Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Гешев и оставките на областните

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

28 областни управители подадоха оставки в понеделник. Част от тях огласиха и мотиви, които в повечето случаи бяха свързани със солидарност към отишлия си служебен кабинет на Гълъб Донев. Защо го направиха в един и същ момент, какво ги мотивира и как този акт на масово подаване на оставки се вписва в контекста на напрежение между президента Румен Радев и политическите кръгове зад новото редовно правителство, коментира за Радио Шумен политологът доц. Иво Инджов, преподавател по публични комуникации във Великотърновския университет. Той анализира и  другата централна тема за седмицата – решението на ВСС за отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

„При смяна на правителствата е нормално част от висшия бюрократичен персонал, каквито са заместник министрите и областните управители, да има подадени оставки. Изненадващ е координираният характер на това мероприятие. 28 души областни управители да си подадат оставките в един ден е симптоматично. Не знам дали са водени разговори как ще бъдат излъчени новите областни управители. Би трябвало да са протекли такива. Кирил Петков анонсира, че няма да има квоти за избор на областните управители“, отбеляза доц. Инджов.

„Здравият разум подсказва, че президенът не трябва да бави прекалено много издаването на указа за прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Същевременно не е длъжен и не трябва да издава указа от днес за утре. Добрата новина е, че Висшият съдебен съвет гласува освобождаването на Гешев. Двете лоши новини са, че тези членове на органа навярно ще изберат и новия главен прокурор и че при процедурата за отстраняване на Иван Гешев станаха явни някои зависимоси на прокуратурата", добави доц. Инджов.

Още може да чуете от интервюто с доц. Иво Инджов.



По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за бъдещи лечителки

С награждаване, поздравления и аплодисменти завърши двудневното национално студентско състезание „Учим, за да помагаме“, на което за трета година домакин бе Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна. В надпреварата участваха 20 отбора.  На първо място в специалност „Медицинска сестра“ се класира отборът на Югозападния университет в..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Общината тръгва по детските площадки

Община Шумен започва проверка за състоянието на детските площадки в града, по кварталите и селата. Четирима служители ще обходят всички 80 места с люлки, катерушки и пързалки. В екипа е включен и представител на Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“, защото със сигурност има повреди, които трябва да се отстранят. Инспекциите..

публикувано на 15.05.24 в 12:01

Пъстрият свят на Ани

Рисунките на 6-годишната Анастасия Миленова са произведения на изкуството. С илюстрациите си малката Ани ни прави свидетели на нейния голям вътрешен свят.   Малко преди Великден тя дари косата си за направата на перуки за онкоболни деца. Тогава научихме за нейното голямо, благородно сърце, а днес научаваме за нейния огромен талант.  Когато..

публикувано на 15.05.24 в 11:36
Регионална библиотека

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира   днес - 15 май, Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите, включени в Националната библиотечна седмица, са под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“ и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и..

публикувано на 15.05.24 в 08:41

Миг от живота на Сава Доброплодни

Късометражният анимационен филм  „Миг от живота на Сава Доброплодни“ бе включен в селекцията на Международния кинофестивал ,,Златен кукер“ в София.  Филмът е по идея на Валентин Атанасов, преподавател в Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. В реализацията участва и детски анимационен екип от СУ ,,Сава Доброплодни“.  Радио Шумен..

публикувано на 15.05.24 в 08:14

ВиК аварии под електрическия стълб

Сигнал за десетки дупки, някои запълнени, други не съвсем, отведоха екип на Радио Шумен на шуменската улица „Кишинев“. На практика по нея е невъзможно да се премине с автомобил, без да възникнат сериозни поражения по ходовата му част. Хората там вече са изгубили надежда, че някой ще обърне внимание на неволите им, разказа една от живеещите - Ирена..

публикувано на 14.05.24 в 14:18

Училище на 60

60 години празнува тази година Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Учебното заведение се стреми да предлага нови и атрактивни специалности, които да привличат младите хора. Някои от тях са с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки, че Омуртаг е малък град, партньорството с бизнеса е добро и в гимназията има..

публикувано на 14.05.24 в 12:16