Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щети за милиони в Лъвино

3
Снимка: Радио Шумен

Около 200 къщи са пострадали в исперихското село Лъвино. 

Социални работници ще обходят засегнатите домакинства. Ще бъдат отпуснат по 1500 лв. на семейство. Община Исперих откри дарителска кампания в помощ на пострадалите. 

Десетки доброволци са на терен и помагат, пристигат и нови хора, които да се включат с доброволен труд. 

На първото заседание на Общински съвет – Исперих на 8 ноември в сряда, кметът на Община Исперих ще входира докладна записка за покриване на част от щетите на пострадалите със средства от Резерва за непредвидени и неотложни разходи. 

В разговор с хората и кмета на селото става ясно, че домакинствата нямат застраховка на имуществото. 

Семейство сподели, че събираните в продължение на 20 години пари за ремонт на къщата и за имущество за минути са загубени. 

Хората, чиито жилища са засегнати от бурята и обилните валежи могат да бъдат настанени при приятели и съседи, повечето от тях са прекарали нощта обаче в домовете си.

Чуйте репортаж на Мина Денева.

По публикацията работи: Ивелина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки музейни събития до полунощ

Разнообразна програма за Нощта на музеите са подготвили в Русе. Тя стартира в 17 ч. със занимания за най-малките. В Лапидариума зад Историческия музей ще има музейна работилница за работа с мъниста „Герданът на Калиопа“, ателие „Да си изработим мамут от хартия“, както и възможност посетителите да облекат характерното за Римската империя военно..

публикувано на 18.05.24 в 16:48

Награди за здравни специалисти

Регионалната колегия – Шумен към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи връчи ежегодните награди на отличили се специалисти. Тържеството беше посветено на 5 май – Международен ден на акушерките, и на 12 май –  Световен ден на медицинските сестри.  Председателят на шуменската колегия Веска Райчева връчи на отличените сребърна..

публикувано на 18.05.24 в 16:24

Нощ на музеите за 17-и път

Европейската нощ на музеите отбелязват в Търговище днес. От 18 ч. до полунощ Регионалният исторически музей отваря своите експозиции и изложби за безплатни посещения.  От 18,30 ч. пред Славейковото училище ще има концерт „Пролетно веселие“ с изпълнения на фолклорните състави на II СУ „Проф. Никола Маринов“, след това на сцената ще излезе трио..

публикувано на 18.05.24 в 15:59

Пълнят системата

Отстранена е ВиК аварията, която възникна в късния следобед на 17 май в Шумен, съобщиха за Радио Шумен от ВиК – Шумен. В момента системата се пълни с вода. Очакванията на дежурните екипи са към 18 ч. водата да потече от чешмите в централната част на града. В по-високите зони и в района около болницата се очаква подаване да има около 19 ч. Най-късно вода..

публикувано на 18.05.24 в 15:29

Касират избора за кмет на Омуртаг

Административният съд – Търговище касира избора за кмет на община Омуртаг. Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му.  Делото беше образувано по жалба на политическа партия. Констатирани са нарушения, свързани с процедурата по преброяване, сортиране, отчитане и съхраняване на бюлетините. В една от секциите е установена..

публикувано на 18.05.24 в 15:26

Забавления в библиотеката

Нощ на библиотеката ще има в Русе днес, тя се организира в рамките на европейската инициатива Нощ на музеите и галериите. Събитията са от 18 ч. до полунощ.  Началото е от 18 ч. на площад „Александър Батенберг“ с дефиле на български носии и с концерт-разходка из фолклорните области над страната.  От 19,30 ч. ще се играе спектакълът „Патиланско..

публикувано на 18.05.24 в 15:18

Атракции в музея

Археологическият музей във Велики Преслав е подготвил интересни занимания за малки и големи, с които да отбележи Европейската нощ на музеите. Предстои впечатляващо съчетание от събития, казват организаторите. От 17 ч. започва работа ателие "Преславска рисувана керамика от IX – X век". В заниманията  могат да се включат всички, които обичат историята..

публикувано на 18.05.24 в 13:51