Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

933 лева минимална заплата

Снимка: БНР

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 933 лева вместо досегашните 780. Това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателските организации се обявиха против, а синдикатите дадоха одобрението си. 

Предстои Министерският съвет да гласува постановлението, което е в изпълнение на разпоредбите в Кодекса на труда. Според тях минималната заплата е 50 процента от средната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.


По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са новите депутати от Североизтока

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващия парламент.  Преди това ЦИК прие заявленията на народните представители, избрани в два многомандатни района. Шуменска област има шест мандата и в 50-ото Народно събрание. Бившият кмет на община Шумен Любомир Христов, водач на листата на   ГЕРБ –..

публикувано на 14.06.24 в 21:31

Кои ще са новите депутати на Североизтока?

Двама народни представители ще има „Движението за права и свободи“ от Шуменско в 50-ото Народно събрание. Водач на листата е Айсел Руфад (областен председател на ДПС-Шумен), следвана от досегашния депутат Хамид Хамид.  По един народен представител ще имат партиите ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и..

публикувано на 14.06.24 в 11:46

Депутати избират райони

Двама кандидати за народни представители трябва да решат дали да влязат в 50-ото Народно събрание с мандат от Шуменско или от друг район, в който също са участвали в листа. Това са академик Николай Денков от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и Борислав Гуцанов от “БСП за България”. Акад. Денков е кандидат и от Бургас, а..

публикувано на 14.06.24 в 10:20

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Петък, 14.06.2024 г.: Разград На  14.06.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Просторно...

публикувано на 14.06.24 в 06:59

Прогнозата в петък

Днес през страната ще премине студен фронт, а пред и по фронта атмосферата е силно неустойчива. Сутринта облачността ще е по-значителна на юг от Стара планина, ще се премества на североизток и ще превалява дъжд.  От обяд до нощта очакваме развитие и на купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни, значителни по..

публикувано на 14.06.24 в 06:24

Днес е Възнесение Господне

Православната църква чества днес Възнесение Господне или познат като Спасовден. Празникът се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.  Според християнските вярвания, след възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.  На 40-ия..

публикувано на 13.06.24 в 10:42

Опасност от порои и градушки и днес

Облачността днес ще е променлива. Ще има краткотрайни валежи, сутринта на отделни места, а късно следобед и привечер ще са на повече места по-интензивни, с гръмотевици. Отново има опасност и от градушки . Явленията ще продължат и през нощта и в петък. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, но по време на валежите е възможно временно усилване и..

публикувано на 13.06.24 в 06:19