Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната ги събра

7
Снимка: Стоян Стоянов

Бежанци от Украйна днес сключиха брак в Смядово. 32-годишният бесарабски българин Микола или Николай, както вече го знаят в Смядово, и 34-годишната Людмила се срещат в малкото градче преди година, когато войната ги кара да напуснат домовете си. Тогава кметът на Смядово Иванка Петрова осигури подслон за около 40 бягащи от войната украинци. Самата Петрова днес води церемонията, превърнала Люда и Коля в семейство.

„Радостна съм и съм благодарна на всички в Смядово“, казва Люда, която усилено учи български език, защото от 1 април започва работа в Старческия дом в града. Морякът Коля отново ще тръгне на път по море, защото както сам казва вече е глава на семайство и има нови отговорности към Людмила и нейният 13-годишен син Глеб.

Младото семейство, разбира се, мечтае за още деца. Синът на Люда каза, че се чувства добре в Смядово, продължава дистанционно обучението си в украинско училище, но иска да се върне в Херсон, където са приятелите му.

Кметът на Смядово Иванка Петрова не скри вълнението си преди сключването на брака, а и по време на ритуала.

Свидетели на младото семейство станаха сем. Йорданови от Смядово, които са ги приютили в собствената си къща. Йордан Йорданов заяви, че младите могат да останат в семейния му дом колкото пожелаят.

Гости на милото тържество бяха малка група близки и приятели на младоженците от Украйна и много смядовчани, за които Благовещение се оказа двоен празник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалната отговорност на фокус

От няколко години у нас корпоративната социална отговорност става част от стратегията на много компании, за да бъдат те устойчиви във времето. Това е тема, много популярна в развитите икономики, но не толкова позната в   България. Областите, които включва в себе си корпоративната социална отговорност, са участие в общността, вътрешнофирмена култура,..

публикувано на 09.10.24 в 15:22
архив

Битката за водата на Омуртаг продължава

В рубриката  „Животът отблизо", която се излъчва всеки вторник в предаването "Днес" на Радио Шумен, този път ви разказваме как може силата на гражданското недоволство да прерастне в гражданско и активно общество, с което общински и държавни институции да са принудени да се съобразяват и да започнат да работят адекватно. Примерът е от Омуртаг, където..

публикувано на 09.10.24 в 11:08

Успешен финал на проекта

Шест месеца деца на възраст между 7 и 11 години от Шумен провеждаха занимания по модерен двубой (бягане и плуване). Спортен клуб „Слава“ съвместно с Министерството на младежта и спорта започнаха реализацията на проекта, който е финансиран от министерството и напълно безплатен за участниците в проекта.   Във военния факултет в Шумен бяха проведени..

публикувано на 08.10.24 в 15:34

Световно образование

55 университета от 14 държави ще бъдат представени по време на юбилейното 20-то есенно издание на изложението „Световно образование“, което беше в София, Пловдив и Бургас, а днес гостува и във Варна. Учениците и родителите, които се интересуват от обучение в чужбина, ще бъдат консултирани за университети от 3 континента с традиционни и..

публикувано на 08.10.24 в 15:03

Сигнал за заплахи

Заплахи срещу общинското ръководство на Дулово водят до напрежение в работата на местните власти. За това сигнализираха кметът на общината инж. Невхис Мустафа, един от заместник-кметовете и секретарят на брифинг в Силистра. Опитите за всяване на страх стартират още преди месец с непристойна публикация в интернет сайт, в която лично е засегната..

публикувано на 08.10.24 в 09:16

Надпревара за млади пчелари

Национално състезание трябва да излъчи най-добрите пчелари ученици у нас, а негов домакин ще бъде Търговище.  Участници от Шумен, Плевен, Пловдив и Ситово вече са заявили участие, а заявления на кандидати ще се приемат до 18 октомври онлайн. Надпреварата е на 19 октомври с решаване на тест и практически задачи - от сглобяване на кошер до..

публикувано на 06.10.24 в 10:20

Параолимпиецът Ружди Ружди: Спортът ме спаси

Да тренираш на една поляна в Павел баня, да трупаш сила и маса във фитнес, който сам си направил в една от стаите на дома си в русенското село Глоджево и да спечелиш златото в тласкането на гюле на паралимпийските игри в Париж – това не е сценарий за филм, а историята на българския параолимпиец Ружди Ружди. След връщането му от Франция, многото..

публикувано на 05.10.24 в 13:50