Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заглушава ли Фейсбук истината?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фейсбук не трие и не изпраща за проверка на фактите публикации, идващи от профили на политици. Това стана ясно след среща на журналист от „Офнюз“ с представител на компанията „Мета“.

В това се увериха и стотици българи, които докладваха призив на народния представител Костадин Костадинов за унищожаване на демократичната общност у нас. Лидерът на „Възраждане“ нарече тази общност „уродлива измет“. Модераторите на Фейсбук обаче прецениха, че думите му не нарушават стандартите на общността. Въпреки че точно според правилата се забраняват обиди и призиви за насилие.

„Много от нещата, които се публикуват от профила на Костадинов и страницата на „Възраждане“, са недопустими и противоречат на всякакви стандарти на общността. Въпреки това досега „Мета“ не е предприела действия за модериране на съдържанието на „Възраждане“. Важно е да разберем, че самият стимул на „Мета“ не е да се спазват тези стандарти. Стимулът на „Мета“ е да прави пари. Те печелят от ангажираността в платформата им. Когато имаш съдържание, което разпалва десетки хиляди души, то носи печели пари на „Мета“, обясни за Радио Шумен Благослав Михайлов, програмист и създател на сайта "Стража". Преди дни той събра във видеоклип част от недопустимите изказвания на лидера на „Възраждане“, изследвайки голяма част от виртуалните послания на партията.

Според Михайлов „Мета“ няма финансова изгода да ограничава проблемното съдържание в популярни профили. „Това, което се прави, е да се симулира някаква модераторска дейност", каза той и добави, че обичайно се ограничават и санкционират профили с малко последователи, които стигат до ограничен брой хора и не им носят сериозна печалба. „Аз съм бил ограничаван за 30 дена заради изключително безобиден коментар. Дори след като обжалвах, не махнаха ограничението. Ако аз говоря нещата, които Костадинов говори, ще ми блокират профила почти веднага“, обясни Михайлов.

„Възраждане“ държат 68% от политическия трафик на български език във Фейсбук. Това е повече от всички други партии, взети заедно. „Възраждане“ буквално са окупирали това пространство и те правят пари за „Мета“, каза Благослав Михайлов. Според програмистът наблюдаваме нещо като симбиоза – „Възраждане печелят популярност заради Фейсбук, а Фейсбук печели пари от реклами заради „Възраждане“.

Михайлов припомни, че „Мета“ е гигантска корпорация, която има сериозна власт, и нашето правителство трудно може да ѝ се опълчи, за да ѝ каже какво да прави. Той не вярва, че някога „Мета“ ще осъществява ефективен контрол над съдържанието, публикувано на български език. „Регулация на европейско ниво е единственият шанс, който имаме за натиск върху икономическите принципи, налагащи виртуална омраза и фалшиви новини“, добави той.

Според програмиста, целта на фалшивите новини не е да убедят потребителите в нелепи твърдения, а да генерират шум в системата и да объркат потребителите, които няма да могат да преценят на кого да вярват. „Всички тези тролски ферми трябва да заглушат истината“, обясни Благослав Михайлов.

Социалната мрежа е необходима инфраструктура за функционирането на една демокрация, за да могат хората да се изразяват свободно, да споделят информация. „Но трябва ли тази мрежа да се управлява от пазарен модел?“, чуди се програмистът. Защото потокът на пари се стимулира от токсичното, манипулативно и вредно съдържание, което всъщност подкопава основите на демокрацията.

Трябва ли Фейсбук да носи отговорност за съдържанието, което е качено в социалната мрежа? Този въпрос си задава Благослав Михайлов. Според него, Фейсбук не само дава възможност за споделяне на мисли и графично съдържание. Фейсбук активно участва в разпространението на тези мнения и образи. Фейсбук решава колко хора да видят даден пост или дадено видео. Фейсбук решава кои хора да го видят. Дали при това положение Фейсбук не носи отговорност, че разпространявайки токсично съдържание, може да влоши обществената среда в една държава като България?“, попита Благослав Михайлов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зрелостници писаха за мълчанието

„Цената на компромиса“ – това беше темата за интерпретативно съчинение по „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски, по която днес имаха възможност да пишат около 50 000 зрелостници в цялата страна. Втората възможност в третия модул от държавния зрелостен изпит по български език и литература беше есе на тема „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 14:09

Кола за бала от сърце

Младеж от Шумен предлага автомобила си за бала на абитуриент в нужда. Вергил Борисов, който също е ползвал колата на приятел за своя бал, знае и иска да направи деня на този, който го потърси, чудесен. От години е традиция един след друг от луксозни и по-луксозни автомобили да слизат прекрасно облечени младежи. Важно е да се отиде на бала не..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

Кръстиха щъркели в Мараш

Семейство щъркели бяха кръстени днес в шуменското село Мараш. На електрическия стълб, където е гнездото, беше поставена табелка с имената на птиците - Хрис и Бони. Имената са избрани след допитване в групата на селото в интернет заради улицата, на която е гнездото - „Христо Ботев“ .  Вече десетина години хората им се радват и ги очакват с..

публикувано на 16.05.24 в 16:13

Награди за бъдещи лечителки

С награждаване, поздравления и аплодисменти завърши двудневното национално студентско състезание „Учим, за да помагаме“, на което за трета година домакин бе Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна. В надпреварата участваха 20 отбора.  На първо място в специалност „Медицинска сестра“ се класира отборът на Югозападния университет в..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Общината тръгва по детските площадки

Община Шумен започва проверка за състоянието на детските площадки в града, по кварталите и селата. Четирима служители ще обходят всички 80 места с люлки, катерушки и пързалки. В екипа е включен и представител на Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“, защото със сигурност има повреди, които трябва да се отстранят. Инспекциите..

публикувано на 15.05.24 в 12:01

Пъстрият свят на Ани

Рисунките на 6-годишната Анастасия Миленова са произведения на изкуството. С илюстрациите си малката Ани ни прави свидетели на нейния голям вътрешен свят.   Малко преди Великден тя дари косата си за направата на перуки за онкоболни деца. Тогава научихме за нейното голямо, благородно сърце, а днес научаваме за нейния огромен талант.  Когато..

публикувано на 15.05.24 в 11:36
Регионална библиотека

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира   днес - 15 май, Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите, включени в Националната библиотечна седмица, са под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“ и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и..

публикувано на 15.05.24 в 08:41