Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роди се книга

Снимка: Радио Шумен

Стартът на новата европейска инициатива за насърчаване на четенето „Ден на европейските автори“ ще бъде даден днес, 27 март. Идеята е на Европейската комисия и ще се провежда всяка година в последния понеделник на март. Всяка година домакин ще бъде различна страна членка.

Стартът ще бъде даден от България, т.е. страната ни ще бъде първият домакин на новата инициатива. Дейностите ще бъдат открити от европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Откриването ще бъде в София, но с различни дейности ще се включат образователни институции от цялата страна, включително и от Шумен. Сред тях е и шуменската детска градина „Светулка“, педагозите в която повече 10 години работят по европейски проекти за насърчаване на четенето сред децата.

Подробности за идеята тази година чуйте в звуковия файл от Росица Арабаджиева и директора на детското заведение Надежда Минчева.

Работата по написването на книжката е в ход – децата се срещнаха с доц. Виктория Ковчазова от Шуменския университет и вече работят по илюстрациите.

Повече – в звуковия файл.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Един българин от Беларус

Виктор Мяделец е роден в Беларус, но от 36 години е открил любовта си в България. Музикантът, който никога не е работил по специалността си, в Шумен намира своята истинска мелодия и тя се казва Димитричка. Историята на Виктор започва от малко село, което днес не съществува, след това продължава в беларуската столица Минск в Музикалната академия,..

публикувано на 21.10.24 в 08:54

Тийнейджъри и табута

Възрастните хора казват: "Малки деца - малки проблеми, големи деца – големи проблеми“. Истината е, че когато малките започнат истински да порастват и да навлизат в тийнейджърските си години, когато вече си създават определен кръг от приятели, имат си  своя среда, то тогава може да се каже, че  родители и учители се изправят пред сериозни..

публикувано на 21.10.24 в 08:44

Снимам, когато видя красота

Петя Радкова от Разград е ритуалчик по професия и фотограф по душа. Вдига фотоапарата, за да снима красиви неща. А хубава в очите на фотографа, може да бъде и една обикновена за някого локва. Открила силата на това изкуство, коeто по думите й може и да бъде "спасителен пояс в тежки момента от живота", преди около 15 години. Вече има две..

публикувано на 20.10.24 в 10:53

Вкусни неделни рецепти от Боряна

Днес световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Той се чества вече 20 години по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране на професията. Пътят до това да станеш готвач обикновено е дълъг и с много предизвикателства, не е лесно и да управляваш екип от хора. Това споделя Боряна..

публикувано на 20.10.24 в 10:31

Тиктакаща любов

Защо в ателието на един часовникар, който държи най-много на точността, всички механизми по стените са замръзнали на 12 часа и пет минути? Ако забележите това, когато влезете при Румен Тодоров и го попитате, първа през смях ще ви отговори съпругата му Нели. Историята е много романтична и отвежда към 1983 г., когато била първата им среща до..

публикувано на 19.10.24 в 15:30

Голямото скаутско джамборе

Млади скаути и водачи от страната са в Шумен, откъдето заедно ще участват в Световното скаутско джамборе. Акцент в контактите онлайн и чрез радио ефир ще са етикетът и безопасността при общуването.  Днес 30 скаути и 10 техни водачи от скаутските клубове „Албатрос“, „Приста скаут“ - Русе и Креслив орел- Шумен посетиха Радио Шумен. Те връчиха..

публикувано на 19.10.24 в 12:02

Тиквендюл в Юпер

Ценители на тиквата и дюлята се събират днес за 6-ти път в кубратското село Юпер. Там ще се проведе празникът с най-колоритното и звучно име у нас  "Тиквендюл", за да популяризира добрите ни кулинарни традиции в приготвяне на ястия с двата есенни дара на природата.  Събитието се организира от Народно читалище " Напредък 1915" и ще предложи на публиката..

публикувано на 19.10.24 в 09:02