От 2022 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни. Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.
В края на такива и сходни публикации е внушено как веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и дори и да предизвика заболяване от рак.
Безопасен ли е хитинът и какво представлява той?
За да отговори на този въпрос, нашият екип се обърна към експерт - проф. Николай Начев, преподавател по етология и еволюционна морфология в катедра "Биология" на Факултета по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".
ХИТИНЪТ е тип белтък, който се съдържа най-много във външния слой на членестоногите. Това означава, че хитин има не само в насекомите, но и в голяма част от морските дарове, които се консумират често, без това да е довело до тежки странични ефекти, които да са директно следствие от наличието на хитин.
По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и ако се погълне ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, защото в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл единствено да раздразни червата, защото тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни статии, в които се говори за възможни алергични реакции, но те са прекалено малко на този етап, казва още проф. Начев.
Насекомите са в диетата на хората на много места по света, основно тропически райони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на насекоми сигурно ще предизвика отделяне на стомашен сок. Те са свикнали с този тип храна от деца.
По думите на проф. Начев, за да бъде разрешена употребата на насекоми в различни храни, е нужно провеждането на изследвания, които ще отнемат години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани единствено протеинът от насекомите.
Цялото интервю с проф. Николай Начев може да чуете в звуковия файл:Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е НЕВЯРНО. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.
------------------
Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).
Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck
Нито едно здравно заведение в страната не може да се похвали, че няма проблем с кадрите. «Тази година, както вероятно и следващите няколко, ще крият огромни предизвикателства пред нас, основно свързани с човешкия ни ресурс», каза на днешния празник на здравните работници д-р Богомил Бойчев, управител на МБАЛ Тутракан. А недостигът на медицински..
В Световния ден на здравето по коридорите на шуменската поликлиника има доста пациенти. Тези с цветя обаче са единици. С един благодарен пациент Мина Денева се озова в кабинета на д-р Донка Савова - общопрактикуващ лекар със специалност „Вътрешни болести“. Д-р Савова е лекар от 1985 г. и не съжалява за избора си на професия и на специалност...
5 професионални гимназиии и 10 шуменски фирми, сред които едни от най-големите работодатели в региона ще участват в " Панаир на професиите“ на 9 април (сряда) в Шумен. Форумът е организиран от Община Шумен и Шуменският технологичен институт (SiT) в подкрепа на професионалното образование и ранното кариерно ориентиране . Събитието..
С инициативата „Традиция на скорост- епизод 2“ , разградският мото клуб „Лудогорски братя“ открива днес новия мото сезон. Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей и е второто, което обединява в обща кауза музейните работници и хората подвластни на моторите. Мотористите се събират на паркинга на Археологическия резерват..
Цигарите ще поскъпнат за втори път тази година от 1 май. Причината за това е, че след по-малко от месец ще има ново увеличение на акциза на тютюневите изделия, гласувано в държавния бюджет. Колко обаче ще поскъпне кутията, е рано да се каже. Различните експерти предоставят и различни сметки, вариращи до около 30-40 стотинки на кутия, но..
„Психиатрията напредна и вече имаме достъп до модерни медикаменти, които се ползват в цял свят. Но не успяхме да се справим със стигмата на психичната болест. Психично болните са хора като нас. Ако им осигурим подходящи условия, те няма да са опасни за обществото“. Това каза д-р Нели Николова- психиатър с над 40 години практика,..
Младото поколение на България учи висше образование, но много малко работи по специалността си - кариерното развитие не е толкова важно, колкото получаването на високи доходи. В малка степен се интересува от политика и приема авторитарния стил на държавно управление. В голяма степен е оптимистично за бъдещето си, но е песимистично за бъдещото на..