Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва подписка за референдум

Снимка: parliament.bg

"ИТН внесе уведомление в НС за провеждането на референдум относно свикването на Велико народно събрание и промяна на държавното ни устройство от парламентарна република към президентска". Това заяви бившият депутат от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев, след внасянето на уведомлението, съобщи БГНЕС.

Вълчев уточни, че сега е най-подходящото време да се питат гражданите дали трябва да се премине към президентска република.

"Инициативният комитет се състои от 12 души, от утре (24 януари) ще започне подписка в големите градове за провеждането на референдума", заяви още той.

По думите на Вълчев, до няколко дни предстои среща с медиите, на която се очаква да бъде дадена информация за участието на формацията в предсрочните парламентарни избори.


По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Битката е за второто място

ГЕРБ-СДС печелят днешните парламентарни избори с 26,7%, сочат данни от екзитпол към 20 часа на "Галъп", агенцията партньор на БНР на вота 2 в 1. ПП-ДБ са втори с 15,5%, а ДПС трети - 15,1%. Четвърта политическа сила е "Възраждане" - 14,7%. Следват БСП – 9,8% и "Има такъв народ" – 6,4 на сто. Под 4-процентната бариера..

публикувано на 09.06.24 в 20:38

"Галъп": ГЕРБ-СДС отново първи

Предсрочните избори за национален парламент се печелят убедително от ГЕРБ-СДС с 26,5%, сочат резултатите от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. На второ място е ДПС с 15,3 на сто от имащите право на глас. Третото място е за коалицията ПП-ДБ , те получават..

публикувано на 09.06.24 в 20:03

Жега през следващата седмица

Температурите на въздуха ще са по-високи от обичайните за периода. Времето ще е слънчево, като в следобедните и вечерните часове ще има временно развитие на купеста облачност.  Условия за изолирани краткотрайни, слаби като количество валежи и гръмотевична дейност има в понеделник над Лудогорието и поречието на Дунав, а във вторник и сряда - на..

публикувано на 09.06.24 в 18:55

Избирателна активност в Русе

Близо 8.5% е избирателната активност в Русенско на вота 2 в 1, съобщават от Районната избирателна комисия. Малко повече са гражданите гласували за Народно събрание. Това показват данните към 11:00 часа. Традиционно най-висока е избирателната активност в Ценово - около 15.5%. Най-слаба е активността за евроизборите в Русе – едва 7.64%.  За Народно..

публикувано на 09.06.24 в 13:47

Две секции само на хартия

Две секции в област Шумен преминаха само на хартиено гласуване заради софтуерен проблем. Решение за това е било взето от РИК Шумен, каза говорителят Надежда Върбева. И на двете места машините работели в началото на изборния ден, но по-късно се появил неразрешим проблем. В 07.46 ч. председателя на секционна комисия номер 9 в град Нови пазар..

публикувано на 09.06.24 в 13:13

Избирателната активност в Шуменско

Избирателната активност в Шуменска област към 11 часа е 8,73% за членове на Европейския парламент и малко над 8% за народни представители. Това съобщиха от Регионаланата избирателна комисия.  В Евровота към 11:00 часа най-голям е броят на гласувалите в Община Никола Козлево – 13.41%. Следват общините Върбица и Каолиново, съответно с 11.54% и 10.52%...

публикувано на 09.06.24 в 12:17

Проверки на полицията

Две проверки за увреждания на имущество се водят от служители на РУ-Разград, съобщават от полицията. Около 03:00 часа на 8 юни са счупени стъкла на автобусна спирка, собственост на община Разград. Размерът на нанесените щети се изяснява.  Същата нощ е счупено и предно панорамно стъкло, страничен прозорец, дясно огледало и задна чистачка на..

публикувано на 09.06.24 в 11:42