянето на годишни абонаментни карти на хората, навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18 години. Документите се издават на Автогара Шумен, на специализираните гишета за..

публикувано на 14.06.24 в 15:26

Вълшебни ритми в Нови пазар

Нови пазар е домакин на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебните ритми“. 22-рото издание ще продължи от днес до неделя в Народното читалище „Христо Ботев“ в града. Заявки са подали над 150 гайдари.  „Географията на конкурса непрекъснато се увеличава“, каза за Радио Шумен дългогодишният председател на журито проф...

публикувано на 14.06.24 в 13:31

Мерки срещу пожари по жътва

Всички институции в Шуменска област са подготвени за реакция при пожар, състоянието на речните корита е сравнително добро, язовирите също са в добро техническо състояние. Това стана ясно на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, който се проведе днес ( 14 юни) в Шумен. Ситуацията обобщи областният управител проф...

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Огнеборци в действие

На шест сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи през последните 24 часа, информират от Областната дирекция на МВР в Шумен. В 7:00 часа вчера сутринта е бил приет сигнал за пожар в апартамент на 12-ия етаж в квартал „Тракия“. Пламъците, които по всяка вероятност са тръгнали от стар хладилник, са погасени с помощта на..

публикувано на 14.06.24 в 10:33

Трима в болница след катастрофа

Трима са пострадали след катастрофата край село Златар вчера следобед, за която Радио Шумен писа.  Водач на лек автомобил "Опел“ се движил от Смядово в посока към Велики Преслав. Предприел изпреварване на товарен автомобил „Волво“, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил "Мерцедес".  Водачите на двата автомобила и..

публикувано на 14.06.24 в 10:09
Смядово

14 идеи за по-хубаво Смядово

14 проектни предложения по фонда „Местни инициативи“ са постъпили в община Смядово в рамките на срока за кандидатстване. Това съобщават от общинската администрация. 10 от идеите за финансиране са на неформални граждански групи, по едно са предложенията от читалища, детски танцови и вокални групи и групи за изворен фолклор.  Специално създадена..

публикувано на 14.06.24 в 09:03