Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

От разносвач до шампион

Снимка: Радио Шумен

Да покориш света с пица, приготвена само за 12 минути. Това направи шуменецът Светослав Митев, който в Рим преди дни заслужи титлата най-добър майстор на класическа пица за 2023 година. Той впечатли журито със селекцията от италиански и български продукти. Освен класическия доматен сос и прясната моцарела, Светослав аранжира шампионската си пица с родна тученица, месо от еленски бут, козе сирене с трюфели и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Не само журито, но и участниците остават най-силно впечатлени от тученицата. „Мисля, че не бяха виждали нещо подобно върху пица“, каза Светослав Митев.

Шуменецът намира време да сервира пицата си и с чаша българско вино. Избира награждаван роден червен еликсир, реколта 2019 година.


Снимка: Българска асоциация Pizzaioli

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни, тъй като бях единственият българин. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23 години. Исках просто да събера опит. В началото семейството и приятелите ми пожелаваха късмет, но очакваха, че няма да спечеля. В момента, в който стана, всички бяха много изненадани, но приятно изненадани“, каза Светослав Митев.

Той успява да стигне до върха в професията си само за три години. През 2021 г. започва работа в шуменска пицария, но като разносвач. „На мен обаче ми беше по-интересно какво се случва в кухнята. Интересът ми нарасна заради приятната атмосфера на работа. Всички бяхме по-скоро приятели, а не колеги“, добавя Митев.

Пицата не бива да е претрупана с продукти. Трябва от едно парче да се усеща вкуса на цялата пица. За да готвите добре италианска кухня у дома, Светослав Митев съветва да имате отношение към храната, да залагате на качествени продукти и да търсите баланса.

„В Италия видях, че добрите готвачи готвят със страст, те си дават сърцето за това, което правят. Готвят с желание и любов. Докато в България, много готвачи работят само за пари, а не защото си харесват професията“, разказа шуменецът, който в момента живее и работи във Варна.

Още чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с най-добрия майстор на класическа пица в света за 2023 година Светослав Митев.


По публикацията работи: Велмира Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любов, вино и книга без сложни думи

Ангелина Кочева е от Пазарджик, а Димитър Дочев – от Шумен. Двамата обаче се запознават и влюбват във Виена, където учат бизнес и маркетинг. Заедно тръгват на пътешествие в света на виното. Провокира ги личният им интерес към темата, както и българският телевизионен сериал „Вина“. Започват да посещават винарни в Австрия и България. Пред младите..

публикувано на 16.08.25 в 09:00

Все по-качествени социални услуги в Шумен

Символично начало на проекта за ремонт, обновяване и реконструкция на Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски“ бе дадено днес в Шумен. Проектът, по който Домът ще бъде разширен, е на стойност 5,200 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост, а ремонтните дейности трябва да приключат до края на месец юни 2026 г.  „Новата сграда..

публикувано на 15.08.25 в 17:07

Празнуваме Деня на Божията майка

Успение на Пресвета Богородица е един от най-големите християнски празници, почитан от всички християни. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малка Богородица - честването на Рождението на Дева Мария, който е на 8 септември. Имен ден имат над 179 хиляди българи. Мария остава най-разпространеното женско име у..

публикувано на 15.08.25 в 13:51

Помагат на 163-годишен храм 

Преди три години започнаха инициативите за възстановяване на 163-годишния храм „Успение Богородично“ в ивановското село Табачка, област Русе. Тогава за свещенослужител в храма е назначен протойерей Димитър Димитров.  „Църквата крайно се нуждаеше от ремонт. С много проблеми беше иконостасът, балконът отзад още се ремонтира. Колоните, които държат..

публикувано на 15.08.25 в 12:40

Защо се стига до безводие?

Лошото управление на водите води до безводие. Заради аварии в старата водопроводна мрежа и кражбите на вода хиляди домакинства остават на режим. Това коментира инж. Димитър Куманов от сдружение "Балканка". По думите му, от Националния институт по метеорология и хидрология са оповестили данни пред парламента, че за миналата година количеството на..

публикувано на 15.08.25 в 11:56

Шуменски танцьори в Италия

Със специален плакет за участие от Италия се завърна юношеският танцов състав “Огнен ритъм” при НЧ “Боян Пенев - 1949” в Шумен. Той бе част от XIV Международен фолклорен фестивал “Marelandia” в Римини, Италия.  30 деца, на възраст 13-15 години, представиха там българския фолклор под ръководството на Ростислав Борисов. ,,Във фестивалната програма..

публикувано на 14.08.25 в 09:14

Пожар при пеликаните

Пожарникари и горски служители продължават борбата с огъня в защитената местност Калимок - Бръшлен край Тутракан. Огънят е лумнал вчера. По приблизителна оценка пожарът е засегнал площ около 850 дка. Кметът на село Нова Черна каза пред Радио Шумен, че местността е трудносттъпна и най-ефективно ще бъде използването на въздушна техника..

публикувано на 13.08.25 в 15:39