Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен се поклони пред Левски

Със заупокойна молитва в Шумен започна церемонията в памет на Апостола на свободата. Община Шумен, командването на военния гарнизон и шуменския факултет на Военния университет организираха общоградския ритуал.

Слово произнесе директорът на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" Росица Добрева. Тя заяви:

"Днес отбелязваме 150 г. от саможертвата на великия син на България Васил Левски. Днес е ден на трагизма и на славата, на покрусата и на възкресението. Ден, в който притихваме и забравяме за малко злободневието, за да припомним за светлината и предаността на един човешки живот, обречен на отечеството. Момент, който ни задължава да осмислим кои сме били, кои сме и кои ще бъдем тук, на тази земя.

За нас, българите, Левски е мярка за всички неща: за чистота на морала, за толерантност, за държавническа прозорливост, за харизмата на лидера, за смелостта на революционера да осъществи идеалите си. По думите на Мерсия Макдермот, англичанката с българско сърце, дръзнала да напише книга за Апостола, той е „чудото на България, нейното най-голямо съкровище и най-скъпоценният й дар за човечеството”.

В динамичното ни настояще, пълно с въпроси и съмнения, в търсенето на устойчиви духовни, нравствени и национални ценности, които да ни обединяват, Левски ни е нужен повече от всякога – като коректив за истина, към която трябва да се стремим. Делото му пося в нас порива за свобода – не само физическата, но и онази истинската, свободата на Духа, която отхвърля зависимостите на времето и обстоятелствата. Защото свободата е вътрешно състояние да надмогнеш омразата и разединението, да простиш предателството, да протегнеш ръка на ближния. Може би такъв героизъм е необходим днес. Време е да оставим книжния образ на Левски и да вложим живия идеал за него в ума, в сърцето и в делата си", призова Росица Добрева.

Ученици от Средното училище „Васил Левски“ поднесоха рецитал пред стотиците шуменци, включили се в събитието на площад "Освобождение".

Още може да чуете от репортажа.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ел. уред подпали къща

Два противопожарни екипа са загасили пожар в къща в село Кайнарджа, възникнал вчера около 17:55 часа. Това съобщават от силистренската полиция. Технически неизправен ел. уред причинил запалването. Унищожени били 50 кв. м покривна конструкция и битова техника.  След намесата на огнеборците са спасени стая и имущество.

публикувано на 28.06.24 в 09:19

Полицески началници на срещи

Началниците на полицейските управления в област Шумен ще проведат срещи с жителите на малките и отдалечени населени места през юли.  Началникът на РУ - Шумен гл. инсп. Илиян Николов ще се срещне с жителите на село Средня на 17 юли в 11:00 часа в сградата на кметството.  На 23 юли в 11:00 часа началникът на РУ - Велики Преслав гл. инсп. Тодор Енчев..

публикувано на 28.06.24 в 09:11

Академия за родители

Академия за родители в община Русе ще се реализира чрез сътрудничество между местната администрация, УМБАЛ „Канев“ и   УМБАЛ „Медика“, като целта е да подкрепи и родители на деца до тригодишна възраст. Това реши Общинският съвет. Програмата ще предлага безплатни месечни срещи с акушер-гинеколог, неонатолог, педиатър, консултант по..

публикувано на 28.06.24 в 09:07

Помощи за бебета в Смядово

Наредба за изплащане на парични помощи за родените или осиновени деца на територията на община Смядово прие Общинският съвет. За първо дете родителите или осиновителите ще получават 1500 лв., за второ - 2000 лв., за трето - 2500 лв. и за всяко следващо - по 1000 лв. За да вземат тази помощ, те трябва да отговарят на няколко условия. Трябва да са..

публикувано на 28.06.24 в 08:51

Наближава крайният срок

Наближава срокът за плащане на първата вноска на местните данъци и такси, напомнят от община Търговище. На 30 юни изтича срокът за плащане на първата вноска от годишния данък върху недвижимите имоти и превозните средства, както и на таксата за битовите отпадъци за 2024 г. След тази дата ще бъде начислявана лихва за просрочие върху неплатените суми...

публикувано на 28.06.24 в 08:42
Община Ситово

Общинска сесия в Ситово

Четири докладни записки са включени в дневния ред на заседанието на общинския съвет в Ситово. Сесията започва от 10:00 часа.    Очаква се съветниците да одобрят авансово плащане по проектите „Реконструкция на открита спортна площадка за мини футболно игрище към ОУ "Отец Паисий” в с. Добротица” и "Ремонт на НЧ "Бачо Киро - 1943 г." в с.Искра”.

публикувано на 28.06.24 в 08:33

Декларация за АМ "Хемус"

Общинските съветници в Попово застават зад първоначално обявения и вече определен пътен участък, по който да преминава трасето на магистрала „Хемус“ около Попово и изразяват несъгласието си с евентуалната му промяна. Това става ясно от подготвена от Общинския съвет декларация, с която институцията заявява позицията си.  В тази връзка в началото на..

публикувано на 28.06.24 в 08:28