Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жертви и срутени сгради

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силно земетресение с магнитуд между 7,4 и 7,9 по Рихтер причини смъртта на повече от 50 души в Южна Турция в ранните сутрешни часове на понеделник, срутвайки десетки сгради и предизвиквайки издирване на оцелели под развалини по заснежените улици, като то беше усетено и в Кипър, Ливан и Сирия, съобщава световните агенции.

Турските власти определиха първоначалния брой на загиналите на 53, но предупредиха, че броят на жертвите вероятно ще се покачи значително, тъй като земетресението е хванало повечето хора, докато все още спят у дома си, предаде Франс прес.

Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше регистриран в 04.17 часа местно време. Той беше последван от поредица силни вторични труса с магнитут над 6,0 по скалата на Рихтер.

Турските власти мобилизираха спасителни екипи. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи, че се подготвят товарни самолети за изпращане на оборудване и хуманитарни доставки за град Кахраманмараш, като същевременно обявиха "Извънредно положение от ниво 4", която изисква международна помощ.

Ранните изявления на официални турски лица показват, че броят на загиналите е най-малко 23 в турската провинция Малатия, 17 в Шанлиурфа, 6 в Диарбекир и още 5 в Османие, посочва Ройтерс. На юг от другата страна на границата в Сирия държавните медии съобщиха, че са били убити 42-ма души.

Първият мощен труд е продължил около минута, съобщи за Ройтерс очевидец в Диарбекир, на 350 км на изток, където служител по сигурността посочи, че са се срутили най-малко 17 сгради.

Местните власти съобщиха, че 16 сгради са се срутили в Шанлиурфа и 34 в Османие.

Телевизионните турски оператори TRT и Haberturk показват кадри на хора, които разравят останките на сградата, местят носилки и търсят оцелели в Кахраманмараш, където беше епицентъра на много силното земетресение.

Българското МВнР няма данни за пострадали българи в резултат на труса.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмична прогноза

В първия ден от новата седмица преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Лудогорието и по поречието на Дунав, ще превали краткотраен дъжд. Възможни са и гръмотевици.  Ще духа слаб до умерен вятър от южна четвърт. Минималните температури ще са между 15° и 20°, а..

публикувано на 02.06.24 в 16:10

Малки катерачи във Велики Преслав

Във Велики Преслав детските занимания, посветени на Деня на детето продължават и днес в градския парк. Там са изградени катерачна стена и въжен парк по инициатива на местното туристическо дружество „Патлейна”.  Десетки деца чакат ред за да пробват уменията си, а за останалите има фейс арт ателие и други забавления. Заниманията ще продължат, докато има..

публикувано на 02.06.24 в 15:32

Изящни танци показаха близо 750 деца

Международният фестивал „Танцуваща река“ се проведе за 17-ти път в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе. Във форума се включиха близо 750 деца от 4 до 20-годишна възраст от България и Румъния.  Събитието се организира от Общинския младежки дом, Сдружение „Импулс“ и Община Русе. Фестивалът включва стиловете съвременни танци, джаз танц и..

публикувано на 02.06.24 в 15:12

Мълния прекъсна тролейбусната мрежа

Мълния прекъсна електрозахранването на част от тролейбусната мрежа в Русе. Това е станало късно снощи след гръмотевична буря. Засегната е контактната мрежа на тройлейбусния транспорт в района на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Васил Левски“.  Екипи на "Общинския транспорт" и Общинското предприятие „Комунални дейности“ са реагирали..

публикувано на 02.06.24 в 14:11

Шуменци почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад„Кристал“ Шуменотбеляза2 юни – Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Денят на Ботев се отбелязва от 1901 г., когато на лобното място на революционера, се събират негови четници и други граждани в знак на..

публикувано на 02.06.24 в 12:44

Мъж падна от четири метра

29-годишен мъж е пострадал при трудова злополука в Исперих, съобщават от полицията. При извършване на ремонтни дейности в строителен обект, мъжът пада от метална конструкция с височина 4 метра.  Откаран е в МБАЛ-Исперих, където е установено, че има счупено ребро, без опасност за живота. Уведомена е Инспекцията по труда. По случая се води проверка.

публикувано на 02.06.24 в 11:51

Сигнал за домашно насилие

28-годишна жена подала сигнал за упражнено домашно насилие спрямо нея около 21:50 часа на 1 юни, съобщават от полицията в Разград.  Жената е съобщила, че в село Голям Поровец 34-годишният мъж, с когото живее на семейни начала, я ударил през лицето и отправил закани за физическа саморазправа и убийство.  На потърпевшата са разяснени правата ѝ по..

публикувано на 02.06.24 в 11:42