Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте цената на земята в Североизтока

Снимка: Радио Шумен

"За година цената на декар обработваема земеделска земя в Русенско се е повишила двойно. Търсенето е голямо, но няма предлагане", обяви пред БТА управителят на агенция за имоти Мая Василева. Тя добави, че "цената на декар в област Русе сега е между 2300 и 2500 лева. В момента има търсене, но никой не продава. Собствениците предпочитат да взимат рента. "Хората, които имат спестявания, предпочитат да ги вложат в земи, за които у нас не се плаща и данък", поясни Василева.

"Инфлацията се отразява на земеделската земя в Силистренско и средната цена на декар вече е около 3500 лева. Това е една от най-високите цени в България", каза за БТА председателят на Областния съвет на земеделските кооперации в Силистра Боян Димов. Според него цената на земята е изкуствено завишена, защото при настоящите цени на продукцията тя не може да се изплати като инвестиция.

"Средната цена на земеделската земя в област Разград през 2021 година е 1254 лева за декар, според данни на Националния статистически институт", коментира Даниела Данаилова, началник на отдел „Статистически изследвания – Разград“ към Териториалното статистическо бюро – Север. Тя уточни, че анализът за 2022 г. все още не е готов. Между 29 и 138 лева на декар е рентата на земеделската земя в област Разград. "Средното годишно рентно плащане за един декар ниви за стопанската 2022-2023 г. в региона е определено въз основа на данните, предоставени от общинските служби по земеделие", каза за БТА директорът на Областната дирекция „Земеделие“ в Разград Иван Борисов.

В Търговище има ръст на цените както при търгуването, така и при рентата. Но въпреки това областта е на 14-то място по цени на сделки с ниви и на 12-то място по цени на рентите в страната. Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово - 1255 лв. на декар. Най-ниска е цената на сделките с ниви в община Омуртаг - 440 лв. на декар.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкъсана облачност

Днес предиобед над Североизточна България ще има временни увеличения на облачността, а по-късно ще се установи предимно слънчево време.  В началото на деня ще бъде почти тихо, следобед ще духа умерен вятър от изток, по южното крайбрежие с по-силни пориви.  Максималните температури ще са между 29° и 34°, по Черноморието 26°-29°, за Шумен около..

публикувано на 26.06.24 в 05:50

Планово без ток на 26 юни

Разград На  26.06.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Осенец, ТП 1, улици: "Стефан Радков", "Родопи", "9-ти септември", " Ивайло", "Бузлуджа", "Арда", "Иван Вазов", "Рила", "Плиска", "Стара Планина". На  26.06.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. спира тока в района на: гр. Разград, на абонатите..

публикувано на 26.06.24 в 05:46

Село скочи срещу тежките камиони

Ограничаването на тежкотоварния транспорт в квартал "Мътница" и шуменското село Панайот Волов поискаха жители на областта от Комисията по безопасност на движение. Хората от селото настояват да бъде създаден обходен маршрут, който да предотврати преминаването на тежката техника по улиците "победа" и "Тополи". Според тях, в момента са подложени на..

публикувано на 25.06.24 в 15:56

Нов пазар в Зафирово

Общински пазар за плодове и зеленчуци беше открит днес край с. Зафирово, община Главиница. Той е изграден изцяло със средства и усилия на Общинското предприятие "Общински имоти и комунални дейности" - Главиница. Теренът е пригоден за целта, като е постлан с камък. Изградени са ограда и санитарен възел, осигурена е течаща вода, Пазарът е с модерно..

публикувано на 25.06.24 в 15:25

Готови за пожароопасния сезон

Община Шумен е в пълна готовност за пожароопасния сезон, стана ясно на редовно заседание Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на общината.  Началникът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Шумен комисар Красимир Колев оцени риска за възникване на пожари в момента като висок, но отчете..

публикувано на 25.06.24 в 15:06

Чешми с негодна вода за пиене

Само водата от една чешма в Шумен е годна за пиене, съобщават от РЗИ след направени изследвания през изминалата седмица. Това е втората чешма по пътя с. Лозево.  С отклонения в микробиологичните показатели са чешмите до парк „Кьошковете”; на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия); на ул. „Янко Сакъзов”; на Бабешкия..

публикувано на 25.06.24 в 13:50
Община Шумен

Махат незаконни строежи

10 са незаконните строежи, които е премахнала община Шумен през последната една година, отстранени са и 6 преместваеми обекта. Това съобщи днес зам.-кметът в оставка арх. Николай Симеонов.  За последните 12 месеца има заведени 120 преписки по сигнали на граждани. От тях приключилите са 78. 14 са издадените констативни актове за установени..

публикувано на 25.06.24 в 13:45