Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американци подсилват БК „Шумен“

Снимка: Радио Шумен

Трима състезатели от САЩ и един белгиец ще подсилят представителния отбор на Баскетболен клуб „Шумен“. За трета година тимът, ръководен от сръбския селекционер Звонко Папак, ще се включи в Националната баскетболна лига.

„Опитът сред най-големите баскетболни отбори в България вече е натрупан“, каза Янко Янков, треньор в клуба.


Треньорският щаб ще разчита на четирима състезатели от чужбина. Новият гард на отбора е Браян Камерън. Той е в Европа за втора година и идва в България от Финландия. Дейвид Закари е второто ново попълнение. През миналия сезон американецът е играл в Дания. В центъра на отбора ще стои 206-сантиметровият белгиец Джъстин Кохайда. Той има сериозен опит в съвместната лига на Холандия и Белгия. Уилфрид Ликей е четвъртото попълнение в БК „Шумен“, той за първи път пристига в Европа, след като завършва американски колеж. Ще играе на позиция четири, висок е също 206 сантиметра, но е по-лек и подвижен.

Останалата част от отбора ще разчита на юношите в шуменската баскетболна школа. „С помощта на чужденците младите спортисти ще израстват по-бързо. Искам да сме фактор в първенството. Другите отбори да се съобразяват с нас и да имат притеснения, когато идват в Шумен. Защото тук няма да им е леко“, каза Янко Янков.

Малко са българските баскетболисти, които са участвали в миналия сезон и остават в шуменския отбор. Завръща се Никола Николов. След като напълно се възстанови от контузия, той поема капитанската лента. Росен Иванов също ще участва в представителния отбор. Той е сред треньорите в шуменската школа. Крилото Ивайло Тонев, който идва от Хасково, е сред новите родни попълнения в БК „Шумен“.

„Подготовката върви с пълна сила. Настроение има. От ден първи успяхме да се напаснем като хора с чуждестранните състезатели. Те се интересуват не само от отбора, а и от града“, каза капитанът Никола Николов. Той призова публиката за по-силна подкрепа през новия сезон.


„Определено всичко е различно и аз все още се адаптирам“, обясни американецът Браян Камерън, който е в Шумен от няколко дни. „Чух, че това е страхотен град за феновете на баскетбола. Затова нямам търпение да върна спортните победи в Шумен. Това е основната ми цел, идвайки тук като професионалист. С всеки изминал ден отборът става все по-добър. Засега престоят ми тук е бил истинско удоволствие. Успях да разгледам и част от забележителностите на Шумен, но към момента искам наистина да се адаптирам и да се подготвя за сезона“, добави той.


6 приятелски срещи ще играят баскетболистите на „Шумен“ преди старта на първенството. На 12 септември в „Арена Шумен“ градският клуб ще посрещне „Академик“ – Пловдив. Пълното представяне на отбора  е предвидено за домакинството срещу „Черно море“ – Варна на 18 септември. В първата среща от първенството на 7 октомври БК „Шумен“ ще гостува на шампиона „Балкан“ – Ботевград, а седмица по-късно ще посрещне у дома „Берое“ – Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Опен Шумен" през юли

Шумен очаква шахматисти от цял свят това лято за най-големия международен турнир в България Международният турнир по ускорен шах и блиц "Опен Шумен", организиран от Спортния клуб по шахмат „Шумен"  за поредна година ще привлече шахматисти от цял свят в „Арена Шумен", където в периода 26-28 юли ще се проведе едно от най- престижните за България шахматни..

публикувано на 15.05.24 в 07:14

Грация и красота в "Арена Шумен"

Шумен бе домакин на Международния турнир по художествена гимнастика за купа "Алегро“, който се състоя в зала „Арена Шумен“. Състезанието се проведе със специалното участие на Националния ансамбъл по художествена гимнастика на България. Организатори на събитието са община Шумен и Спортен клуб „Алегро“ - Търговище.  Официални гости на турнира бяха..

публикувано на 14.05.24 в 16:15
Ансамбъл (жени)

Грациите от ансамбъла - в Шумен

Националният ансамбъл по художествена гимнастика жени ще гостува в Шумен днес. Момичетата на Весела Димитрова ще участват в откриването на Международния турнир за купа „Алегро“.  Очаква се те да представят двете си съчетания, с които ще се борят за отличията на Олимпийските игри в Париж през лятото. Заявки за двудневния турнир по художествена..

публикувано на 14.05.24 в 12:48

13-ата е факт!

„Лудогорец“ спечели 13-ата си поредна шампионска титла. Това стана след домакински успех над втория  „ЦСКА София“ с 3:1.  Отборът на Георги Дерменджиев поведе в резултата още във 2-рата минута с гол на Квадво Дуа, но гостите не се предадоха и стигнаха до изравняване в 35-ата минута с попадение на Фернандо Каранга.  Само почивката тимът от Разград..

публикувано на 11.05.24 в 21:54

Важна крачка към нова титла

Хандбалистите на „Шумен 61“ са на една победа от нов златен дубъл. В първия двубой от суперфинала в първенството тимът, воден от Никола Карастоянов и Костадин Семерджиев, спечели над основния си опонент през този сезон „Локомотив“ (Горна Оряховица) с 31:28, на полувремето 19:14.  През първата част шампионите имаха предимство и на моменти преднината им..

публикувано на 11.05.24 в 20:50
Айк Мнацканян

Битка за олимпийски квоти

Четирима борци от русенския клуб „Юнак- Локомотив“ ще се борят за олимпийски квоти на започващата днес квалификация в Истанбул.  При жените ще участват Ирена Бинкова в категория до 53 кг. и Юлияна Янева в категория до 76 кг.  Първите им схватки са в сутрешната сесия утре, която започва от 10:00 ч.  В свободния стил при мъжете русенският клуб ще бъде..

публикувано на 09.05.24 в 13:05

Завършиха „Ученическите игри 2024”

Наградиха победителите във финалите на „Ученически игри 2024” по волейбол и баскетбол за юноши 11-12 клас, на които Разград бе домакин през последните четири дни. Победител във волейболната надпревара, която се проведе във физкултурния салон на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, е МГ „Д-р Петър Берон”-Варна. Във финалната среща, продължила 55 минути,..

публикувано на 04.05.24 в 15:08