Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мътница празнува два дни

Снимка: Община Шумен

За поредна година шуменският квартал „Мътница” ще отбележи своя празник с развлекателна двудневна програма.

Празненствата ще започнат с музикални и танцови изпълнения на 23 юни (петък) от 20.00 часа. По-късно на сцената ще се качат легендарните „Диана Експрес”.

През втория ден от честването – 24 юни (събота), гостите на събитието ще имат възможността да се насладят на вечните песни на Николай Славеев. Организаторите обещават и богата фолклорна програма с участието на гайдарски състав „Воеводите” и танцова формация „Пловдивъ”.

Специални гости на празника ще бъдат ансамбъл „Шумен”, DJ Светльо и Фестивален календар България.

Освен музика, танци и добро настроение, организаторите са подготвили за своите гости атракциони, пивка бира и вкусна скара.

Датата на празника на населеното място се  свързва с три основни събития. Първото от тях носи началото си през далечната 1979, когато Мътница официално променя своя статут от село на квартал на града.

На 24 юни мътничани отбелязват храмовия празник на своята църква „Св. Йоан Кръстител”. Събитието винаги се провежда в седмицата на празника Еньовден, когато празнуват и малките Еньовчета от самодейния състав на читалището.

Празничните събития се организират от кметството, училищното и читалищно настоятелство на квартала, които канят всички шуменци и гости на града да празнуват заедно.


По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Незабравимият Тодор Колев

Шумен става сцена

В продължение на седмица Шумен влиза във фестивалното вълнение на форума за спектакли на името на Тодор Колев, оставил незабравима следа в киното, театъра, телевизията, радиото и музиката. Днес се вдига завесата на Първия комедиен фестивал, носещ неговото име. В различни светове ще потопят зрителите 9-те спектакъла, включени в програмата. Освен..

публикувано на 25.06.24 в 08:10

Премълчаният Иван Грозев

Истинският човек разбира само една свобода и само едно право -  да изпълни дълга си. Недейте дава в ръцете на слепеца факел, казва Шилер, защото той ще подпали къщите на хората. Недейте дава свобода и права-власт на егоистичната човешка личност, за да не ви докара най-големи бедствия и катастрофи. Преди всичко преобразете тази личност и я..

публикувано на 24.06.24 в 17:24

Изкуство от тонове камък

Шуменското плато над града се превръща в територия на талантливи скулптори и фотографи в следващите дни. В понеделник вечерта ще бъде открито второто Национално биенале по скулптура „Шуменско плато“, а съвсем скоро край майсторите с длетата ще започнат да щракат и фотоапарати. Тази година община Шумен като организатор обединява двете културни..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Вдигат театралната завеса

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков са тримата финалисти в предстоящото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“. Той ще се проведе в Русе от днес (18.06.) до 22 юни с подкрепата на община Русе по програма „Култура“. В него участват млади режисьори на възраст до 35 години, които имат концепции за спектакъл..

публикувано на 18.06.24 в 08:24

Шест дни сълзи и смях

Билети за първите три дни на Комедийния театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен няма. Пропускът за спектаклите е на символична цена от 5 лева, като все още места могат да се намерят само за последните дни.  Програмата на форума представи на пресконференция екипът, който подготвя първото издание на фестивала - директорът на ДКТ „Васил Друмев“..

публикувано на 17.06.24 в 14:55

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50

Мистика и реалност на "Пчелина"

Международният пленер по живопис „Мистика и реалност“ за 10-ти път събра десетима художници сред красивата природа на местността „Пчелина“ край Разград. В събитието тази седмица се включиха 8 автори от България и двама от Румъния. Поканата за участие в пленера става след сериозно наблюдение върху работата на художниците, които обикновено излагат..

публикувано на 14.06.24 в 09:23