Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Шуменско (обзор)

| обновено на 30.10.23 в 12:26
Снимка: Ани Петрова

Шумен

Балотаж ще определи новия кмет на община Шумен. Проф. Христо Христов от коалиция "БСП за България" води пред кандидата на ГЕРБ проф. Георги Колев. За първия са гласували 26,7%, а за втория - 21,29%. Резултатите са при обработени 96 на сто от протоколите.

Нови пазар


Кметът на Нови пазар Георги Георгиев ще управлява още един мандат. Още на първи тур той получи подкрепата на над 54% от гласувалите. Кандидатът на ДПС Айсел Руфат е втора с почти 27%. Листата на „БСП за България“ има 42% от гласовете на новопазарци, а тази на ДПС – почти 31.

Велики Преслав

Досегашният кмет на Велики Преслав Янко Йорданов ще се състезава на балотаж. При 100 % обработени протоколи за него са гласували 47.64%. Вторият Христо Кюркчиев, подкрепен от ДПС, печели подкрепата на 18.21% от гласувалите. Почти 40% от гласувалите са избрали листата на ПП ГЕРБ, а 19 % на ДПС. 

Смядово


Кметът на община Смядово Иванка Петрова печели на първи тур четвърти мандат за кмет. Над 77% от избирателите са гласували за нея и тя ще управлява четвърти пореден мандат. За Иванка Петрова проблемът с водата в част от населените места остава най-сериозен. На изборите през 2019 Иванка Петрова печели на първи тур с близо 82%.

Каспичан

Балотаж ще определи новия кмет на община Каспичан. Управлявалата два поредни мандата Милена Недева, издигната за тези избори от „БСП за България“, е с 33,4% от гласовете, а опонентът ѝ Златин Ценков от ГЕРБ получава 29,3 на сто подкрепа. ГЕРБ е партията с най-много гласове в изборите за общински съветници в Каспичан – близо 32%, следват „БСП за България“ с почти 20,5 на сто, „Левицата“ с 15% и ДПС с над 12%.

Каолиново

Пети пореден мандат спечели Нида Ахмедов от ДПС. Той ще продължи да управялва община Каолиново, след като на първия тур събра над 76% подкрепа. ДПС е с най-много гласове и за общински съветници – 74,4%, ГЕРБ е втора политическа сила с 20%, "Продължаваме промяната – Демократична България" е с 4%.

Хитрино

Нуридин Исмаил, подкрепен от "ПП – ДБ", ще управлява в Хитрино за 6-и пореден мандат. В състезанието с Емин Шакир от ДПС той спечели над 79% от гласовете. През 2019 година Нуридин Исмеил отново спечели на първи тур, тогава с близо 61%. Всички кметове в общината са избрани на първи тур.

Никола Козлево

Исмаил Ибрям е новият кмет на община Никола Козлево. За издигнатия от местната коалиция "ДПС" (БСП за България) кандидат гласуваха 50,73%. Исмаил Ибрям победи сина на бившия кмет на общината – Реджеб Вели, издигнат от НДПС, за когото вота си дадоха 47,3% от отишлите до урните. Местната коалиция "ДПС" е с близо 51,5% от гласовете за общински съветници, НДПС е с почти 48%.

Върбица

Мердин Байрям от ДПС печели четвърти кметски мандат, при това с рекордна подкрепа от 94,44%. Движението за права и свободи печели и изборите за общински съвет – с повече от 87 на сто от гласовете. ГЕРБ е с малко над 6%, а „БСП за България“ – с 4 на сто.

Венец

Нехрибан Ахмедова от ДПС, която беше единственият кандидат за кмет на община Венец, спечели изборите с близо 91% подкрепа. За нея са гласували малко над 3300 души. 345 жители на общината са отишли до урните, за да отбележат в бюлетината квадратчето „Не подкрепям никого“. ДПС е първа политическа сила с над 71% подкрепа за листата общински съветници, ГЕРБ е с 21 на сто, „Продължаваме промяната – Демократична България“ са с 6%.

По публикацията работи: Десислава Спирдонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстраниха паднали дървета

През изминалите 24 часа екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Шумен са отстранили паднали дървета по шосетата в региона, съобщават от шуменската полиция. Вследствие на снощния дъжд и силен вятър на много места в областта са нападали клони и дървета.  Отстранено от пътното платно в село Зайчино ореше е паднало..

публикувано на 30.09.24 в 12:53

Арестуваха крадци в дискотека

Само за няколко часа били арестувани двама мъже, след като откраднали 10 000 лева от шуменска дискотека. Това съобщават от полицията. Сигналът за кражбата бил приет от 35-годишен мъж. По негови данни, тя била извършена за времето от 03:00 до 03:30 часа на 29 септември. Паричната сума била в мъжка чанта, закачена под маса в заведението и оставена..

публикувано на 30.09.24 в 12:44
Гл. инспектор Веселин Георгиев - Пътна полиция

Арест за осъждан 22 пъти

Мъж от Нови пазар е задържан за множество провинения, сред които и заплаха за убийство и физическа саморазправа с полицейски служител. За това съобщи днес главен инспектор Веселин Георгиев от „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР – Шумен. 45-годишният рецидивист е с богато криминално досие. Осъждан е 22 пъти за различни провинения, сред..

публикувано на 30.09.24 в 12:29
Проф. Христо Христов - кмет на община Шумен

Приемен ден на кмета

Кметът на Шумен Христо Христов ще има приемен ден днес. Срещата с градоначалника е от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация.  От 10:00 до 13:00 часа приемни за граждани в кабинетите си ще имат ресорните заместник-кметове, секретарят на общината и главният архитект.  От 10:00 часа в стая 317 в общината приемен ден ще има и председателят..

публикувано на 30.09.24 в 08:48

Хайгашод Агасян ще пее за децата

Известният композитор и изпълнител Хайгашод Агасян ще бъде гост на детската публика от Шумен. Концертът с любими негови детски песни ще се проведе днес - 30 септември, от 13.00 часа в концертната зала на НЧ „Добри Войников-1856“. Събитието е посветено на 75 години от създаването на детския отдел на библиотеката към читалището. Концертът се..

публикувано на 30.09.24 в 08:39

Консулът на Турция в Бургас посети Хитрино

Възможностите за инвестиции и задълбочаване на връзките между община Хитрино и турски общини, бяха част от темите, по които разговаряха представители на администрацията в Хитрино и Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун. Дипломатът беше на посещение в региона заедно с кмета на Къркларели Дерия Булут. Гостите бяха запознати..

публикувано на 29.09.24 в 09:02

Оживяват стари занаяти и бойни техники

С демонстрации на занаяти, бойни игри и техники и с представяне на средновековния бит и култура в Шумен продължава Международният исторически фестивал „Доблест и слава“. Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и чужбина по атрактивен начин показват моменти от живота в различни исторически епохи. Пенко Цанков от Варна и..

публикувано на 28.09.24 в 14:08