Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди за четящите хора

За поредна година Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра отличи най-активните си читатели през изминалата година, предаде БТА.

За четвърти път рекордьор с най-много прочетени книги е Румяна Петранова, която е заела 466 книги. Тя е получила награди от библиотеката и от евродепутата Емил Радев.

През 2022 година Регионална библиотека „Партений Павлович” е посетена над 48 000 пъти. Издадени са около 3000 читателски карти, като близо половината от тях са на деца до 14 години.

В културната институция са постъпили 3144 нови книги.

По публикацията работи: Деница Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уловените мигове в изложба

"Уловен миг" е съвместната изложба на Мария Касчиева и Галина Петкова. На 29 октомври експозицията ще бъде на първия етаж на Художествена галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен, съобщават от БТА.  Мария Касчиева каза, че идеята за съчетаването на две визуални изкуства е дала Галина Петкова, която по думите й е била агентът провокатор, за да се случи..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Ансамбъл "Дядо Драгой" на 53-тия конгрес на CIOFF

България е домакин на 53-тия световен конгрес на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства) от 25 октомври до 3 ноември. Официален партньор на ЮНЕСКО със статут Асоцииран. В рамките на конгреса ще се проведе и станалият вече традиционен празничен фолклорен концерт по случай 1 ноември - Ден на..

публикувано на 27.10.24 в 15:21

Импресиите на Мариана Петкова

16 живописни акварелни творби, които представят знакови места от някогашната улица „Араста“ с тяхната историческа и архитектурна ценност, личности от възрожденската история на града и фигурални композиции със съвременния Шумен ще бъдат подредени във фоайето на концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“. Колажната техника обединява част от..

публикувано на 26.10.24 в 13:21

Владислав Христов с нови отличия

Отличия в два от най-престижните международни хайку конкурси получи роденият в Шумен поет Владислав Христов. В 35-тото издание на ежегодния конкурс „Oi Ocha Shinhaiku” в Токио журито, съставено от най-големите съвременни японски майстори на хайку, присъди на Христов специалната награда за високо качество.  Поетът се нареди сред най-добрите автори и..

публикувано на 25.10.24 в 13:07

На опера в Деня на операта

Веселата и изпълнена с чувство за хумор опера „Дон Паскуале“ ще звучи нейното концертно изпълнение в Шумен в деня, когато светът чества това изтънчено изкуство. Музиката и либретото на Гаетано Доницети пренасят публиката във времето малко преди средата на XIX в. Независимо от факта, че е прекарал тежко заболяване в този момент, композиторът пише..

публикувано на 25.10.24 в 08:46

Тони Райчев с изложба

Самостоятелна изложба на доайена на шуменските художници Тони Райчев ще бъде открита на втория етаж на Градската галерия "Елена Карамихайлова" в Шумен днес (24.10). Тя се организира с подкрепата на Общинския фонд "Култура" на община Шумен. Това е втората му самостоятелна експозиция през годината, като първата беше през пролетта. Тони Райчев..

публикувано на 24.10.24 в 11:17

Чужденците за нас

Сборник, създаден с много обич към България, ще бъде представен тази вечер в русенския музей от 18:00 часа. В него са публикувани историите на британските пътешественици, минали по нашите земи от края на XVI в. до 1939 г. Авторът на изданието Найджъл Мидълмис е издирил свидетелствата в най-големите библиотеки във Великобритания като..

публикувано на 23.10.24 в 08:45