Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на труда

4
Снимка: архив, Reuters

Днешният ден е символ на международната работническа солидарност и се чества като Ден на труда. Той се отбелязва на различни дати от различните страни. Но освен в САЩ и във Великобритания, в останалите европейски държави, сред които и България, празникът се чества на 1 май.


Началото на празнуването на Първи май е още в края на XIX век, когато се създават и първите синдикати. Това е момент, в който работниците нямат почти никакви права, работят до 16 часа на ден, при много лоши условия. Немалко от тях намират смъртта си на работното място.

Заради нечовешките условия на труд, на 1 май 1886 г. е обявена обща стачка на територията на всички американски щати, а искането е работният ден да бъде намален до 8 часа. Стига се до сблъсъци с полицията, има жертви сред полицаите и демонстрантите.

Още тогава, протестите, които обхващат голяма част от трудещите се в САЩ, се превръщат  в символ на исканията на работниците по целия свят за повече права и за по-добри условия на работа. Денят на труда придобива голямо значение в социалистическите страни, където работническата класа заема важно място в държавното управление.

В България 1 май се отбелязва от 1945 година, а след 1989 г. и настъпилите обществено-икономически промени, в отбелязването на празника на труда все по-голяма роля имат синдикатите. Те насочват вниманието към правата на работещите и то към най-неотложните за решаване проблеми, които засягат мнозинството от трудещите се у нас.

Въпреки извоюваните с много усилия права на работещите, днес най-фрапиращи са нарушенията на 8-часовия работен ден и полагането на извънреден труд, което дори не се заплаща от работодателя. За това алармират и двата основни синдиката в България КНСБ и КТ "Подкрепа". По данни на КНСБ, всеки втори работещ в у нас полага или е полагал извънреден труд нерегламентирано. 

Това означава, че от около 3 милиона работещи, милион и половина са работили извън работното си време, в почивни или празнични дни и то без това да им е заплатено допълнително – констатират от синдикатите.

Нарушенията на регламента за 8-часов работен ден се регистрират както от синдикатите, така и от Районните инспекции по труда. 



По публикацията работи: Деница Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток на 29 юни

Търговище На  29.06.2024 от 16:30 ч. до 17:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия по искане на ECO, са възможни смущения на електрозахранването в района на Търговище, ВЕЛ "Парка" - абонати, захранени от: ТП "Първи долап", МТП "Стройкомерс", ТП "Сервиз", МТП "Лукойл", БКТП..

публикувано на 29.06.24 в 07:25
Лято на морския бряг

Слънчева събота

Днес ще е предимно слънчево със слаб, по Черноморието умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза.  Максималните температури ще са между 30° и 35°, по крайбрежието от 25° до 30°, за Шумен около 32°.  Вълнение на морето е 3 бала. Температурата на морската вода е от 24° до 26°. Прогнозата е на дежурния синоптик Симона Георгиева от..

публикувано на 29.06.24 в 07:12

Първият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9:00 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.

публикувано на 28.06.24 в 12:30

Слънчево в петък

16 градуса е измерената в 6:00 ч. температура в Шумен, атмосферното налягане е 988 хектопаскала, влажността на въздуха е 94%. В Русе са отчетени 20 градуса, 18 градуса в Силистра, 17 градуса в Разград и 15 градуса в търговище. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури..

публикувано на 28.06.24 в 06:24

Адреси без ток

В Шуменска област от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия ще бъде прекъснато захранването в село Браничево - улиците "Септември", "Дунав", "Добри Войников", "Рила", "Плиска", "Демокрация","Цар Калоян","Иван Вазов" и "Никола Вапцаров", в част от село Кочово – абонати, захранени от МТП "Съвета", в село..

публикувано на 28.06.24 в 05:53

По-нисък резултат по математика

Десетокласници показват по-високи резултати по български език и литература, но по математика изостават. Това показва анализът на националното външно оценяване.  Средните резултати на десетокласниците са между 3 и 4,50. Но и тази година има деца, получили пълни шестици, отбелязват от Министерството на образованието и науката. Само един ученик от над..

публикувано на 27.06.24 в 08:42

Удължават срока за заявления

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024, съобщават от Министерството на земеделието и храните.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните площи в Интегрираната система за администриране и контрол. Взети под внимание са и постъпилите във..

публикувано на 27.06.24 в 08:26