Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графа идва за Деня на Шумен

Шумен – панорама
Снимка: Явор Мичев

Денят на Шумен ще бъде отбелязан с поредица от събития, които ще бъдат в седмицата между 8 и 13 май. Кулминацията на тези тържества ще бъде на 11 май, тъй като Шумен исторически е обвързан с датата, когато се чества паметта и делото на светите братя Кирил и Методий. „Шумен доказано е градът, където е било първото гражданско честване на първоучителите през 1813 г." – каза зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.

То е  документирано от арменския пътешественик, учен и енциклопедист Минас Пашъшкян. По този повод всички прояви около деня на Шумен ще бъдат подвластни на 210-та годишнина от вечеринката в дома на шуменския търговец Стоян Мавродиоглу, който любезно обяснил на своя гост, че това събиране е по случай българския празник на писмеността – празника на “Сирила и Мефота”, тези, които са написали българската азбука.

Денят на Шумен няма да се празнува само на 11 май, казва заместник-кметът Найден Косев.

На 8 май в града ще гостува спектакълът „Птици в сянката на огъня“ по текстовете и режисурата на Клара Арманова.

На 9 май за пети път ще бъде организирана щафетата „Европа“ . В нея ще участват ученици от всички шуменски училища. От 10:00 часа същия ден пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал“ ще се проведе възпоменателна церемония. Вечерта в 18:30 часа в зала „Арена“ ще започне концертът на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, озаглавен „Нощ на европейската и световна музика“.

На 10 май сутринта в двора на Ганушевата къща ще има викторина, посветена на 210-та годишнина от първото гражданско честване на братята Кирил и Методий. Вечерта от 18:30 часа в зала "Проф. Венета Вичева" на Общината ще бъде изявата на талантливите млади пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.

Денят на Шумен – 11 май, ще бъде изпълнен със събития от сутринта, когато в училищата ще се проведе урокът по родолюбие. Тогава ще стартира и състезанието по краснопис и правопис за децата от 1 и 2 клас от цялата Шуменска област. От 10:45 часа от площад „Кристал“ тръгва празнично литийно шествие с иконата на Св. Кирил и Св.Методий. От 11:00 часа пред сградата на Общината ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и Шумен. Малко по-късно за публиката ще бъде показан 20-минутен поетичен спектакъл с исторически препратки, който емоционално разказва за значимото дело на Кирил и Методий, обясни още зам.-кметът по култура и образование Найден Косев. Тържествената сесия на Общинския съвет ще бъде от 11:45 часа, когато ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура. От 18:00 часа ще бъде запален фестивалният огън на Друмевите театрални празници. По същото време за децата ще има празнична програма,

Празничният концерт за Деня на Шумен ще се бъде на сцена на бул. „Славянски“ пред Общината. В 20:00 часа за шуменци ще свирят дамите от квартет „Дестини“.  От 21:00 часа на сцената ще излезе популярният поп изпълнител Графа с неговия балет. Концертът ще завърши в 22:30 часа с грандиозна заря, придружена с лазерни ефекти в небето на Шумен.

Проявите за Деня на Шумен продължават и на 12 май, когато  предстои концерт на младите изпълнители Виктор и Александър Вичеви, заедно със симфоничния оркестър на Шумен.

На 13 и 14 май Шумен отново е домакин на красивия фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“.

Всички събития в седмицата между 8 и 13 май ще бъдат с вход свободен, с изключение на концерта на Симфониета Шумен и пиесите в програмата на Друмевите театрални празници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вземат мерки за безопасност на пътя

Да поскъпнат такситата в Шумен гласуваха единодушно съветниците от постоянната комисия по икономическа политика. Преди това предложението бе подкрепено и от колегите им от Правна и комисията по ТРСУ. Мотивите на превозвачите са по-високите цени на горива, стоки и услуги.  Новите цени ще влязат в сила от 1 януари догодина, ако на предстоящата на 31..

публикувано на 28.10.24 в 15:05

Памет за народните будители

Тържествено честване на 1 ноември – Деня на народните будители, организират община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон, факултетът „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ „Васил Левски“, Народно читалище „Добри Войников-1856“ и Народно читалище „Стилиян Чилингиров-1963“. Това съобщават от общината. Общоградският ритуал ще започне в 10:00..

публикувано на 28.10.24 в 12:13

Прибраха колата на почерпен

43-годишен мъж е засечен да шофира след употреба на алкохол, съобщават от шуменската полиция. Лекият му автомобил е иззет. Проверката е извършена малко след 19:00 часа на ул. “Цар Калоян“ в село Троица. Водачът бил зад волана на лек автомобил "Фолксваген Бора“ с шуменска регистрация. Тестван бил за шофиране след употреба на алкохол. Отчетени са 1,23..

публикувано на 28.10.24 в 09:29

ДПС-Ново начало печели в Шумен

ДПС-Ново начало води в изборите за Народно събрание в Шуменска област при 100% обработени протоколи от секционните комисии. Партията е спечелила 24,94% от гласовете на избирателите. На второ място е ГЕРБ-СДС със 17.68% от получения вот. Трети са Продължаваме промяната–Демократична България с 12,15 на сто. На четвърто място, с 11.12% са..

публикувано на 28.10.24 в 07:59

ДПС-Ново начало печели в Шумен

ДПС-Ново начало води в изборите за Народно събрание в Шуменска област при 100% обработени резултати на протоколите от секционните комисии. Партията е спечелила 24,94% от гласовете на избирателите.  На второ място е ГЕРБ-СДС със 17.68% от получения вот.  Трети са "Продължаваме промяната–Демократична България" с 12,15 на сто. На четвърто място с..

публикувано на 28.10.24 в 06:47

В Шуменска област води ГЕРБ-СДС

Към момента, в Шуменска област в изборите за Народно събрание тази неделя, при обработени над 70% протоколи, води ГЕРБ – СДС с 21.57% от гласовете. Следват ДПС-Ново начало с 14.89 на сто, "Възраждане" – с 13.58% от вота, "Продължаваме промяната-Демократична България" с подкрепа от 13.32 на сто от гласовете. С "Не подкрепям никого" са гласували 1 176 от..

публикувано на 28.10.24 в 05:32

ГЕРБ-СДС повежда в Шуменско

Коалицията ГЕРБ-СДС се нарежда на първо място в Шуменско при обработени 8% от протоколите за предсрочните парламентарни избори. 25% или 612 души са гласували за политическата сила, предвождана от Бойко Борисов. На второ място във временното класиране е "Възраждане" с 383 гласа или 15%. "БСП - Обединена левица" е трета с 309 гласа или 12%. На четвърто..

публикувано на 28.10.24 в 00:49