Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличниците на випуск 2023

Снимка: Радио Шумен

Първенците на випуск 2023 получиха своите отличия на церемония в Община Шумен. Грамотите и медалите им бяха връчени от кмета Любомир Христов. Рози на абитуриентите пък раздадоха ученици в начална степен от СУ „Панайот Волов”. 

Кметът поздрави зрелостниците за успехите им в училище, за упоритостта и постоянството.

„Човек се учи цял живот, затова продължавайте да се усъвършенствате. Предстои ви дълъг път, по който ще срещате и препятствия. Преодолявайте ги и вървете напред с гордо вдигната глава като граждани, професионалисти и най-важното като добри хора. Уважаеми учители, поздравленията днес са и за вас, защото успехите на вашите ученици са и ваши успехи. Уважаеми родители, бъдете горди с децата си. Споделям вашата радост и съм щастлив да връча това най-високо отличие – първенец на випуска“, каза Христов.

Запознайте се с отличниците!

Деница Маринова Янкова – Профилирана природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ , профил „Математически“


Перспективен млад човек с изградени личностни качества, с отличен успех през целия курс на обучение. Изключителен математик и информатик. Едновременно с обучението в училище, тя посещава и Школа A&В. Нейната най-голяма страст е информатиката и на нея посвещава цялото си свободно време. Носителка на призови места в редица национални и международни олимпиади и състезания и турнири в областта на информатиката. На 24 май ще получи и „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и науката в раздел „Ученик на годината в природоматематическата и хуманитарната област“.

Мартин Найденов Цолов – Средно училище „Сава Доброплодни“, профил „Изобразително изкуство“


Възпитаник на училището от първи до дванадесети клас, с отличен успех през целия период на обучението си. Дисциплиниран, отговорен, активен участник в училищната общност. С афинитет към изобразителното и музикалното изкуства. Притежава езикови сертификати на Кеймбридж за владеене на английски език и на Гьоте институт за владеене на немски език. Множеството спечелени призови места от национални олимпиади, състезания и конкурси в областта на информационните технологии, са признание за неговия труд, упоритост и всеотдайност.

Селин Самет Нуридин – Профилирана езикова гимназия „Никола Вапцаров”, профил „Чужди езици” – немски език с IІ чужд език-английски


Завършва гимназиалния етап на обучение с отличен успех. С интереси в областта на чуждите езици. Амбициозна, упорита, отговорна и инициативна. Успешно е защитила сертификат DSD C1 на всички компоненти и сертификат Cambride English Advanced C1. Участник в летни езикови училища във Великобритания и Португалия и интереси в областта на театралното изкуство. Свободното си време посвещава на творческото писане. През 2022 г. излиза първата й стихосбирка „Еуфория“.

Симона Хараланова Колева – Професионална гимназия по икономика, специалност „Икономика и мениджмънт“, професия „Икономист“


С отличен успех през целия курс на обучение. Трудолюбива, отговорна, взискателна и амбициозна. Уверена в знанията и способностите си. Активен участник в училищните проекти и инициативи. С разностранни интереси в областта на физиката и астрономията, литературата и математиката. Лидер на отбора по статистика, заел четвърто място в Европейската олимпиада по статистика, проведена само преди месец.

Борис Стоянов Стоянов – Средно училище „Йоан Екзарх Български“, профил „Хуманитарни науки”


Възпитаник на училището от пети до дванадесети клас. През целия курс на обучение показва отличен успех и е редовен участник в олимпиади по български език и литература, английски език, информационни технологии. С множество участия в литературни и музикални конкурси и фестивали. Председател на „Съвета на хуманитаристите”, знаменосец на училището. С организационните и лидерските качества, които притежава, увлича съучениците си за участие в различни дейности. Инициираните от него събития се радват на огромен интерес от страна на училищната общност и се превръщат в своеобразни празници за училището.

Лидия Сергеева Драганова – Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия, специалност „Строителство и архитектура”


С отличен успех през целия курс на обучение, тя има ясно изразени приоритетни интереси към специалността. Притежава отлични организационни умения и качества за работа в екип – творческо мислене, бързо вземане на ефективни решения, лоялност и толерантност. Председател на Ученическия съвет към училището. Проявява упоритост, настойчивост и отговорност във всяко начинание и има куража да отстоява своята позиция. Активната й извънкласна дейност се допълва от участия в различни училищни прояви, състезания и олимпиади. През тази година заема първо място в националното състезание „Варна спагети инженеринг“ в областта на строителството и архитектурата.

Габриела Павлинова Григорова – Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров”, професия: „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“


С отличен успех през последните две години, председател на Ученическия съвет на училището. Амбициозна, дициплинирана и отговорна. Обича готварската професия и се отличава с кулинарни умения, особено към хлебните и сладкарските изделия. Включва се в организационния живот на гимназията, проявява умения за работа в екип и отговорно отношение към всички поставени задачи. Най-голямата й мечта е да продължи образованието си в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Маринел Цветанов Бодуров – Средно училище „Васил Левски”, профил „Софтуерни  и хардурни науки“


Възпитаник на училището от първи до дванадесети клас. Завършва гимназиалния етап на обучение с отличен  успех. С чувство за отговорност, всеотдайност и последователност, показва оригинално, творческо и креативно мислене. Активно се включва в живота на училищната общност, участва в олимпиади, състезания и конкурси.

Аксения Красимирова Ранкова – Средно училище „Трайко Симеонов“, профил „Физическо възпитание и спорт“


Възпитаник на училището от 1 до 12 клас. С отлични образователни резултати през гимназиалния етап на обучение и изявен спортист в областта на волейбола и леката атлетика. Председател на Ученическия съвет. Успешно сътрудничи с различни граждански и неправителствени организации, участва в доброволчески инициативи и кампании. Проявява интерес към хуманитарните науки – есето й в националния конкурс „Имам една мечта-да учим и живеем заедно“ през 2022 г. й отрежда трето място и грамота, връчена лично от президента на Република България Румен Радев.

Айча Мехмед Сейдали – Средно училище „Панайот Волов“, професионална паралелка „Компютърна графика“, специалност „Компютърен график“


С отлични образователни резултати през целия курс на обучение. Отговорна, креативна, динамична, мотивирана за обучение и развитие. Председател на Ученическия съвет към училището. Последните три години посвещава на различни благотворителни кампании. Доброволец към Градския ученически парламент, Общинския младежки съвет и Превантивно-информационен център, както и сътрудник в организираните от тях инициативи. Активен участник в проектите „Еразъм+“.

Баръш Салих Хайредин – Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“, специалност „Металургия на цветните метали“, професия „Техник-металург“


С отличен успех през целия курс на обучение. С отговорно отношение към учебния процес, инициативен и активен участник в извънкласни дейности, прояви и събития. С разностранни интереси – в областта на литературата, на техническото чертане и спорта. Участията му в националните състезания „Най-добър техник в машиностроенето“ му носят призови места.

Вирджиния Марианова Атанасова – Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии, професия „Техник-технолог по качеството на храни и напитки”, специалност „Контрол на качеството и безопасността на храни и напитки“


С отлични образователни резултати през целия курс на обучение. Изключително отговорна и изпълнителна. Инициативна, с умения да работи в екип. Активно се включва в организационния живот на училището, в училищни и извънкласни  дейности, прояви и събития. Есето й от конкурса „Имам една мечта-да учим и живеем заедно“ през 2022 г. й отрежда първо място и грамота, връчена лично от президента на Република България Румен Радев. Част от учениците, които представят училището по проект „Заедно в Италия-успешни практики в биоземеделието и селския туризъм” по програма „Еразъм+”.

Бюшра Ведат Сабри – Духовно училище „Нювваб”, профил „Икономическо развитие“


С отличен успех през целия курс на обучение. Отговорна, дисциплинирана, силно мотивирана за обучение и развитие. С изявени качества на лидер и разностранни интереси и постижения в областта на природните науки и литературата. Винаги готова да помогне на всеки. Като активен участник в живота на училищната общност, организира различни проекти и събития, благотворителни кампании и базари.

По публикацията работи: Стоян Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за здравни специалисти

Регионалната колегия – Шумен към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи връчи ежегодните награди на отличили се специалисти. Тържеството беше посветено на 5 май – Международен ден на акушерките, и на 12 май –  Световен ден на медицинските сестри.  Председателят на шуменската колегия Веска Райчева връчи на отличените сребърна..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Пълнят системата

Отстранена е ВиК аварията, която възникна в късния следобед на 17 май в Шумен, съобщиха за Радио Шумен от ВиК – Шумен. В момента системата се пълни с вода. Очакванията на дежурните екипи са към 18 ч. водата да потече от чешмите в централната част на града. В по-високите зони и в района около болницата се очаква подаване да има около 19 ч. Най-късно вода..

публикувано на 18.05.24 в 15:29

Атракции в музея

Археологическият музей във Велики Преслав е подготвил интересни занимания за малки и големи, с които да отбележи Европейската нощ на музеите. Предстои впечатляващо съчетание от събития, казват организаторите. От 17 ч. започва работа ателие "Преславска рисувана керамика от IX – X век". В заниманията  могат да се включат всички, които обичат историята..

публикувано на 18.05.24 в 13:51

Изложби в Ганушевата къща

Четири експозиции ще бъдат представени в залата на Ганушевата къща в Шумен днес. Инициативата е част от традиционната Нощ на музеите, която се провежда във втората половина на май.  Експозициите ще бъдат отворени за посетители от 16.00 ч. до 23.00 ч. Посетителите ще могат да разгледат ръчно изработени кукли от текстилни материали, дело на..

обновено на 18.05.24 в 12:35
ВиК - Шумен

Вода в Шумен – не преди обед

Най-рано след 12 ч. на обед се очаква да бъде пусната водата в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен дежурният във ВиК дружеството.  „Възстановяването на подаването ще стане бавно“, каза още дежурният, който не уточни дали по обед се надява да потече водата от чешмите, или тогава да започне пълненето на системата. Екип на ВиК оператора работи по..

публикувано на 18.05.24 в 07:55

Времето в събота

Между 10° и 13° са измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен е 11°, атмосферното налягане е 993 хектопаскала, влажността на въздуха е 95%.  В Разград и Търговище термометрите показват 10°, 12° е температурата в Силистра, 13° е в Русе. Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни..

публикувано на 18.05.24 в 07:50

Нова авария отлага пускането на водата в Шумен

След успешно отстраняване на аварията на водопровода, за който съобщихме по-рано днес, при подаване на вода към водопроводната мрежа на Шумен се е появил технически проблем с една от помпени групи в Помпена станция 1300, съобщават от ВиК- Шумен. За отстраняване на проблема е необходимо да се извърши ремонт на авариралото съоръжение.  От ВиК-..

публикувано на 17.05.24 в 19:51