Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха героите

Сто и седмата годишнина на Тутраканската епопея отбелязаха с национален събор-възпоменание в мемориала "Военно гробище - 1916 година" край тутраканското село Шуменци, предаде БТА. Честването започна с велопоход до мемориалния комплекс. Отслужена бе панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа. Положени бяха венци и цветя пред обелиска в мемориала.

Паметникът е издигнат преди 100 години от местното население в знак на признателност пред героите на Тутраканската епопея. На него са изписани на четири езика – български, румънски, немски и турски - думите: „Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за техното отечество”. В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

В момента е в процес на изпълнение проект на Община Тутракан „Изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея-1916“ и прилежащите му публични пространства. Той е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ с приоритетна ос „Развитие на туризма“. Проектът предвижда да се построи нова музейно-експозиционна сграда и мултимедийна диорама – високо технологична цилиндрична зала, оборудвана с модулна видеостена. Планувана е също 3D карта на бойните действия и интернет базирана информационна система. Ще има и многофункционална зала за експозиции и конференции.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето през новата седмица

В понеделник ще е слънчево със слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт.  Минимални температури между 15° и 20°, а максимални от 31° до 36°, по Черноморието между 24° и 29°. До края на седмицата, главно в следобедните часове, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места не е изключено да превали и прегърми.  Ще духа..

публикувано на 23.06.24 в 15:32

Млад театрал

Бюрхан Керим е големият победител в Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ 2024 г. Неговата авторска интерпретация на откъс от „Арабската нощ“ на Роланд Шимелпфениг бе категоричният избор на журито и му донесе Голямата награда – плакет, грамота и възможността да развие и реализира своята идея в цялостен спектакъл през..

публикувано на 23.06.24 в 14:37

Катастрофа с беглец

Сигнал за произшествието е приет в 03:45 часа в дежурната част на ОДМВР - Шумен.  Съобщено било, че на кръстовище, образувано от бул. "Велики Преслав" с ул. "Съединение" са се ударили два автомобила, като водач на единия, "Мицубиши", напуснал мястото на произшествието.  Водачът на таксиметровия автомобил е откаран за преглед в шуменска болница,..

публикувано на 23.06.24 в 10:28

Защо таксуват торбичките?

Всеки търговец е длъжен предварително да постави на видно място и в непосредствена близост до стоката нейната продажна цена. Това напомнят от онлайн платформата "Ние, потребителите" във връзка с медийни публикации и постове на клиенти в социалните мрежи относно тихомълком въведеното от една от веригите за хранителни стоки..

публикувано на 23.06.24 в 09:06
Бояна Петрова, Радио Шумен

Времето в неделя

Днес ще е предимно слънчево, а следобед горещо!  Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от източна четвърт.  Максималните температури още слабо ще се повишат и ще са между 33° и 38°,  по Черноморието 24°-29°, за Варна около 28°.  Вълнение на морето 2-3 бала.  Температура на морската вода от 23° до 25°. За Шумен очакваната максимална..

публикувано на 23.06.24 в 08:24

Кмет за кметства в Североизтока

В четири села в Североизточна България ще избират кмет на кметство днес.   Общо 8 души влизат в надпреварата- 4 мъже и 4 жени.  В две от селищата, кандидатите са същите, както и на местните избори през миналата година. В две от населените места, в които днес ще се избира кмет, постът е вакантен след кончината на избраните на поста на редовните..

публикувано на 23.06.24 в 08:17

Слънчево и горещо

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен вятър от източна четвърт.  Максималните температури слабо ще се повишат и ще са между 32° и 37°, по-ниски по Черноморието - между 25° и 28°, за Шумен около 33°. Прогнозата е на дежурния синоптик Любомир Маджаров от Националния институт по метеоролотия и хидрология –..

публикувано на 22.06.24 в 06:50