Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват груповия лов на дива свиня

Снимка: Радио ВИДИН

Груповият лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня се открива днес. По този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо за проследяването на нови огнища на болестта, както и за набелязването на мерки за борба със заболяването.

От Агенцията напомнят, че изследването за трихинелоза е изключително важно за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории вкл. и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промени в движението около храма

Временна организация на движението ще има в Шумен днес (3 май) във връзка с църковните ритуали на Разпети петък. От 16,30 ч. до 22 ч. ще са затворени улица „Св. Климент Охридски“ (в участъка от кръстовището с улица „Цар Иван Александър“ до кръстовището с булевард „Славянски“) и улица „Цар Иван Александър“ (в участъка от кръстовището с улица „Княз..

публикувано на 03.05.24 в 12:33

Разказ за Сборяново в Лондон

Книгата „Енигмата Сборяново“ беше представена в Лондон. Събитието се реализира по покана на Българския културен институт в британската столица.  Това е второ гостуване на автора Драгомир Богомилов от Исперих в Англия. През 2015-а той подреди в Лондон фотографска изложба, чрез която запозна публиката на Острова с наследството в резервата. Този път..

публикувано на 03.05.24 в 11:20

Козунаци от кмета

Над 1200 козунака бяха раздадени в община Нови пазар от кмета Георги Георгиев. Великденски дар получиха потребителите на Домашния социален патронаж и на услугите „Топъл обяд“, „Лична помощ“ и „Асистентска подкрепа“, както и обитателите на Дома за стари хора, на трите центъра за настаняване от семеен тип, на Центъра за деца с увреждания..

публикувано на 03.05.24 в 09:35

Постоянен арест и за брата на кмета на Омуртаг

Варненският апелативен съд отмени домашния арест за Джафер Ешрефов – брат на кмета на Омуртаг, и постанови „задържане под стража“. Определението е окончателно. Първоначалната мярка беше взета от Окръжен съд – Търговище. От защитата поискаха по-лека мярка, тъй като клиентът им е с влошено здраве след операция, но магистратите не приеха доводите...

публикувано на 03.05.24 в 08:20

Предстоят значителни валежи

Жълт код за значителни валежи е обявен днес за областите Шумен, Търговище, Разград и част от Русе. Същото предупреждение е в сила и за голяма част от централна България, а за югоизточните райони кодът е оранжев. Единствено за най-северните райони – областите Силистра и Добрич и цялото протежение на река Дунав, не се очакват опасни явления.  В 6 ч...

публикувано на 03.05.24 в 07:35

Разпети петък е!

Православните християни отбелязват Разпети петък. Това е най-тъжният ден в църковния календар, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста. Сутринта в храмовете в цялата страна се отслужват така наречените Царски часове, по време на които се изнася плащаницата. Тя символизира плата, с който е обвит Христос, когато е положен в гроба след..

публикувано на 03.05.24 в 07:12

Нов мандат за шеф на болница

Д-р Иван Гайдаров остава управител на болницата в Исперих за още три години, реши Общинският съвет. Анестезиологът беше и единствен кандидат за поста, както бе и в началото на 2021 година, когато за първи път пое управлението на лечебното заведение.  Болницата е в добро финансово състояние, но се търсят варианти за увеличение на..

публикувано на 02.05.24 в 16:40