Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японски и китайски в училище

Днешните деца са родени с технологиите и търсят технологиите във всяко нещо. Бързо се разконцентрират, като по тази причина учителят трябва да е по-гъвкав и да им заостря вниманието към различни теми. Учителят трябва да е по-мотивиран към новото, по-модерен, по-комбинативен, каза в интервю за БТА Мария Иванова-Тодорова, директор на Средно училище "Васил Левски", което е най-голямото учебно заведение в Русе. 

136 са първокласниците, разпределени в шест паралелки. Общо се обучават 1400 ученици - от първи до дванадесети клас. 

В гимназията от 17 години се изучава китайски и японски език. "Интересът към двата езика се увеличава с всяка изминала година. Около 400 деца изучават китайски и още толкова японски език“, обясни Тодорова.

По публикацията работи: Ивелина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-ниски цени на картите

От 1 юли общинското транспортно дружество в Русе поема обслужването на всички маршрути от градските линии.  Пак от началото на месеца влизат в сила нови, по-ниски цени на картите за градския транспорт, като експериментално се въвежда безплатно пътуване за пенсионерите.  Ще има и промени в интервалите на движение на автобуси и тролейбуси и..

публикувано на 26.06.24 в 14:46
Русенски университет

Иновативна седмица в Русе

Иновативна седмица на технологиите организира Русенският университет „Ангел Кънчев“. Тя започва днес и продължава до 29 юни.  Седмицата започва със студентско международно състезание, в което младежите ще покажат уменията и знанията си в областта на електрониката. В сряда ще бъде открита Първата балканска среща, на която водещи лектори ще представят..

публикувано на 25.06.24 в 08:20

Фестивал на драконовите лодки

Първият Фестивал на драконовите лодки в  Русе ще се проведе на 22 и 23 юни (събота и неделя) на гребната база в Лесопарк "Липник" край с. Николово. Събитието е със свободен вход.  Официалното откриване на състезанията с драконови лодки ще е в 10:00 ч. в събота, като те ще се провеждат и през двата дни на гребната база в Лесопарка. Фестивалът ще..

публикувано на 21.06.24 в 09:15

Рекордна жега в региона

Температура от 39.7 на сянка отчетоха термометрите в Русе в 15 ч. днес.  Това е с градус и седем десети повече от рекордните стойности, измерени на тази дата през 1994 година, съобщават от хидрометеорологичната станция в Русе. С градус и четири десети е подобрен температурният рекорд и в Силистра , отчетен през 2012 година. Този..

публикувано на 20.06.24 в 16:29

Обновяват Хиподрума в Русе

Възможностите за модернизиране на Хиподрума в Русе с европейски средства бяха обсъдени по време на заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група към Областната администрация в Русе. Целта е базата да отговаря на необходимите стандарти, така че да посреща международни турнири на най-високо ниво.  В момента Хиподрумът се стопанисва..

публикувано на 20.06.24 в 08:57

Ремонтират Дунав мост

Ремонтът на българския участък на Дунав мост започва със затваряне на 400-метрова отсечка в началото на съоръжението при Русе. Ограничението ще обхване лентата за влизане в България. Дейностите в този участък ще продължат пет месеца. Движението там ще се извършва двупосочно в лентата, която води към Румъния. Това стана ясно от проведента среща на..

публикувано на 20.06.24 в 08:47

Некачествените ремонти на съд

Община Русе ще води съдебни дела за некачествени аварийни ремонти на държавните дружества, съобщават от местната администрация. Това обяви кметът Пенчо Милков на среща с управителя на ВиК – Русе инж. Илиан Милев.  „Направете всичко възможно в следващите месеци да се организирате, за да не изглежда градът по този начин. Обърнете внимание на..

публикувано на 19.06.24 в 13:20