Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е вярно, че има нарушения в строежа на новия водопровод от яз. "Тича" към Шумен

Снимка: ФБ/Красимир Минев

Има нарушения в строежа на втори ЛОТ от новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен. Това внушават публикации във Фейсбук профила на Красимир Минев, споделяни и коментирани множество пъти в социалните мрежи. В тях пише, че тръбите се нахвърлят в трапа върху пръстта и веднага се засипват с пръст, без никакви подложки и уплътнение. Твърденията са придружени от изображения и видео, на които се виждат тръби положени в изкоп.

По-късно в електронното издание на местния сайт radian Красимир Минев е цитиран от разговор по телефона, че "тръбите се хвърлят в изкопа и багерът ги натиска отгоре с кофата, след което ги засипва с пръст. При този начин на "строителство“ чугунените тръби могат да се счупят и новият иначе водопровод да аварира на всеки метър, допълва екозащитникът.

 

Ефирното излъчване на проверката може да чуете в звуковия файл:


Твърдение: Има нарушения в строежа на втори ЛОТ от новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен

За да проверим твърденията в публикациите потърсихме за коментар Дочко Дочев, управител на фирмата, извършваща надзор на строителния обект.

"В проекта са заложени както надлъжни профили по самото изграждане на водопровода, така и напречни. Дълбочината варира на цялото протежение на водопровода съобразено с наклони, терени и видове почви. В социалните мрежи се спекулира за обратната засипка при полагането на тръбата, но мога да кажа че според напречния профил в проекта е заложено обратната засипка от, около и над тръбата да бъде с изкопаната земна маса, получена при изкопните работи. Така е предписано и в проекта на обекта. Ние сме в извънградска среда, диаметрите са големи, материалът е специфичен - в случая ползваме чугун, тогава е допустимо да не е с пясък... Разликата при полагане на тръби в градска и в извънградска среда е съществена.“

Дочко Дочев добави, че не са верни твърденията в социални мрежи, че тръбите просто се хвърлят в изкопа.

"Няма как да се изпълни такъв водопровод, с такава важност, по описания способ. За всяка тръба се прави подложка, подложката е дебела 10 см, с конкретно уплътняване, в случая се ползват машини да се уплътни първоначалната подложка под тръбата. След това тръбата се полага, и то според координатни точки, дадени в проекта... намества се, монтира се, свързва се с предходната тръба посредством муфена връзка, и след това се прави първоначалният обратен насип, който също се уплътнява до конкретна степен. След тези уплътнения се прави окончателния обратен насип, който е до кота терен, така да го кажем."

Управителят на фирмата, извършваща надзор на строителния обект, каза, че всеки ден е на терен и всеки ден се следи начина на полагане на тръбите.

За допълнителна информация потърсихме и ръководителят на звеното за управление на проекта Надежда Петкова.

"Технологията предвижда полагане на тръбите по начина, по който се прави в момента. Строителният надзор е всеки ден на обекта. Разрешението за изграждането на съоръжението е дадено на 8 февруари и два дни по-късно е започнало строителството - на 10 февруари имаме открита строителна площадка с протокол 2А... Спазва се способът и технологията. На терен е положена 800 метра тръба от чугун, като материалите са на водеща световна фирма. На обекта имаше малки забележки по отношение на изкопа и трамбоването и фирмата изпълнител е коригирала дейностите. В момента се работи само по втори лот от проекта с обща дължина около 10 км.“

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Съгласно посоченото по-горе, твърденията, които внушават, че има нарушения в строежа на новия довеждащ водопровод от яз. "Тича" към Шумен, както и че тръбите се поставят неправилно, са НЕВЕРНИ. Според специалистите от строителния надзор и ръководителя на проекта това са способите за полагане на тръбите в извънградска среда. Да, в началото на изграждането е имало пропуски, заради които се е наложило строителството да бъде спряно за кратко, но те са били малки и бързо са били отстранени от фирмата изпълнител, а изграждането на водопровода възстановено.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На мегдана на другата България

В рубриката „Далечната България“ ще отидем „На мегдана на другата България“ – пътуващ събор, на който се събират, надиграват и надпяват български фолклорни групи от различни европейски страни. Първият събор се провежда през 2015 година в Лион, Франция, като идеята е той да се провежда всяка година на различно място от различна група под..

публикувано на 31.05.24 в 14:05

Библиотеката очаква нощни гости

Шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” кани тази вечер настоящи и бъдещи читатели да станат нейни гости след 18:30 часа. Добре дошли сте чак до полунощ. Шумен ще бъде вторият град след столицата, където ще бъде представена аудиовизуална инсталация „Квантова симфония”. Библиотекарите са подредили и две изложби с уникати от своя..

публикувано на 31.05.24 в 08:53

Приключения в науката

Панаир на науките, технологиите и изкуствата ще се проведе на 1 юни в Градската градина на Шумен. Той е част от програмата на община Шумен за деня на детето, а идеята е на хората от образователния център „Матлетика“ в града.  За любознателните деца врати ще отворят различни работилници, всяка от които ще представи интересната страна на отделна наука...

публикувано на 31.05.24 в 08:36

Ден без тютюнев дим

Тютюнопушенето е причина за 25% от всички видове рак и убива 8 млн. души всяка година. Въпреки това, на пазара се появяват периодично все по-нови и „по-безвредни продукти“, които да задоволяват вкуса на пушачите. Най-сигурно и най-безопасно е обаче да не се пуши. Какво може да накара хората, пристрастени към тютюнопушенето, да откажат цигарите..

публикувано на 31.05.24 в 08:28

Деца под закрила

Национален детски конкурс за изработване на лого на Националната телефонна линия за деца 116 111 и чат приложението към нея обяви Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). В него може да участва всяко дете на възраст от 11 до 16 години. Децата имат пълна свобода на действие в изработването на логото, включително дигитална графика, рисунка и..

публикувано на 31.05.24 в 08:22
Княз Фердинанд Сакскобургготски

Фердинанд се върна у дома

76 години след смъртта му българският цар Фердинанд I ще бъде погребан в неговата втора родина. Тленните му останки ще бъдат положени в семейната крипта на построения от него дворец „Врана“. Често определят Фердинанд като противоречива личност в историята ни, но едно е категорично за него - той е обичал страната ни до последния си дъх през..

публикувано на 29.05.24 в 15:29

Светулките играят оперета

Един вълшебен свят ще покажат на своите родители на 30 май децата от шуменската Детска градина „Светулка“. В този ден на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен ще бъде премиерата на оперетния спектакъл „Приказка за Аграба“. Либретото е на учителката от детската градина Галина Дочева. Използвана е музиката на Алън Менкен от..

публикувано на 29.05.24 в 08:12