Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново „Мартенски музикални дни“

Снимка: Община Русе

С премиерата на музиката към балета „Калиопа“ в Русе за 62-и път ще бъде открит Международният фестивал „Мартенски музикални дни“.

Тази вечер публиката за първи път ще чуе как диригентът Емил Табаков е разказал в ноти историята на една от най-вълнуващите градски легенди в дунавския град.

Това е историята на любовта между красавицата Калиопа и реформатора Мидхат паша. Русчук през XIX в. оживява чрез музикалните картини, създадени с изисканото и  сантиментално чувство на композитора Емил Табаков, казва дългогодишният директор на фестивала в Русе Ива Чавдарова. 

Музикалният форум се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата. В него се включват над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. На фестивала „Мартенски музикални дни“ ще се представят 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

На откриването от 19:00 часа в Доходното здание ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Найден Тодоров.

Още за програмата на фестивала може да чуете в интервюто на Миглена Стефанова с Ива Чавдарова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Филип Кутев" с грандиозен концерт

Повече от четвърт век композиторът Георги Андреев смесва мелодията на българския фолклор със звучността и инструментите на европейската класическа музика. Такъв е последният му спектакъл "Извори", който ще бъде показан на с цената на зала „Арена Шумен“ тази вечер (19.04).  В него участва най-представителният ни ансамбъл „Филип Кутев“, заедно с..

публикувано на 19.04.24 в 10:00

Музикалният космос на Ангел Демирев

Виртуозът на китарата Ангел Демирев и неговото акустично трио идват за първи път в Шумен.  Концертът му с Христо Минчев-контрабас и Петър Миланов-акустична китара ще поведе публиката на неочаквано пътешествие с нюанси и интерпретации на най-различни музикални теми. „Моята китара е възможност да опозная себе си“, казва Ангел Демирев и..

публикувано на 19.04.24 в 09:00

Букелон-забравената крепост

Двама шуменци, които от години живеят в София, са част от филм, посветен на една от крепостите в България. Нейното име е Букелон и тя се намира в красивата Сакар планина до свиленградското село Маточина.  Авторът - оператор Георги Георгиев харесва калето за свой проект. Крепостта Букелон, която буквално се намира на съвременната ни граница с Турция,..

публикувано на 18.04.24 в 10:52

Класически и филмови шедьоври в Шумен

Най-запомнящите се мелодии от легендарни филми ще звучат в концерта на Симфониета Шумен тази вечер. В програмата са включени музикални теми от „Междузвездни войни", "Хари Потър", "Индиана Джоунс" и други. На сцената ще бъде свирещият до съвършенство пианист Георги Черкин, като солист и оркестратор. Той ще представи и своите аранжименти..

публикувано на 18.04.24 в 08:40
Драматичен театър

Ирландски хумор на русенска сцена

До „забутания остров“ достига новината, че от Холивуд пристигат да снимат филми за всички хора. Там снимките са шанс да променят островната скука в живота си и да постигнат лесна слава. Така накратко изглежда сюжетът в най-новото заглавие на русенския театър – „Куцльото от забутания остров“. Автор на текста е известният ирландски драматург..

публикувано на 17.04.24 в 14:35

На живо с Мария Донева

Една от най-четените съвременни поетеси идва в Шумен. Мария Донева освен с много красивите, емоционални и силно човешки стихове, е известна и като преводач на детска литература от английски език. Тя е основател и участник в проекта „Джазът пее на български“, в който прави концерти с джаз стандарти с оригинални текстове на български език заедно с..

публикувано на 17.04.24 в 08:48

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11