Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепването на Енчова на финала

Снимка: Радио Шумен

Привършва работата по укрепването на коритото на река Енчова. Активно се работи в участъка от зала „Арена Шумен“ до моста към квартал „Бялата пръст“.


Трасето е разделено на два участъка, единият е завършен на 89%. Коритото е укрепено с бетонови стени. Предстои да бъдат изградени нови пътни артерии, велоалеи, тротоари и осветление по улица „Марица“. Двата моста в района ще бъдат заменени с по-сигурни бетонни пасарелки, които ще излизат на нивото на уличното платно.


„Целта е минувачите да се виждат от шофьорите“, каза кметът на Шумен Любомир Христов.

Не е приумица на изпълнителите, че тази част на река Енчова трябва да остане открита. Това е изискване на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Причината е свързана с възможността за почистване на речното корито, обясни Асен Тодоров от строителната фирма „Автомагистрали – Черно море“.


„Има хидроложки изисквания. Не може цялата река да е покрита. Има и икономически съображения, тъй като това е по-евтиният вариант“, добави зам.-кметът Боян Тодоров.

Ще има засадени дървета, ще бъде изграден голям паркинг, ще има кътове за почивка с пейки и зеленина, обясни още кметът Любомир Христов.


Ако времето позволи, работата може да приключи и до края на годината. Очакванията на Асен Тодоров обаче са, че заради ниските температури през зимата част от задачите може да останат за 2024 г. „Все пак сме решени да посрещнем Нова година с ново стоманобетонно корито“, добави Тодоров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Издават карти с намаление

Започва издаването на карти за градския транспорт, съобщиха от „Шумен – пътнически автотранспорт“. От понеделник, 17 юни, ще започне изготвянето на годишни абонаментни карти на хората, навършили 65-годишна възраст и многодетни майки с деца до 18 години. Документите се издават на Автогара Шумен, на специализираните гишета за..

публикувано на 14.06.24 в 15:26

Вълшебни ритми в Нови пазар

Нови пазар е домакин на Националния конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебните ритми“. 22-рото издание ще продължи от днес до неделя в Народното читалище „Христо Ботев“ в града. Заявки са подали над 150 гайдари.  „Географията на конкурса непрекъснато се увеличава“, каза за Радио Шумен дългогодишният председател на журито проф...

публикувано на 14.06.24 в 13:31

Мерки срещу пожари по жътва

Всички институции в Шуменска област са подготвени за реакция при пожар, състоянието на речните корита е сравнително добро, язовирите също са в добро техническо състояние. Това стана ясно на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, който се проведе днес ( 14 юни) в Шумен. Ситуацията обобщи областният управител проф...

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Огнеборци в действие

На шест сигнала за произшествия са реагирали дежурните противопожарни екипи през последните 24 часа, информират от Областната дирекция на МВР в Шумен. В 7:00 часа вчера сутринта е бил приет сигнал за пожар в апартамент на 12-ия етаж в квартал „Тракия“. Пламъците, които по всяка вероятност са тръгнали от стар хладилник, са погасени с помощта на..

публикувано на 14.06.24 в 10:33

Трима в болница след катастрофа

Трима са пострадали след катастрофата край село Златар вчера следобед, за която Радио Шумен писа.  Водач на лек автомобил "Опел“ се движил от Смядово в посока към Велики Преслав. Предприел изпреварване на товарен автомобил „Волво“, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в лек автомобил "Мерцедес".  Водачите на двата автомобила и..

публикувано на 14.06.24 в 10:09
Смядово

14 идеи за по-хубаво Смядово

14 проектни предложения по фонда „Местни инициативи“ са постъпили в община Смядово в рамките на срока за кандидатстване. Това съобщават от общинската администрация. 10 от идеите за финансиране са на неформални граждански групи, по едно са предложенията от читалища, детски танцови и вокални групи и групи за изворен фолклор.  Специално създадена..

публикувано на 14.06.24 в 09:03

Обсъждат мерки срещу пожари

Заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия ще се проведе днес в Шумен. Ще бъдат обсъдени мерките срещу пожари и щетите на земеделската продукция и селскостопанския  инвентар.  Ще бъде представен обобщен доклад за извършените проверки на реки, речни корита и язовири на територията на област Шумен в изпълнение на заповед на..

публикувано на 14.06.24 в 08:34