Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасхално послание на Русенския митрополит

Снимка: БГНЕС-архив

Възлюбени във възкръсналия Господ чеда на Църквата Христова,

Божествена светлина, мир и пълнота на радостта изпълват християнското сърце в деня на Възкресението и навсякъде около нас отново звучи прекрасният поздрав: Христос воскресе!

Животът удържа своята най-голяма победа, тъмнината показа своето безсилие и врагът на човешкото спасение отстъпи посрамен пред Онзи, Който беше самият източник и извор на живота: „Възкръсна Христос и живот се въдвори!“ (св. Йоан Златоуст).

Затова днес целият християнски род ликува и празнично тържествува с неземната радост на жените-мироносици, които, пред вида на празния Господен гроб, справедливо бяха попитани от ангела: „Защо търсите Живия между мъртвите?“ (Лука 24:5).

Днес всички ние, които носим Христа Спасителя дълбоко в сърцата си, сме заедно с онези ученици, които Сам Той беше срещнал и приветствал с „Радвайте се!“ (Мат. 28:9) – поздрав, съдържащ в себе си самата есенция на християнското звание.

Защото не може да вярваме, че Христос е възкръснал – и да не се радваме! Не може да знаем, че с Боговъплъщението човешката природа е била очистена и осветена, и, след Възнесението на Господа, е станала завинаги богопричастна, както и да не ни владее радостта! Не можем да изповядваме „възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век“ (Символ на вярата, 11-12) – и да нямаме пълнотата на радостта в Господа.

Затова към тази неповторима и истинска радост ни призовава и апостолът: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се“ (Фил. 4:4). Радвайте се – независимо от това, че „цял свят лежи в злото“ (1 Иоан. 5:19). Радвайте се и се веселете – независимо от продължаващото привидно тържество на силите на мрака. Радвайте се – защото нашият Господ „със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот“ (Тропар на Пасха).

Нека с празника на Възкресението Христовият мир да влезе във всяко християнско сърце и Христовата светлина да огрее и просветли всеки човек, живеещ в света (срв. Иоан 1:9). Нека всеопрощаващата любов на Този, Който заради нас прие и претърпя охулване, най-тежките страдания и позорна кръстна смърт, за да ни дарува Своето вечно спасение, да смекчи всяко ожесточено човешко сърце, да ни подбужда да страним от злото и да ни води към нашата истинска обнова в Светия Дух! Като християни, нашата сила и нашата победа са силата и победата на всепобеждаващата и жертвена Божия любов.

Молитстваме от Всеподателя да дарува мир на земята и да вразуми войнолюбците, погубващи душите си, преследвайки временна житейска слава, а на страдащите, ранените и бездомните, заради войната, да помогне в немощите и да ги утеши в скърбите.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, любовта на Бога Отца и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!



По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

2000 посетиха "Бисерна"

Около 2000 туристи са разгледали пещера „Бисерна“ от април до момента. На 29 и 30 юни са последните дни за сезона, в които природният феномен може да бъде разгледан. През тази година се наблюдава засилен интерес към „Бисерна“ от организирани групи туристи и ученици. Някои от посещенията на децата бяха съчетани с походи и уроци за прилепите,..

публикувано на 26.06.24 в 15:17

Катастрофа затвори път

Катастрофа между камион, лек автомобил и линейка затвори за движение главен път Варна - Русе. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът за произшествието, станало на Исперихското кръстовище, е получен около 13.40 часа днес. По главния път в посока Русе се движи линейка, управлявана от 65-годишен водач, в която пътуват мъж и жена на 64 и 53..

публикувано на 26.06.24 в 14:53

По-ниски цени на картите

От 1 юли общинското транспортно дружество в Русе поема обслужването на всички маршрути от градските линии.  Пак от началото на месеца влизат в сила нови, по-ниски цени на картите за градския транспорт, като експериментално се въвежда безплатно пътуване за пенсионерите.  Ще има и промени в интервалите на движение на автобуси и тролейбуси и..

публикувано на 26.06.24 в 14:46

Камера с изкуствен интелект на пътя

Нова камера, която снима автомобили с превишена скорост от разстояние 150 метра, бе представена от инспектор Йордан Жеков. Той е представител на сектор "Пътна полиция" към Областна дирекция на МВР - Шумен. Съоръжението снима нарушители и моментално изпраща снимките в сървър с информация за превишената скорост и регистрационния номер на автомобила...

публикувано на 26.06.24 в 14:15

Инвестират 1.5 млн. лв. в нов цех

Учредяването право на строеж в общински имот, който се намира в бизнес зона „Перистър“, подкрепиха общинските съветници в Разград на заседание. За терена има заявено намерение от потенциален инвеститор за изграждане на цех за производство на електронни компоненти. Размерът на инвестицията е 1 500 000 лв., а разкритите работни места ще бъдат не..

публикувано на 26.06.24 в 13:05

300 дка пшеница изгоряха

300 декара пшеница изгоряха при пожар вчера привечер, съобщават от разградската полиция. Сигналът за горящата нива с пшеница е получен около 19:40 часа на 25 юни на тел.112. Към мястото - землището между кубратските села Бисерци и Тертер, са изпратени спешно пожарникари и полицейски екипи.  Установено е, че напълно са изгорели 300 декара пшеница...

публикувано на 26.06.24 в 11:54

Газова бутилка пламна

Екип на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Дулово загасил горяща газова бутилка вчера в частен имот в града. Това съобщават от силистренската полиция. Сигналът за произшествието е получен в 08:08 часа. Екипът изнесъл бутилката на двора, загасил я и я обезопасил.

публикувано на 26.06.24 в 10:04