Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерска среща за правителство

Снимка: БГНЕС

Лидерска среща свиква БСП за разговори с останалите парламентарно представени сили за третия мандат за съставяне на правителство. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова даде яснота за формата на срещата: "Разговарях с лидерите на другите парламентарни представени партии, поканих ги утре на среща в 11:00 часа в зала "Изток" и току-що пуснах и официалните писма. Някои потвърдиха, някои казаха, че ще обсъдят в групите си. Говорих с г-н Борисов и той потвърди".

Парламентарно представените сили без "Възраждане" изразиха своята готовност за разговори, но подкрепата остава под въпрос.

Бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" (ПП)се разграничиха и обявиха пред БНР, че проведеният вчера Национален съвет е излязъл с позиция: "Ние няма да подкрепим мандат с БСП", посочи председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров: "Ще се отзовем на поканата за разговори с тях…"

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов потвърди категоричната позиция да не подкрепят третия мандат, връчен на БСП, и посочи че позицията им не може да се повлияе от решението на „Продължаваме промяната“ да се въздържат от подкрепа за мандата на социалистите.

Лидерската среща ще реши съдбата на третия мандат за съставяне на правителство, това изтъкна пред журналисти в парламента Йордан Цонев от ДПС. Форматът няма значение, но само ако има диалог мандатът не е обречен, заяви Цонев.

"Български възход" е готова за разговори, подчерта лидерът ѝ Стефан Янев, като едно от условията е сключване на коалиционно споразумение.

От "Демократична България" все още не са коментирали.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Риск от фалити

Основните заплатите на лекари, сестри и санитари у нас да останат непроменени още година, предлагат от Министерството на здравеопазването. Причината – работодатели и синдикати все още нямат съгласие и не успяват да сключат нов колективен трудов договор.  В последния такъв беше записано, че началната основна заплата на лекар без специалност трябва да..

публикувано на 28.05.24 в 08:59

Втори изпит за четвърти клас

Изпитът по математика от националното външно оценяване за четвърти клас е днес. Той включва 25 тестови задачи. Началото е в 10 ч., като продължителността е 60 минути, с повече време разполагат учениците със специални образователни потребности.  Право да се явят имат около 55 000 ученици в цялата страна, сред тях над 1200 от Шуменска област и над 750..

публикувано на 28.05.24 в 07:49

Почит към Ботев и героите

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ в Шумен ще бъде отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщават от общината. В 12.00 часа на 2 юни ще прозвучат сирените в Шумен в знак на почит към борците за национална свобода...

публикувано на 27.05.24 в 14:48

Инспекцията по труда предупреждава

Инспекцията по труда предупреждава за неправомерно използване на името ѝ в мейли с искане за предоставяне на лични данни във връзка с въвеждането на електронната трудова книжка, предупреждават от институцията.  От Главната инспекция по труда обръщат внимание, че никога не изпращат съобщения по електронен път, които приканват гражданите да..

публикувано на 27.05.24 в 10:32

Планово без ток в понеделник

Профилактика и ремонт на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в Североизточна България и днес, на 27 май, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в различни части на Разград и на с. Дряновец; от 08:30 ч. до 16:30..

публикувано на 27.05.24 в 07:49

Първи изпит за IV клас

Националното външно оценяване на четвъртокласниците по български език и литература е днес, на 27 май. Тестът включва общо 21-на задачи, разпределени в 3 части. В първата има диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тестови задачи и задача, която изисква свободен отговор. Втората част на теста е текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него...

публикувано на 27.05.24 в 07:02

Времето в понеделник

Между 7 и 14 градуса са температурите в Североизточна България в 6:00 ч. тази сутрин: в Търговище термометърът отбеляза 7 градуса, в Шумен – 8, в Разград – 11, в Силистра – 12, в Русе – 14 градуса. В Шумен атмосферното налягане е 993 хектопаскала – по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи; относителната влажност на въздуха е 85%...

публикувано на 27.05.24 в 06:30