Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна помощ по въздуха

Снимка: avio28.com

Правителството реши да прехвърли дейностите за спасяване по въздух към Държавния авиационен оператор, така наречения правителствен Авиоотряд.

Вицепремиерът Христо Алексиев обяви, че тази дейност трябва да се извършва от държавата. Това ще ускори и проекта ХЕМС за медицинските хеликоптери, целта е системата да функционира още във средата на тази година.

"Изпълнението на тази услуга ХЕМС не е просто доставката на едни хеликоптери. Тук е нужна много сложна логистика - и по осигуряване на бази за домуване на тези хеликоптери, и по осигуряване на хеликоптерни площадки, и по обучение на медицинските екипи, и по обучение на летателния състав.

Тоест това е един много комплексен проект, който може да се реализира само при много сериозна ангажираност и участие на всички държавни структури. Не може тази дейност да бъде поверена на новосъздадено търговско дружество. Затова държавата изцяло поема този ангажимент", каза Алексиев.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 14.06.2024 г.: Разград На  14.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Просторно...

публикувано на 14.06.24 в 06:59

Прогнозата в петък

Днес през страната ще премине студен фронт, а пред и по фронта атмосферата е силно неустойчива. Сутринта облачността ще е по-значителна на юг от Стара планина, ще се премества на североизток и ще превалява дъжд.  От обяд до нощта очакваме развитие и на купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, значителни по..

публикувано на 14.06.24 в 06:24

Днес е Възнесение Господне

Православната църква чества днес Възнесение Господне или познат като Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.  Според християнските вярвания, след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.  На 40-ия..

публикувано на 13.06.24 в 10:42

Опасност от порои и градушки и днес

Облачността днес ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места по-интензивни, с гръмотевици. Отново има опасност и от градушки . Явленията ще продължат и през нощта и в петък. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно усилване и..

публикувано на 13.06.24 в 06:19

Планово без ток на 13 юни

Разград На  13.06.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Прелез, с. Веселец и част от гр. Завет, следните улици: "Кирил и Методий", "Черно море", "Мраморно море", "Байкал", "Рилски езера", "Морава", част от "Лудогорие". В периода  13.06.2024 - 14.06.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. ще спира тока в..

публикувано на 13.06.24 в 05:45

Обявяват резлутатите от евровота

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите. Комисията даде срок до 14:00 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати. От общо..

публикувано на 12.06.24 в 11:08
Индустриален парк - Шумен

Милиони за индустриални паркове

Средства за развитието и изграждането на 11 индустриални зони и парка в страната ще бъдат осигурени по Плана за възстановява и устойчивост. Това съобщават от Министерството на иновациите и растежа.  От подадените 20 проекта са одобрени 11, като два от тях са за Шумен (Индустриален парк и Индустриална зона "Мадара") и по един за Търговище и Русе...

публикувано на 12.06.24 в 09:50