Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Диалекти и гозби

Излезе от печат книгата „Езикът на българската кухня“. Тя разглежда диалектите в различните области на България през кулинарията. Книгата е продължение за вече действащата на сайта на Института по български език при БАН интерактивна кулинарна карта, изработена след множество теренни експедиции в различните области на страната, съобщи за Радио Шумен ръководителят на секция „Диалектология“ в Института за български език при БАН проф.д-р Ана Кочева. 

„Преславската книжовна школа е първата в България, а  шуменско-преславският говор е изключително важен. Той спада към източномизийските говори в класификатора на българските диалекти,продължава да бъде много интересен и се характеризира със собствени особености“, коментира проф. Кочева.

Диалектите обогатяват езика и са съществена и неотменна част от него. Учените са установили, че българските диалекти не отмират. Напротив, младите поколения ги ползват и дори българските емигранти ги пазят и в различни групи в социалните мрежи се идентифицират с определена езикова област. 

Все пак трябва да отчитаме кога е уместно да се използва диалект и в какви случаи е задължително да се говори на книжовен език.  Необходими са целенасочени държавни мерки, сред които и курсове по езикова култура, каза още проф. Кочева.

С проф.д-р Ана Кочева разговаря Мина Денева.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Славев

КПК ще оцелее

Антикорупционната комисия няма да бъде закрита, прогнозира политологът Теодор Славев по повод заявката на лидера на ДПС в рамките на седмица тя да спре да съществува.  Според политолога, ходът на Делян Пеевски е премерен и е насочен към ПП-ДБ. Славев смята, че може да има предсрочни парламентарни избори, които няма да са заедно с президентските...

публикувано на 28.07.25 в 15:58

Рецепти за спасяване от жегите

Как се спасявате от жегата? Има различни начини, но много важно е какво ядем и пием при такива високи температури. И ако съвременният човек сега разчита на съветите и знанията на диетолозите, то предците ни прекрасно са се справяли и без тях. Защото от личен опит са знаели какво да ядат и пият през горещините, така че хем да не им е тежко, хем да не им..

публикувано на 28.07.25 в 12:08

Бабин дом за любимците

Лятната мобилизация на добросърдечни баби, дори такива повикани от километри, на съседи и приятели е в пълна сила в Шумен.  Собствениците на домашни любимци, които са избрали лятна почивка, но не предвиждат пътуване с тях, нямат много опции. Хотел за опашатковци в града няма, а изборът се свежда до близки и приятели. Важно е всичко да е планирано..

публикувано на 26.07.25 в 14:45
Александър Константинов и Мартин Бакърджиев (с черните фигури)

Шахът те учи да решаваш проблеми

10-годишният Мартин Бакърджиев е републикански шампион по шахмат. Младият варненец се бори за победа и в Международния турнир по ускорен шахмат и блиц в "Арена Шумен". „Още от малък ми хареса играта. Намерих нещо специално в нея. Първо играх с родителите ми, но после започнах с треньор. Четири години съм с Александър Константинов“, каза Мартин...

публикувано на 26.07.25 в 12:53

Празник на чушката и домата

Чушките и доматите, които освен за салати, са желани зеленчуци и за зимнина, са отколешна емблема на летния празник, който организират в шуменското село Мараш.  И сега стопаните са готови да покажат продукция „от стеблото до буркана“. Днес предстои 15-тото издание на Празника на чушката и домата. Правят го по- рано, докато жегата не е съсипала марашката..

публикувано на 26.07.25 в 09:54

Готови сме за дълги битки с пожарите

Трима огнеборци от Търговище бяха част от българския модул, който се притече на помощ за потушаване на екстремни пожари в Гърция.  Инспектор Боян Боянов и младши експертите Стоян Стоянов и Павел Стойков вече се завърнаха и действат на терен у нас. Битката с огъня не е изтощителна, особено когато можеш да разчиташ на колегата до теб, казват..

публикувано на 25.07.25 в 14:26

Дюлгерски курбан за 2000 души

Фестивалът за храни и напитки „Беленски вкуснотии“ ще се проведе в събота и неделя - 26 и 27 юли, в град Бяла. Програмата на събитието включва изложение на местни хранителни продукти и напитки, кулинарно състезание и музикална програма, а гост ще е Ути Бъчваров. Предвидено е състезание с участие на 10 отбора, всеки от по трима души, които ще се..

публикувано на 25.07.25 в 12:39