Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Литературата пленява Русе

4
Снимка: Момчил Михайлов

В Деня на музиката - 1 октомври, започна 16-ото издание на Международния литературен фестивал на Русе, организиран от МД “Елиас Канети“. Тази година под мотото „Сънят на разума…“.

„Сънят на разума ражда чудовища“ - така Франсиско Гоя нарича най-известната си картина от цикъла „Капричос“, създаден преди повече от два века. Тази фраза - предупреждение за това на какво е способен човекът, тревожи и днес хората, които гледат в бъдещето. А най-чувствителните – тези, които отиват отвъд днешния ден и улавят вибрациите в перспектива, са творците.

Такива хора гостуват тази година на фестивала. Началото беше ударно с въпроса „Колко известен може да бъде българският писател?“, подробно развит в книгата на литературния историк и критик Борис Минков. Той гостува на фестивала не за първи път, а тезата му, че за българския писател известността е по-скоро извън България, а не тук и сега, ще бъде дискутирана и в следващите дни.


Че може да си харесван, обичан, четен и чакан с нетърпение като гост обаче, доказа за пореден път Иван Станков. Професора по българска литература във Великотърновския университет посрещнаха негови студенти, сегашни и бивши, приятели и почитатели от Русе – градът, който е в сърцето му наравно с родното му село Гомотарци. Талантът на Иван Станков да владее и управлява брилянтно думите, емоцията на живия разказ и този път оставиха публиката без дъх.

Романът му „Късна смърт“, който беше в центъра на срещата, е един от номинираните за Националната литературната награда „Елиас Канети“ тази година. В следващите дни на фестивала ще гостуват и авторите на другите номинирани книги.

Това са Костадин Костадинов с „Ловецът на пеперуди“, Николай Терзийски със „Звезди под клепачите“, Бюрхан Керим с „Лавандуловото момче“, Йоанна Елми с „Направени от вина“ и Елена Алексиева с „Вулкан“. В очакване на победителя те ще четат пред публика откъси от произведенията, избрани от журито.

Ще гостуват също писатели, артисти, художници, фотографи, музиканти и преводачи от България, Австрия, Германия, Полша, Румъния, Северна Македония, Унгария и Чехия.


Както всяка година, литературата е във фокуса на събитията, но също и неразделна част от аудио-визуалния спектакъл „Ухото на пясъчния човек“ и „Сцени на разсъмване“, което авторите определят като „представление – обръщение към духа на времето“.

В рамките на фестивала ще бъдат открити три изложби. „Четенето при социализма“ - ГДР и НРБ, ще бъде открита на 3 октомври – националният празник на Германия. Тя ще бъде подредена във фоайето на Доходното здание, а публиката ще си припомни или тепърва ще разбере колко упорити са били хората по времето на социализма, които не са искали да им диктуват какво да четат, които се редели на опашки за редки книги, а на Панаира на книгата в Лайпциг тайно прибирали някои от тъй желаните западногермански издания.


„Простотата и пестеливостта на художествените средства на плаката са неговата сила“- казва Ян Леница, един от най-великите полски плакатисти и автори на анимационни филми. Изложба на плакати от Полша ще бъде открита в Дом Канети на 5 октомври. В нея участват едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа.

Ден по-късно, на 6 октомври, ще бъде експонирана и „Естествено пространство“, която разглежда природата като място за копнеж към едно по библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства.

Подробности за участниците във фестивала, какво и къде ще представят, всеки може да види на сайта на МД “Елиас Канети“ http://eliascanetti.org/bg/nachalo/.

Чуйте репортаж на Миглена Стефанова от откриването на фестивала. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Да, господин премиер“ за 120-ти път

Кръстьо Лафазанов, Мариан Бачев, Тони Минасян, Елица Костова, Константин Икономов и Николай Стоименов в спектакъла „Да, господин премиер“ са първите, които ще излязат на сцената на комедийния фестивал „Тодор „Колев“, който се открива днес в Шумен.  Режисьор е Борис Панкин. Спектакълът има своето битие в театъра „Адриана Будевска“ в Бургас, в..

публикувано на 25.06.24 в 17:27
Незабравимият Тодор Колев

Шумен става сцена

В продължение на седмица Шумен влиза във фестивалното вълнение на форума за спектакли на името на Тодор Колев, оставил незабравима следа в киното, театъра, телевизията, радиото и музиката. Днес се вдига завесата на Първия комедиен фестивал, носещ неговото име. В различни светове ще потопят зрителите 9-те спектакъла, включени в програмата. Освен..

публикувано на 25.06.24 в 08:10

Премълчаният Иван Грозев

Истинският човек разбира само една свобода и само едно право -  да изпълни дълга си. Недейте дава в ръцете на слепеца факел, казва Шилер, защото той ще подпали къщите на хората. Недейте дава свобода и права-власт на егоистичната човешка личност, за да не ви докара най-големи бедствия и катастрофи. Преди всичко преобразете тази личност и я..

публикувано на 24.06.24 в 17:24

Изкуство от тонове камък

Шуменското плато над града се превръща в територия на талантливи скулптори и фотографи в следващите дни. В понеделник вечерта ще бъде открито второто Национално биенале по скулптура „Шуменско плато“, а съвсем скоро край майсторите с длетата ще започнат да щракат и фотоапарати. Тази година община Шумен като организатор обединява двете културни..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Драматичен театър „Сава Огнянов”, Русе

Вдигат театралната завеса

Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков са тримата финалисти в предстоящото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2024“. Той ще се проведе в Русе от днес (18.06.) до 22 юни с подкрепата на община Русе по програма „Култура“. В него участват млади режисьори на възраст до 35 години, които имат концепции за спектакъл..

публикувано на 18.06.24 в 08:24

Шест дни сълзи и смях

Билети за първите три дни на Комедийния театрален фестивал на името на Тодор Колев в Шумен няма. Пропускът за спектаклите е на символична цена от 5 лева, като все още места могат да се намерят само за последните дни.  Програмата на форума представи на пресконференция екипът, който подготвя първото издание на фестивала - директорът на ДКТ „Васил Друмев“..

публикувано на 17.06.24 в 14:55

Отличия за шуменски хор

Награда „Бъдещето на Европа“ получи представителният хор при шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ на 12-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в Балчик. Това каза за Радио Шумен диригентът на формацията Христина Денчева. Призът е за най-добре представилия се детски хор и е придружен с парична премия.  Христина Денчева заслужи..

публикувано на 16.06.24 в 09:50