Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендата Маркос Хераклис

4
Снимка: Радио Шумен

Една от съвременните шуменски легенди несъмнено е Маркос Хераклис.

Гъркът, роден в столицата на Кипър Никозия, идва у нас в самото начало на демократичните промени.

През 1990 г. младият мъж пристига тук заради търговията с дървен материал, която извършва баща му.

Тази първа среща със страната ни е съдбовна и Маркос остава завинаги тук, за да прави бизнес и да му се роди син.

За живота на гърка през последните 30 години, може да се напише сценарий за филм.

Въпреки перипетиите, въпреки проблемите със закона, въпреки неколкократно започване от нулата, Маркос Хераклис обича България и не може да си тръгне от любимия Шумен.

Там, където през 90-те години на миналия век прави и първото си заведение – култовата таверна в късносредновековната сграда на Безистена.

Чуйте историята на Маркус Хераклис, която той разказа пред Миглена Стефанова в проекта „Новите нашенци“.

Интервюто с гърка Маркос Хераклис е част от проекта "Новите нашенци", който се съфинансира от Европейския съюз и се осъществява в партньорство с ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен.

Информацията и мненията в рубриката не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз. Европейската комисия, както и което и да е лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за бъдещи лечителки

С награждаване, поздравления и аплодисменти завърши двудневното национално студентско състезание „Учим, за да помагаме“, на което за трета година домакин бе Филиал Шумен към Медицинския университет във Варна. В надпреварата участваха 20 отбора.  На първо място в специалност „Медицинска сестра“ се класира отборът на Югозападния университет в..

публикувано на 15.05.24 в 15:57

Общината тръгва по детските площадки

Община Шумен започва проверка за състоянието на детските площадки в града, по кварталите и селата. Четирима служители ще обходят всички 80 места с люлки, катерушки и пързалки. В екипа е включен и представител на Общинското предприятие „Строителство и благоустройство“, защото със сигурност има повреди, които трябва да се отстранят. Инспекциите..

публикувано на 15.05.24 в 12:01

Пъстрият свят на Ани

Рисунките на 6-годишната Анастасия Миленова са произведения на изкуството. С илюстрациите си малката Ани ни прави свидетели на нейния голям вътрешен свят.   Малко преди Великден тя дари косата си за направата на перуки за онкоболни деца. Тогава научихме за нейното голямо, благородно сърце, а днес научаваме за нейния огромен талант.  Когато..

публикувано на 15.05.24 в 11:36
Регионална библиотека

Ден на отворените врати

Ден на отворените врати организира   днес - 15 май, Регионалната библиотека в Силистра. Ще бъдат издавани безплатни читателски карти. Проявите, включени в Националната библиотечна седмица, са под надслов „Библиотеките по-нужни от всякога“ и имат за цел привличане на общественото внимание. Библиотеката предоставя разнообразни услуги и..

публикувано на 15.05.24 в 08:41

Миг от живота на Сава Доброплодни

Късометражният анимационен филм  „Миг от живота на Сава Доброплодни“ бе включен в селекцията на Международния кинофестивал ,,Златен кукер“ в София.  Филмът е по идея на Валентин Атанасов, преподавател в Шуменския университет ,,Епископ Константин Преславски“. В реализацията участва и детски анимационен екип от СУ ,,Сава Доброплодни“.  Радио Шумен..

публикувано на 15.05.24 в 08:14

ВиК аварии под електрическия стълб

Сигнал за десетки дупки, някои запълнени, други не съвсем, отведоха екип на Радио Шумен на шуменската улица „Кишинев“. На практика по нея е невъзможно да се премине с автомобил, без да възникнат сериозни поражения по ходовата му част. Хората там вече са изгубили надежда, че някой ще обърне внимание на неволите им, разказа една от живеещите - Ирена..

публикувано на 14.05.24 в 14:18

Училище на 60

60 години празнува тази година Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг. Учебното заведение се стреми да предлага нови и атрактивни специалности, които да привличат младите хора. Някои от тях са с очакван недостиг на пазара на труда. Въпреки, че Омуртаг е малък град, партньорството с бизнеса е добро и в гимназията има..

публикувано на 14.05.24 в 12:16