Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Силистра пред избор

Снимка: Незабравка Кирова

Любовта към Силистра е като във фантастичен роман – обичам родината, но мразя държавата. Всички милеят за града, но го напускат с надеждата за по-добър живот ден след ден, месец след месец, година след година. След последното преброяване Силистра прилича на град от трета категория. Да не говорим да е община първенец, по която да се равняват останалите шест в региона. Отдавна само общините Тутракан и Дулово заемат челните места. По активност на проекти и грижа за хората се представят по-добре и Главиница, и Ситово, и Алфатар.

В Кайнарджа се работи почти тихомълком, без много шум. Никой не се оплаква, никой не се и хвали, а животът си тече.

Какъв трябва да е новият кмет и какви ще са проблемите, които ще трябва да решава чуйте в репортажа на Незабравка Кирова.

Пет партии, две коалиции и един инициативен комитет са се регистрирали за участие в битката за кметския стол в крайдунавския град за 29 октомври.

В Силистра ГЕРБ записа три мандата с кмет, който този път остава извън пейзажа. Новият кандидат ще е депутатът и бивш областен управител, а преди това и шеф на полицейската дирекция Ивелин Статев.

Очакванията са да стигне до балотаж срещу Александър Сабанов, издигнат от Инициативен комитет. Не за друго, а защото Сабанов вече игра този мач през 2011 и 2015 г. срещу досегашния кмет д-р Юлиян Найденов.

През 2019 г. балотажът бе между д-р Найденов и кандидата на БСП Момчил Неков. Тогава Сабанов не се яви, беше депутат от гражданската квота на ВМРО.

Този път социалистите на Корнелия Нинова ще участват само с листа за общински съветници и официално излязоха с декларация, че подкрепят независимия кандидат Сабанов, зад когото застават и ИТН, ВМРО, „Български възход“ и Партия на консервативна България, обединени в местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.

Другите официално известни имена до момента са на кандидатите на "Възраждане" Петко Добрев, областен управител от времето на НДСВ и Георги Минчев от „Пряка демокрация“.

Говори се обаче и за Мария Илчева, която ще бъде човекът на „ПП – ДБ“ и за Бирол Мехмед на ДПС. Нещо, което се случва за първи път в крайдунавския град – ДПС да има свой кандидат.

Повече от кандидатите за кмет на Силистра ще са листите за общински съветници. От край време местният парламент всъщност е теренът за голямата игра, където подкрепата на едно или друго решение се търгува срещу апетитно работно място, участие в проекти или обществени поръчки. А избирателите имат съвсем прозаични желания - да им бъде чисто и подредено и да имат работа.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията на крак за вота

Засилено полицейско присъствие преди и по време на втория тур на изборите ще има в Шуменско. Целта е да не се допускат нарушения, свързани с изборното законодателство.  След анализ са изведени невралгични точки и полицейски екипи са на обход. Директорът на областната дирекция Георги Гендов инспектира изведените като приоритетни за контрол места. Срещна..

публикувано на 03.11.23 в 18:59

112 300 бюлетини под охрана

Пристигнаха бюлетините за втория тур на местните избори в Шуменско, съобщиха от Областната администрация. Получени са общо 112 300 бюлетини.  С тях ще се гласува за кмет на община в общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан и за кмет на кметство в общините Шумен, Каспичан и Никола Козлево.  Предстои бюлетините и останалите изборни книжа и..

публикувано на 03.11.23 в 14:29

Балотажи в 7 общини

Над 174 000 бюлетини за изборите в неделя ще бъдат доставени днес в областната управа в Русе. Те ще бъдат посрещнати на място от представители на Областната администрация и общинските избирателни комисии от региона. Създадена е организация веднага след разтоварването бюлетините да бъдат предоставени на общините. Сигурността на бюлетините и..

публикувано на 03.11.23 в 14:22

ЦИК подготвя машините

Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в неделя. Второ денонощие техниците на "Сиела Норма" инсталират устройствата и качват на тях кандидатските листи. С машини ще се гласува в близо 6000 от общо над 7300 секции, в които ще има балотажи за кмет.  По план транспортирането на машините трябва да започне още днес към..

публикувано на 03.11.23 в 13:08

Последен ден от предизборната кампания

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Събота – 4 ноември, е ден за размисъл.    На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано..

публикувано на 03.11.23 в 12:01

МВР в готовност за втори тур

В дните преди втория тур на местните избори в Областните дирекции на МВР в региона е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. На желаещите ще им бъде издадено удостоверение, с което да гласуват.  Документът ще служи..

публикувано на 03.11.23 в 09:08

И машини на балотажите

Официално на балотажите на кметските избори в неделя ще може да се гласува и с машини. Това стана ясно късно снощи, след като в Централната избирателна комисия е постъпил доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски. ЦИК предвижда машини за гласуване на втория тур на..

публикувано на 03.11.23 в 08:59