Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От разносвач до шампион

Снимка: Радио Шумен

Да покориш света с пица, приготвена само за 12 минути. Това направи шуменецът Светослав Митев, който в Рим преди дни заслужи титлата най-добър майстор на класическа пица за 2023 година. Той впечатли журито със селекцията от италиански и български продукти. Освен класическия доматен сос и прясната моцарела, Светослав аранжира шампионската си пица с родна тученица, месо от еленски бут, козе сирене с трюфели и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Не само журито, но и участниците остават най-силно впечатлени от тученицата. „Мисля, че не бяха виждали нещо подобно върху пица“, каза Светослав Митев.

Шуменецът намира време да сервира пицата си и с чаша българско вино. Избира награждаван роден червен еликсир, реколта 2019 година.


Снимка: Българска асоциация Pizzaioli

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни, тъй като бях единственият българин. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23 години. Исках просто да събера опит. В началото семейството и приятелите ми пожелаваха късмет, но очакваха, че няма да спечеля. В момента, в който стана, всички бяха много изненадани, но приятно изненадани“, каза Светослав Митев.

Той успява да стигне до върха в професията си само за три години. През 2021 г. започва работа в шуменска пицария, но като разносвач. „На мен обаче ми беше по-интересно какво се случва в кухнята. Интересът ми нарасна заради приятната атмосфера на работа. Всички бяхме по-скоро приятели, а не колеги“, добавя Митев.

Пицата не бива да е претрупана с продукти. Трябва от едно парче да се усеща вкуса на цялата пица. За да готвите добре италианска кухня у дома, Светослав Митев съветва да имате отношение към храната, да залагате на качествени продукти и да търсите баланса.

„В Италия видях, че добрите готвачи готвят със страст, те си дават сърцето за това, което правят. Готвят с желание и любов. Докато в България, много готвачи работят само за пари, а не защото си харесват професията“, разказа шуменецът, който в момента живее и работи във Варна.

Още чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с най-добрия майстор на класическа пица в света за 2023 година Светослав Митев.


По публикацията работи: Велмира Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Черният петък вече започна

Голямо разнообразие от продукти и стоки, и още по-голямо разнообразие от промоции и изгодни предложения, вече започнаха да валят отвсякъде - в моловете, в сайтове и електронни магазини. Причината е предстоящият в края на месеца Черен петък.  Последните години търговците започват много по-рано да ни засипват с оферти. И макар не винаги да имаме нужда..

публикувано на 07.11.24 в 14:05

Шуменци с „направи си сам“

Все още се срещат шуменци, които искат да им е красиво около домовете и не държат общината да направи всичко. Такъв пример са съседите от блока на ул. „Цар Иван Александър“ 89 в самия център на града. Радио Шумен ги завари да облагородяват градинката, която е към 40 квадрата . Шуменците искат да се възроди и стария почин общината да..

публикувано на 07.11.24 в 11:36

"Престъпници" в училище

Принудително спиране, задържане на лице, обиск, претърсване, изземване и действия със следово куче – това беше част от демонстрация на тактически действия, която служители на Областната дирекция на МВР в Шумен представиха пред учениците на Средното училище „Панайот Волов“.  Инициативата се проведе в навечерието на празника на полицията - 8 ноември и е..

публикувано на 06.11.24 в 15:54

Дар за бъдеще

Още преди да се роди, родителите ѝ дават красивото име Божидара. Сега тя е на три, но животът е решил да я постави пред трудности и изпитания. Малкото момиченце се ражда с вродена аномалия и едното ѝ краче е по-късо от другото със 7.5 см. Необходими са няколко операции, които са много скъпи. Със собствени средства родителите ѝ успяват да направят..

публикувано на 06.11.24 в 15:08

Не пийте и не гответе с вода от чешмата

Водата в Шумен, селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич да не се ползва за пиене и приготвяне на храна. Това препоръчват от РЗИ-Шумен след взетите днес проби. Предстои да бъдат изследвани и проби от водата във Велики Преслав, който също се водоснабдява от язовир „Тича“.  Петиция срещу мътната вода „Лабораторните проби показват, че..

публикувано на 06.11.24 в 13:31

Дари с кауза

Благотворителна кампания "Дарете с кауза" започна в Шумен фондацията "Лазар Тодоров". Тя е насочена към възрастните хора с ниски пенсии и към многодетни семейства с ниски доходи и ще продължи до края на ноември. Всеки, който желае, може да се включи в кампанията като дари за каузата пакетирани дълготрайни хранителни продукти. Кошовете за..

публикувано на 06.11.24 в 12:12

Квартет "Абагар" навърши пълнолетие

На 4 ноември квартет "Абагар" отбелязва 18 години от създаването си. Фолклорната формация започва своя творчески път в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, където ги събира преподавателят и диригенг Сашка Ченкова. До момента те са участвали в множество български и международни проекти. Концертирали са в почти..

публикувано на 04.11.24 в 13:42