Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечността няма цвят, религия и етнос

Снимка: Незабравка Кирова

Петъкът е денят за седмичната групова молитва при мюсюлманите. Денят, в който мъжете, изповядващи ислям, се събират на едно място, за да се помолят на Аллах да опрости както техните грехове, така и на близките им. Да прости и на починалите! Денят, в който получават и напътствията за новата седмица.

Днес мюсюлманите в Силистренско ще спазят тази традиция и мнозина ще прекрачат прага на джамията в своето населено място. Но освен за всичко друго, ще се помолят както за упокой на душите на загиналите в земетресението в Турция и Сирия, така и за сила на останалите живи.

Петъчната молитва в миналото се е използвала от местните управници, когато имали да съобщят нещо важно на населението, разказа районният мюфтия за Силистренска област Мюдесир Мехмед.

Днес молитва за загиналите в злощастното земетресение в Турция и Сирия ще бъде отправена във всички джамии у нас. Молитва да бъдат простени греховете им:

"Юдеите, християните и мюсюлманите вярваме в отвъдния свят. Смъртта е част от нашия живот. Това е неизбежно. Дали ще се случи по един неочакван, труден начин - както при земетресение, катастрофа или т.н., но всички някой ден ще умрем - това е неизбежно. Вярата ни след този живот - че има още един друг безкраен живот - един вид смъртта не е край, а преминаване от една фаза в друга фаза на живот. За разлика от земния живот, там вече няма изпитание, там има разплата - там ще отговорим на деянията си, които днес сме извършили". 

Битува мисленето, че когато се случи подобно явление като земетресение или ни сполети друга природна стихия, значи сме разсърдили Земята, Природата, Господ. 

"Въпросът е, че едно събитие, което ще се случи - това го наричаме природно явление, а от друга гледна точка - съдба на Земята да го наречем. Човек се ражда и умира - това е част от нашия живот и това ни е предписано преди това. Може да не сме грешни, но нашият живот да приключи в определен час. Животът е точно определен, той не се мени. Менят се някои други неща - закъсняват донякъде. От гледна точка на вярата - онова, което е писано предвателно, не се мени. Ние трябва да се замислим и да си поправим греовете, грешките и да се замислим върху това". 

И стигнахме до Приказката за войната на мравките:

"Те помежду си водят война, а когато завали дъжд, те си помагат. Ние виждаме същото явление в този момент. Религията е част от живота на човека. Когато изпаднем в беда, ние тогава се сещаме за нашия създател и тогава се сещаме за хуманността. Когато сме в добро състояние, тогава издивяваме и се чудим къде да си харчим парите, след като можем да споделим. Споделянето е нещо прекрасно, да не разхищаваме".

Мюфтийството в Силистра има обявени банкови сметки за дарения. Не връщат и никого, който на място реши да донесе пари, продукти, дрехи, за да бъде в помощ на страдащите.

Пунктове са разкрити на много места в града, както от институции и организации, така и от частни лица, а адресатът е един – жертвите на земетресението в Турция и Сирия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца с послания на пътя

Деца от Детска градина „Радост“ и полицейски служители от РУ-Силистра проведоха съвместна акция по безопасност на движението.Това съобщават от силистренската полиция. С помощта на учителките си децата са изработили флайери във формата на есенни листа с послания за пътна безопасност. С призив да ги пазят на пътя те ги раздадоха на водачите и пътниците от..

публикувано на 27.09.24 в 13:39

Награди за първенци

Завърши общинският фотоконкурс на тема "Аз обичам Тутракан", организиран от община Тутракан и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Награди получиха всички 17 участници. Най-малкият е 4-годишният възпитаник на ДГ „Полет” - Гален Тодоров, който участва в категория „Мама, татко и аз” с фотографията „Бойна..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Отново дрогиран зад волана

24-годишен е задържан, след като е установен да шофира под въздействие на дрога. Това съобщават от силистренската полиция. В малките часове на 26 септември по ул. „Шуменско шосе“ в Дулово той управлявал лек автомобил „Сеат“ и бил спрян за полицейска проверка. С техническо средство било установено, че е седнал зад волана след употреба на..

публикувано на 26.09.24 в 14:09

Кола се обърна край пътя

48-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие, съобщават от силистренската полиция. Пътният инцидент е станал на 23 септември около 08:45 часа по околовръстния път край Силистра.  Жената пътувала в лек автомобил „Опел“, шофиран от 26-годишен, който изгубил управлението и колата се преобърнала край пътя.  Пътничката получила..

публикувано на 24.09.24 в 10:39

Да пазим децата на пътя

Община Тутракан се включи в кампанията в рамките на Европейската седмица на мобилността за опазването на живота и здравето на най-малките участници в движението – децата. Заедно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) бе организиран открит урок в СУ „Йордан Йовков” с учениците от начален..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Живи човешки съкровища

Процедура за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ обяви Министерството на културата. Целта на кампанията е опазване на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване и тяхното предаване на следващите поколения. Процедурата се извършва на 2 етапа: областен (от 19..

публикувано на 20.09.24 в 15:41

Отново пиян на пътя

Бързо производство е започнато в РУ-Дулово за шофиране след употреба на алкохол. Това съобщават от силистренската полиция. 30-годишен водач на лек автомобил „Ауди“ бил спрян за полицейска проверка на 19 септември около 23:30 часа по ул. „Йордан Йовков“ в града. Тестван е с дрегер, който отчел 2.16 промила.  Отказал е да даде кръвна проба и е..

публикувано на 20.09.24 в 09:59