Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поход по пътя на Таньо войвода

Снимка: Областна администрация – Русе

Трийсет и осмият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" тръгва днес от Тутракан. В него ще се включат над 450 ученици от цялата страна. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Началото ще бъде дадено в 8:00 часа сутринта днес (30 май) в Тутракан, а финалът ще е на 2 юни (петък) в село Априлово. В четвъртък вечерта се предвижда и концерт на Теодосий Спасов и неговата група в Попово.

Походът ще премине и през Русенска област, като по програма на 1 юни от 10.00 до 11.00 часа са планирани тържествени мероприятия във Ветово. Преди това походът ще премине и през Сеново и Кривня, както и през резервата „Бели Лом“.

По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево. Има и преглед на маршовата и патриотичната песен и военни игри.

Събитието е част от националния културен календар на Министерството на образованието и науката. Основен организатор е Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". Походът се осъществява с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград и Попово. В инициативата ще участват и представители на Министерството на образованието и науката, както и на Министерството на отбраната.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни.

След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово. След гибелта на войводата четата е разбита.

По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчева събота

Измерените температури в 6:00 часа тази сутрин в Североизточна България са: 14 градуса в Шумен, 16 – в Разград, 19 – в Русе и Силистра. В Шумен атмосферното налягане е 988 хектопаскала, аотносителната влажност на въздуха № 97%. Днес ще е предимно слънчево, сутринта – на места мъгливо. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максималните..

публикувано на 28.09.24 в 07:46

Откриха обновени игрища в училище

2 реновирани футболни игрища и 1 площадка за тенис на корт откриха в шуменското СУ “Сава Доброплодни“. Това се случи в днешния Европейски ден на спорта с участието на звезди от ПФК “Лудогорец“.  Трите спортни игрища са обновени през лятото на тази година, като по проект на Министерство на образованието и науката са отпуснати 100 000 лева. Също около 100..

публикувано на 27.09.24 в 14:28

Деца с послания на пътя

Деца от Детска градина „Радост“ и полицейски служители от РУ-Силистра проведоха съвместна акция по безопасност на движението.Това съобщават от силистренската полиция. С помощта на учителките си децата са изработили флайери във формата на есенни листа с послания за пътна безопасност. С призив да ги пазят на пътя те ги раздадоха на водачите и пътниците от..

публикувано на 27.09.24 в 13:39

Удар в електрически стълб

55-годишен пиян водач, причинил катастрофа, е задържан за 24 часа в Районното управление на МВР в Търговище, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:30 ч. вчера на входа на село Дралфа. Правоспособният 55-годишен водач, управлявайки влекач „Скания“ с прикачено полуремарке – фирмена собственост, движейки се с несъобразена скорост, е изгубил..

публикувано на 27.09.24 в 12:35

Кражба у дома

81-годишен мъж от село Веселиново установил липса на парична сума от жилището си и подал сигнал в полицейското управление във Велики Преслав.  По негови данни, кражбата на 2400 лева станала за времето от 17 до 19 септември. В хода на образуваното досъдебно производство и предприетите оперативни действия извършителят, 18-годишен местен жител, бил..

публикувано на 27.09.24 в 12:29

Скандал за паркиране

Сигнал за спор и последвал скандал за паркомясто е постъпил в шуменската полиция. Спорът е станал на ул. “Ген. Скобелев“ в Шумен между 46-годишен мъж и 28-годишна жена.  По данни на шуменката, мъжът не се съобразил с това, че му съобщила, че има платено място. При опит да паркира на същото място автомобила, два пъти я ударил при маневра на..

публикувано на 27.09.24 в 12:04

Музеят в Исперих на 40

Документална изложба под наслов „40 години Исторически музей град Исперих“ разказва за дейността на културната институция. Експозицията, подредена във фоайето на читалище „Съзнание“, е открита в рамките на Дните на културно-историческото наследство.  Ретроспективната изложба започва с проучванията и изследванията, които са правени в Археологическия..

публикувано на 27.09.24 в 09:09