Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайку по света и у нас

Международният ден на хайку поезията се отбелязва всяка година на днешната дата 17 април. Той е част от честването на Националния месец на поезията, провеждан ежегодно в САЩ. За първи път в България на 17 април във връзка с хайкуто инициативи организират Българският хайку съюз и Столичната библиотека през 2019 г.

Краткият жанра води началото си от Далечния Изток, но днес е разпространен по целия свят. Хайкуто претърпява и своеобразна революция, въореки че е твърда жанрова форма със строги правила. В настоящето ни качествено хайку се пише и в Европа, на Балканите и в България, отбелязаха за Радио Шумен Петър Чухов и Владислав Христов. 

Петър Чухов е автор на книги с поезия и проза. Освен носител на редица награди той е и съставител, редактор и автор на предговора в първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник на унгарски и български „Различна тишина“.

Владислав Христов е поет, прозаик, фотограф и автор на хайку. Роден е в Шумен и е носител на редица награди, в това число и от Япония. Има пубикации на няколко континента в специализирани хайку издания и многократно е селектиран в класациите за най-креативните хайку автори в Европа.

Още чуйте от интервютата с Петър Чухов и Владислав Христов.



По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Духът на Търговище

Ако искате да видите и усетите духа на Търговище, а нямате време да се разходите по всичките му улици, посетете Арт галерията на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“. Там от тази седмица на едно място са събрани най-емблематичните сгради на Търговище. Възрожденски и от по-ново време, в пълния си чар, запечатани в картините на Цончо Денев...

публикувано на 16.05.24 в 14:37

Китаристът на Ку-Ку бенд в Шумен

Шуменската публика отново ще има шанса да чуе изпълнението на един от най-добрите китаристи в България. Името на Цветан Недялков е популярно покрай участието му в Ку-Ку бенд, но музикантът има и своя кариера. Освен в България, той изнася концерти и в Лондон, Мадрид, Солун, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Лас Вегас, Маями, Торонто, Орландо...

публикувано на 16.05.24 в 14:26
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

По-евтино на театър

В края на театралния сезон ДТ „Сава Огнянов“ – Русе ще намали цените на билетите само на каса като комплимент към своята вярна публика. По този начин трупата се включва към активностите в програмата на 19-тото издание на Туристическото изложение „Уикенд туризъм“, организирано от община Русе.  Всички посетители на изложението в деня на откриването..

публикувано на 16.05.24 в 08:34

Приказка за любовта

Само преди месец и половина спектакълът „Ясен и Омая“ на Държавния куклен театър в Русе спечели наградата „ИКАР“ на публиката, а сценографията и костюмите на Наталия Гочева заслужиха друго от най-престижните театрални отличия у нас. Днес тази впечатляваща постановка на режисьора Ивайло Марков е избрана за конкурсната програма на Международния..

публикувано на 15.05.24 в 10:07

Текстове за театър

Програмата на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен днес продължи с представянето на драматургични текстове, непоставяни на сцена.  Актьори от шуменския театър прочетоха откъси от пиеси на съвременни български автори.  Тази година селекционерът Катерина Георгиева е избрала 5 заглавия между над 20 нови текста за възрастни и за..

публикувано на 14.05.24 в 17:13
Анастасия Събева

Крали Марко на шуменска сцена

Три русенски спектакъла са селектирани за участие в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен.  Тази вечер в голяма зала ще бъде показана постановката „Крали Марко-последната балкански легенда“ от Любомир Левчев, под режисурата на Анастасия Събева.  "От древните пещерни истории до песните на братя Миладинови, от времето на..

публикувано на 13.05.24 в 14:37

Три спектакъла – на фестивали

Три спектакъла на русенския Драматичен театър „Сава Огнянов“ ще се включат в официалните селекции на фестивали у нас и в чужбина.  Първото участие е на 13 май, когато на сцената на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен ще бъде представен „Крали Марко – Последната балканска легенда“ от Владимир Левчев. Спектакълът има три..

публикувано на 10.05.24 в 15:04