Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор "Родни звуци" на 125

125 години от основаването на хор „Родни звуци” при шуменското народно читалище „Добри Войников” се отбелязват днес. Тържествен концерт по повод годишнината е планиран за 11 октомври.

На днешната дата през 1898 година в някогашното Андрейково училище група читалищни и музикални дейци основават мъжки хор за класическо пеене. Идеята за името „Родни звуци“ е на хориста Борис Шалварджиев. Сдружението става продължител на традициите, заложени от Добри Войников, който през 1858 година създава в Шумен първия ученически хор и слага началото на многогласното хорово пеене и като цяло на хоровото дело в България. 

В периода 1961 – 2011 г. дългогодишен диригент и главен художествен ръководител на „Родни звуци” е проф. Венета Вичева, след това на нейно място застава доц. д-р Николай Андриянов.

По публикацията работи: Доротея Генчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюсюлманите отбелязват Арифе

Мюсюлманите честват деня Арифе - подготовка за Курбан байрам, който е единият от двата най-големи празника в исляма. Отличава се с това, че се колят животни, които се принасят в жертва за здраве и благополучие. Свещеният празник, започва в неделя сутринта след празнична молитва в джамията, последван от проповед на имама, който припомня..

публикувано на 15.06.24 в 10:43

Слънчево и ветровито

Между 13° и 17° бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в региона. В Шумен са измерени 16°, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 75%. Днес времето ще е слънчево, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Североизточна България. Ще духа слаб до умерен, в сутрешните часове..

публикувано на 15.06.24 в 07:33

Ясни са новите депутати от Североизтока

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващия парламент.  Преди това ЦИК прие заявленията на народните представители, избрани в два многомандатни района. Шуменска област има шест мандата и в 50-ото Народно събрание. Бившият кмет на община Шумен Любомир Христов, водач на листата на   ГЕРБ –..

публикувано на 14.06.24 в 21:31

Кои ще са новите депутати на Североизтока?

Двама народни представители ще има „Движението за права и свободи“ от Шуменско в 50-ото Народно събрание. Водач на листата е Айсел Руфад (областен председател на ДПС-Шумен), следвана от досегашния депутат Хамид Хамид.  По един народен представител ще имат партиите ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и..

публикувано на 14.06.24 в 11:46

Депутати избират райони

Двама кандидати за народни представители трябва да решат дали да влязат в 50-ото Народно събрание с мандат от Шуменско или от друг район, в който също са участвали в листа. Това са академик Николай Денков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Акад. Денков е кандидат и от Бургас, а..

публикувано на 14.06.24 в 10:20

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 14.06.2024 г.: Разград На  14.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Просторно...

публикувано на 14.06.24 в 06:59

Прогнозата в петък

Днес през страната ще премине студен фронт, а пред и по фронта атмосферата е силно неустойчива. Сутринта облачността ще е по-значителна на юг от Стара планина, ще се премества на североизток и ще превалява дъжд.  От обяд до нощта очакваме развитие и на купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, значителни по..

публикувано на 14.06.24 в 06:24