Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 милиона за проекти

Шумен – общ изглед
Снимка: Ивайло Сакелариев

Проекти за близо 170 млн. лв. с финансиране по различни програми е депозирала Община Шумен. Средствата се очакват от Националния план за възстановяване и устойчивост, Програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 и от регионалното министерство. 

Проект за устойчива градска мобилност е разработена съвместно с Община Търговище и е на стойност над 10 млн. лв. По него е предвидено Шумен да получи 6 електробуса, за които да бъдат изградени и 6 зарядни станции. Над 5 700 000 лв. ще бъдат вложени за разширяване на Дома за стари хора. За близо 10 млн. лв. ще бъдат санирани административната сграда на общинската администрация, кметството в село Мадара, сградите на Регионалния исторически музей и на Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров“. За реновиране и на останалата част от спортния комплекс „Плиска“ са предвидени близо 2 660 000 лв. От администрацията напомнят, че досега там са вложени над 1 200 000 лв. за обновяване на съоръжението.

Подготвена и внесена в края на месец май е и документацията за саниране на 32 жилищни сгради, като финансирането по програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се очаква да е близо 34 000 000 лв.

През октомври Община Шумен депозира и проектното предложение „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Шумен“. Шумен е сред градовете, определени за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата с работно заглавие „За по-чист въздух“ на Програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. в размер на 36 675 774, 69 лв.

По проекта е предвидено да се подменят отоплителни уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства, които отговарят на специфичните технически параметри, заложени в европейското и национално законодателство.

От администрацията напомнят, че вече започнаха дейностите по саниране на сградите на Девето основно училище „Панайот Волов“ в кв. „Дивдядово“ и Основно училище „Панайот Волов“ в село Мадара, като размерът на общата безвъзмездна финансова помощ е над 2 200 000 лв. Двете училища ще бъдат изцяло топлоизолирани, ще бъдат премахнати старите отоплителни инсталации на газьол и ще се монтират нови електрически и енергоспестяващо осветление. По-голямата част от енергията за тях ще идва от фотоволтачни панели, които ще бъдат поставени на покривите на сградите.

Предстои да бъдат санирани още две шуменски училища – НУ „Княз Борис I“ и III ОУ „Димитър Благоев“. Проектите са на обща стойност близо 6 млн. лв. и очакват финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В регионалното министерство са подадени и 10 проекта за близо 60 000 000 лв. за обновяване на пътната инфраструктура на територията на общината. В тях са включени рехабилитация на пътя Шумен – Каспичан, кв. Мътница – Царев брод, Шумен – Велики Преслав, Мараш – Салманово, Радко Димитриево – Черноок, Друмево – Овчарово – Васил Друмев – Шумен, Черенча – Средня – Новосел – Шумен. 

В общата сума са и средствата, които общината очаква да й бъдат възстановени от държавата за подобряване на техническата инфраструктура на ул. „Марица“, за реконструкцията на ул. „Асен Златаров“ и др.

По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощи за ученици

До 15 октомври в дирекциите „Социално подпомагане“ в страната се приемат заявления за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас. Сумата се изплаща на два пъти – 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за..

публикувано на 04.07.24 в 08:49

Фармацевти на протест

Фармацевти от Шуменска област ще се включат днес в символичния протест на колегите си от цялата страна. В региона ще има аптеки, които няма да обслужват клиентите между 9:00 и 9:30 часа.  Съсловието не е съгласно с готвените промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Сега Здравната каса плаща на..

публикувано на 04.07.24 в 08:19

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен . Четвъртък, 04.07.2024 г.: Разград На  04.07.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Медовене и част от с. Брестовене. На..

публикувано на 04.07.24 в 07:43

Времето в четвъртък

Днес облачността над Североизточна България ще бъде променлива, валежи не се очакват.  Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, в следобедните часове чувствително ще отслабне.  Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, за Шумен около 27°.  Прогнозата за времето е на Венета Тодорова от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 04.07.24 в 07:02

Нови областни управители на Разград и Шумен

С решение на правителството са назначени седем нови областни управители – на областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Севджан Съдкъев е назначен за областен управител на област Разград. Притежава богат административен опит. Придобива..

публикувано на 03.07.24 в 19:40

Първият мандат се провали

Парламентът отхвърли номинацията за Росен Желязков за премиер и с това дневният ред на заседанието беше изчерпан и заседанието е закрито. "За" кандидатурата са гласували 98 народни представители, "против" - 138, "въздържали се" - 2 депутати. "За" са гласували 68 депутата от ГЕРБ-СДС. ДПС - "за" - 30, 14 - "против", един "въздържал се". От..

публикувано на 03.07.24 в 16:26

Остава енергийната помощ за хората с ниски пенсии

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите от 1 юли. Това става възможно, след като служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на корекционния коефициент. С него се намаляват доходите от пенсии при определяне..

публикувано на 03.07.24 в 15:39