Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов център за деца с епилепсия

Снимка: Pixabay

Дневен център за деца с епилепсия предстои да бъде изграден в Търговище. Той ще бъде вторият в България с такава насоченост след софийския.
„Надяваме се, че подобни центрове в близките години ще има във всички краища на страната, защото те са необходими за приобщаването на децата с епилепсия. В тези центрове работят специалисти, които им помагат да подобрят социалните си умения“, каза Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.
Предстои пописване на договор за изграждането на Дневния център за деца с епилепсия в Търговище. До момента са осигурени близо 72 хиляди лева.
49 600 лева са отпуснати от фонд „Социална закрила“, 12 000 лева е съфинансирането от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, а 9345 лева събраха Лайънс клуб - Търговище, които обявиха благотворителна акция по повод 10-годишнината на клуба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Санират 16 блока

Обявена е обществена поръчка за санирането на 16 блока в Търговище. Тя е за проектиране, строителство и авторски надзор, съобщават от общинската администрация. Прогнозната стойност на поръчката е 23.250 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на офертите е 15 юли, а санирането трябва да приключи до юни 2026 г. Жителите на Търговище бяха..

публикувано на 18.06.24 в 08:53

Домашен арест за смърт на пътя

Окръжният съд в Търговище постанови мярка за неотклонение „Домашен арест“ на 46-годишен мъж за това, че на 14 юни 2024 г. близо до местността „Драката“ при управление на автомобил е причинил смъртта на 71-годишен мъж на пътя. Деянието предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от пет до петнадесет години. Извършителят има двойното..

публикувано на 18.06.24 в 08:39

120 деца на море

120 деца с изявени дарби от община Търговище ще почиват безплатно на морето, съобщават от местната администрация. Смените и тази година са от по 5 и 10 дни, като последната започва на 21 август и приключва на 30 август.  Наградата е за ученици с   постижения в  различни по вид състезания или конкурси през учебната година.  Почивната база в Балчик..

публикувано на 17.06.24 в 12:41
панагюрско златно съкровище

Садина посреща Панагюрското съкровище

Панагюрското златно съкровище ще бъде днес в поповското село Садина, по повод честването на 500 години от съществуването на селище с това име. Гостуването е осъществено благодарение на Историческия музей в Попово. Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено от 10 ч. до 14 ч. в Етнографския комплекс в Садина и ще може да се види без входна..

публикувано на 16.06.24 в 09:36

Автобус с деца катастрофира

Автобус, превозвал 36 деца от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на търговищкото село Пъдарино, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Инцидентът е станал около 12:00 часа, превозното средство излязло от пътното платно.  Децата са откарани за преглед в МБАЛ - Търговище, всички те са в добро състояние, някои имат одрасквания и охлузвания,..

публикувано на 14.06.24 в 15:14

Благодарност за кръводарителите

Световния ден на кръводарителя отбелязваме днес. За поредна година Българският червен кръст и  Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) обединяват усилия, за да изразят своята благодарност към доброволните и безвъзмездни кръводарители.  Заслужилите дългогодишни кръводарители на област Търговище ще бъдат наградени с грамоти, каза д-р..

публикувано на 14.06.24 в 08:37

Градушка съсипа реколта

Градушката в района на Шумен е нанесла най-големи щети на пшеницата, заяви за БТА Силвия Аврамова от Областната дирекция "Земеделие".  Най-силно са засегнати районът на Шумен и квартал "Дивдядово". Има сигнали за унищожени и засегнати в различна степен овощни насаждения, площи с царевица и слънчоглед в кв. Макак, в селата Мадара, Градище,..

публикувано на 13.06.24 в 14:32