Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната под лупа

Снимка: pixabay

Година след началото на военните действия в Украйна разделението в България става все по-силно и по-силно. То това си е традиционно за българина, но сега вече споровете във Фейсбук прерастват дори в закани за физическа саморазправа. От едната страна виждаме хора, които пращат други хора в Сибир, или при Путин, или при чукчите. От другата страна пък отвръщат със шарени знаменца под формата на стрелички. Абе въобще картинка.

Днес реших все пак да разбера, доколкото е възможно, през постовете на хората под публикациите на Радио Шумен и БНР за войната, какво мислят хората или по-просто казано за кого са. Разбира се, това с уговорката, че не може да се счита за официална статистика. За статистиката малко по-късно.

Тук ще се върна малко назад в годините на т.нар. български преход. Защо? Ами защото мога категорично да го твърдя това, българският народ винаги е бил разделен политически. Преди 1989 година се проповядваше, че Западът е прогнил и че всичко лошо идва оттам. Ами като всеки един строй и всяко едно общество, все има нещо, което не не е наред.

Последните 30 години пък сме свидетели на много добре задействана машина, която ни убеждава от сутрин до вечер, че простият Изток няма шанс над западните ценности. Къде обаче е истината? Както винаги някъде там. С пълна сила това важи и в настоящата ситуация във войната в Украйна.

Украинците казват: "Ние сме прави и сме жертва", същото се твърди и от руснаците. Разбира се, с уточнението, че Русия нападна Украйна.

И тук идва тънкият момент – ЗАЩО, ето това е въпросът, който според мен много малко хора си задават.

Защо Русия влезе в Украйна?

Често споровете в социалните мрежи се въртят около това, че Русия е агресор, казват едни, другите отговарят, че е била провокирана, но не от Украйна, а от Запада. Такива са и твърденията от официалните руски представителства. Но докато украинският президент Зеленски продължава да моли за западни оръжия, нека да погледнем в нашата си градинка.

Какво мисли българинът?

Цитирам някои от коментарите във Фейсбук страницата на Радио Шумен. "Гледам, че мурзилките от ранна утрин са налазили интернета. Слава на Украйна , украинския народ и армията им! А за хейтърчетата, които наричат геноцида, извършван от Руската федерация, операция, вие сте незряла, бездушна паплач. Всички, които смятат, че Русия не е нападала никого, заслужават и техните къщички да ги "освободят" по същия начин. Освобождават, убивайки ! Целият мислещ свят подкрепя Украйна срещу агресора И, само на българския путинофил му е невъзможно да приеме истината за болното, кремълско джудже".

"По точно великият САЩ и ЕС подкокоросаха Украйна за тази война. Русия дълго търпя издевателствата на украинците върху нейните руски граждани. Може и другата страна да давате какво е загубила. Аз не желая фашизмът да ми налага как, с кого и къде да ме заблуждават в лъжи. Военна операция, не война. Ако обяви война, тогава ще видим къде зимуват раците, защото сме вражеска държава".

"Напротив! Навършили са се точно 9 години, откакто киевският режим нападна Донбас. 14 000-те хиляди жертви от 2014 до 2022 година, потвърдени от ООН как ги наричаме? Пък и за какъв геноцид говорим - нали Украйна яко пердаши Русия".

Каква е статистиката?

Така, мисля, че казах достатъчно и за двете гледни точки. По-рано ви казах, че ще стигнем и до официалната статистика. Прясна, прясна, от вчера, за това какви са нагласите в българското общество.

Изследването е на Евробарометър, а всички данни могат да се видят на сайта на Българското национално радио. И така: България е страната в ЕС, в която процентът в подкрепа на финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна е най-малък, става ясно от проучването "Стандартен Евробарометър". То е оповестено в навечерието на първата годишнина от началото на руската агресия в Украйна. Едва в три страни членки мнозинството от анкетираните не подкрепят финансирането и изпращането на военно оборудване за Украйна. Това са Гърция с 59 на сто против, България с 57 на сто и Словакия с 56 на сто.

У нас 33 на сто са за финансиране и оръжейна помощ за Украйна, а 10 на сто нямат мнение. Същевременно 65 на сто или две трети от жителите на ЕС одобряват тези мерки. В България е най-слаба подкрепата за забрана руските държавни медии да излъчват в ЕС. Тя се одобрява само от 39%, докато 46 на сто са „против“. В ЕС спирането им има поддръжката на 67% от анкетираните. Макар мнозинството у нас да са съгласни, че трябва да намалим възможно най-бързо зависимостта си от руските енергийни източници, България е една от двете страни-членки, където така смятат по-малко от 7 от 10 анкетирани. Тук обаче сме отстъпили последното място на Словакия. Процентите в България са 65 „за“, 23 „против“ и 12 нямат мнение. Като цяло в ЕС за намаляване на зависимостта са 84 на сто от допитаните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в Шумен днес. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от текстилни материали, дело на..

обновено на 18.05.24 в 12:35
ВиК - Шумен

Вода в Шумен – не преди обед

Най-рано след 12 ч. на обед се очаква да бъде пусната водата в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен дежурният във ВиК дружеството.  „Възстановяването на подаването ще стане бавно“, каза още дежурният, който не уточни дали по обед се надява да потече водата от чешмите, или тогава да започне пълненето на системата. Екип на ВиК оператора работи по..

публикувано на 18.05.24 в 07:55

Времето в събота

Между 10° и 13° са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 11°, атмосферното налягане е 993 хектопаскала, влажността на въздуха е 95%.  В Разград и Търговище термометрите показват 10°, 12° е температурата в Силистра, 13° е в Русе. Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни..

публикувано на 18.05.24 в 07:50

Нова авария отлага пускането на водата в Шумен

След успешно отстраняване на аварията на водопровода, за който съобщихме по-рано днес, при подаване на вода към водопроводната мрежа на Шумен се е появил технически проблем с една от помпени групи в Помпена станция 1300, съобщават от ВиК- Шумен. За отстраняване на проблема е необходимо да се извърши ремонт на авариралото съоръжение.  От ВиК-..

публикувано на 17.05.24 в 19:51

Празник на спорта

Спортен празник за децата на Шумен организираха днес общината и Ученическата спортна школа „Хан Крум“. Поводът бе Международният ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – 17 май. Проявата бе в зала "Арена Шумен". Кметът проф. Христо Христов връчи купи на най-изявените малки спортисти и им пожела лично „много борбеност, мотивация за..

публикувано на 17.05.24 в 14:59

Нов директор на СИДП

Инж. Петър Ганев е новият директор на Североизточното държавно предприятие (СИДП) в Шумен. Той е назначен със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Петър Ганев е роден през 1977 г. в Шумен. Завършил е Гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ – Шумен. Владее английски и немски език. Има висше..

публикувано на 17.05.24 в 14:34

Овен в петолинието

С концерт и представяне на книгата „Овен в петолинието“ тази вечер ще бъдат отбелязани 125-годишнинината от рождението на Панчо Владигеров и 75-годишнината на Филип Павлов.  Събитието е  в къщата музей „Панчо Владигеров“ в Шумен. Концертът е под надслов „Два творчески юбилея“. В програмата е включена клавирна и вокална музика от Владигеров и Павлов...

публикувано на 17.05.24 в 13:05